/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

PER GUNNAR EVANDER - MIN UNGDOMS FAVORITFÖRFATTARE -

 
Bild Google
 
 
"Per Gunnar Henning Evander, född 25 april 1933 i Ovansjö, Gävleborgs län, är en svensk författare, manusförfattare och regissör.

 

Per Gunnar Evander tog studentexamen i Sandviken 1954, examen från folkskollärarseminariet i Gävle 1958 och arbetade därefter som folkskollärare. Han vidareutbildade sig vid universitetet i Uppsala och blev 1963 filosofie magister. De kommande tre åren arbetade han som folkhögskollärare vid Wiks folkhögskola och Västerbergs folkhögskola. År 1966 började han som dramaturg på Radioteatern och 1969 som producent vid Sveriges television i Stockholm.

 

Evander är en av vår tids mest framgångsrika och produktiva svenska författare. Han debuterade redan 1965 och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker och bland annat tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris 1969 och Litteraturfrämjandets stora romanpris 1975.

 

Evanders romaner kretsar ofta kring förlorarna i folkhemmet. Gång på gång gestaltar han personer som är svikna av samhället och har psykiska problem. Hans tidiga romaner från 1960-talet och början av 1970-talet präglas av formexperiment och dess handlingar bryter den realistiska ramen. Från mitten av 1970-talet övergick han till att skriva samhällskritiska realistiska romaner om förlorarna i samhället." (Källa: Wikipedia).

 

Jag minns hur jag satt i mitt flickrum och läste Per Gunnar Evanders tidiga romaner via talböcker som jag lånade på stadsbiblioteket. Hörde bok på bok. Ibland gick skönlitteraturen före studierna, men det var min egen lilla hemlighet. Gud nåde den som kom och störde mig när jag läste Evander. Den författaren kunde förmedla något som vi psykologstudenter bara läste om teroretiskt. I Evanders böcker fick jag veta hur det var i verkligheten. Romanen "Måndagarna med Fanny" har jag läst flera gånger. När P G E bytte stil lämnade jag honom. vad skulle jag tycka idag? Det måste jag utforska någon gång.

/Ec

 

 

#1 / / Evelina:

Hej!
Evander är fortfarande min favoritförfattare.
Har du läst någon roman på sistone för att kolla vad du tycker om hans nya stil?

Mvh, Evelina

Svar: Hej Evelina! Roligt att du hittade min sida och du är alltid välkommen tillbaka när du har tid och lust.Tyvärr har jag inte läst någon roman av Evander sedan han har skiftat stil.Men jag kommer att försöka göra det då tiden medges. Mvh/Ewacarin
Ewacarin Holmqvist

#2 / / Evelina:

Hej!
Tack för svar!
Du skriver så fint och intressant om din ungdoms favoritförfattare.
Hoppas att du snart läser en roman av Per Gunnar Evander från senare år. Tips: "Samma sol som vår", från 2000. Eller kanske hans senaste roman: I min ungdom speglade jag mig ofta.
Det skulle vara väldigt intressant att få veta vad du gillar dessa. Jag tycker också mycket om romanen från 2002: Plötsligt medan dimman lättar.
Dock kvarstår "Det sista äventyret" som min favorit bland Evanders alla romaner. Den räknas som en modern klassiker och nyutgåvan från Modernista finns nu att köpa billigt på nätbokhandeln.

Mvh, Evelina