CROQUE MONSIEUR
Det finns varianter där smörgåsen täcks av mornay- eller béchamelsås. Om man lägger ett stekt ägg ovanpå rätten kallas den Croque madame.
Ursprunget till namnet är osäkert, men kommer från det franska verbet croquer('knapra', 'mumsa'). Croque är även franskans ord för 'att steka'. Namnet skrevs första gången ned på en parisisk kafémeny år 1910
Här är ett recept på Croque Monsieur:
Till 4 pers:
Ingredienser
8 skivor vitt bröd, ej för tjocka
4 skivor skinka, kokt eller rökt
ljus dijonsenap
4 skivor ost
1 st ägg
3-4 dl mjölk
.Gör så här
1. Smöra brödskivor lätt. Lägg skinka på 4 skivor, bred på lite senap och täck med osten och de resterande brödskivorna med smöret neråt.
2. Vispa ihop ägg och mjölk och vänd bröden hastigt i detta utan att de blir genomblöta.
3. Stek bröden frasiga i en panna med matfett eller lägg dem i smörgåsgrillen.