FLÄSKLÄGG MED ROTMOS
Fläsklägg: 4 st rimmade fläsklägg, portionsbitar
1 st morot
1 st gul lök
purjolök, liten bit
rotselleri, liten bit
1 st timjan, färsk kvist
2-3 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
Rotmos 1 st kålrot
3 st morötter, ca 200 g
spadet från fläskläggen
8-10 st potatisar, ca 800 g
Salt och vitpeppar, efter smak
smör
persilja, färsk, till garnering
Gör så här
1. Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
2. Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
3. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 ½ - 2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan
4. Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på nästa allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka dem i ca 30 minuter.
5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.
6. Häll av spadet, men spara det. Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
7. Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
8. Värm fläskläggen innan du serverar den med moset och några olika sorters senap
(Ett recept hämtat från recept.nu Kock: Per Moberg)
Svenska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i landet Sverige, och omfattar en rad svenska rätter och traditioner runt mat och dryck. Dessa rätter bygger ibland på en unik inhemsk tradition samt traditionella råvaror. Idén om ett traditionellt nationellt kök är relativt sen och har lett dels till ett selektivt ihågkommande av den mat som lagades i Sverige förr i tiden, dels till en ”nationalisering” av många maträtter som tidigare snarare sågs som lokala eller regionala specialiteter. Eftersom dessa rätter förknippas med Sverige är det också naturligt att de serveras i internationella sammanhang såsom vid statsbesök, konferenser eller till turister. Det svenska köket är en del av den svenska kulturen. Det svenska köket fick under 1900-talet många utländska tillskott av så kallad snabbmat. Pizza har varit en del av svensk kultur sedan 1960-talet och kebab och falafel har på några årtionden gjort samma resa.(Källa: Wikipedia)
Jag är uppvuxen med husmanskost. Därför blir det gärna den maten flera gånger i veckan. Min mamma kunde verkligen laga mat av nästan ingenting. Om jag ska bedöma hennes matlagningskonst, så var hon suverän på det och hon varierade rätterna. Mest älskade jag hennes långkok som fläsklägg med rotmos, bruna bönor, olika soppor, kålpudding etc. Stod gärna i köket hemma och såg på hur mamma gjorde, därför kan jag litegrann och idag finns det ju massvis med matprogram i teve där jag snappar upp ett och annat bra tips. Hemma hos oss har alltid mat och bra mat varit viktigt vilken man åt tillsammans minst en gång om dagen. Idag är mat lika viktig som då. Mat ska ätas i lugn och ro och inte på stående fot.
Hösten är en tid då man kan ägna sig åt långkok när regnet smattrar mot rutan och då höststormen viner kring knuten. I nästa vecka blir det en utmaning för mig. Då ska jag ge mig på fläsklägg med rotmos. Det är så bra med långkok för jag gör mycket på en gång, sedan fryser jag in i lagom portioner. Bra att ha och även sparar jag en del tid och pengar på det sättet. Men när jag väl gör sådan mat, får jag räkna med fyra timmar om inte längre, för den ska även hinna att kallna före jag kan ställa in portionerna i frysen.
/ Ec