/ Allmänt /

SUCH A SUNDAY
Kunglig lysning i Storkyrkan (Slottskyrkan) kl. 11.00.Bild: Dagens expressen

Elitloppet
Mors Dag

Sista söndagen i maj. Den här söndagen är det mycket som är på gång! Lite för alla smaker. Är man royalist, så glädjs man säkert åt att det lyser för Victoria och hennes Daniel. För er som inte vet vad lysning är, har jag hittat en förklaring på "vår kommande lysning" på nätet som lyder:

I de nordiska länderna har lysning gått till så att prästen under tre på varandra följande kyrkosöndagar i samband med huvudgudstjänsten utlyser att två av församlingens medlemmar tänker ingå äktenskap. Om kontrahenterna (brudgummen och bruden) kommer från olika församlingar sker lysningen på båda orterna. På så sätt ges församlingen, som förväntas känna det blivande brudparet, tillfälle att påpeka eventuella hinder för vigseln. Historiskt tros kampen mot äktenskap mellan syskon och andra nära släktingar ha utgjort motivet till lysningen, men löften om ett liv i celibat, redan ingånget äktenskap eller tvångsäktenskap har också anförts som hindersskäl.

Jag får väl lyckönska det blivande brudparet och hoppas de kommer att trivas på Haga, där jag vandrat många gånger, då jag bodde i Solna.


Dagens stora händelse för min egen del är Elitloppet som går av stapeln kl. 17.05 i tv 4. Årets startfält lär vara tufft, så det är svårt att tippa en vinnare. Jag vet att Åke Svanstedt är favorit i Heat två med Torvald Palema. I vanliga fall hade jag hoppats på en seger för Svanstedt. Denna kusk är en duktig yrkesman; men han har burit sig mycket illa åt. Tycker synd om hästarna. Den här anledningen gör att jag hoppas att antingen Olle Goop, Stefan Hultman eller Stig H har en chans i år. Just nu är Luckly Jim och Torvald Palema favoriterna, men det är ju en och en halv timme till start så mycket kan hända.


Enligt SCB fanns det 2,6 miljoner mammor i vårt land år 2008. Att de har en egen dag tycker jag si och så om. Är inte lilla mamma värd att bry sig om varje dag? Man kan ju ge henne frukost andra dagar eller hjälpa henne med saker året runt. Jag blir lite irriterad på dessa olika dagar som finns att fira. Det är en affärsidé för att tjäna pengar på vårt oftast dåliga samvete. När det är mors eller fars dag åker de barn, som annars har fullt upp men bor i närheten, hem med en bukett blommor för att det är ju en sådan dag som mor eller far förväntar sig ett besök. Själv förstår jag inte det tankesättet, men jag är uppvuxen i en annan tidsperiod. För mig är det en självklarhet att ge omtanke om människor alla årets dagar. Vi vet inte hur länge vi finns, så varför inte ta till vara på den tid vi har. Hur som helst: Grattis alla Mammor!

När jag äter middag idag tänder jag ett ljus och tänker på min egen mamma som gick bort alldeles för tidigt, 54 år gammal!

Ha en bra kommande vecka!

/ Ec