/ HUSMANSKOST /

DEN SVENSKA KORVENS HISTORIA

 
Bild: Wikipedia
 
 
"Korvansågs inte vara fin mat, utan riktade sig till arbetarklassen. Det var först under 1800-talet som korven fick riktig spridning i Sverige. Charkuterister blev böndernas ombud. Samtidigt började varumärken bildas, även om det var på 1900-talet som industrialiseringen tog över på allvar.

De första varmkorvarna med mos såldes i Sverige 1897. Detta skedde vid Stockholmsutställningen 1897, då "korvgubbar" (de var dock kvinnor) gick omkring och sålde. Korv med bröd och senap dök dock upp långt senare.

mitten av 1900-talet förbjöds de så kallade korvgubbarna att sälja korv via låda på magen, av hälsoskäl. Istället öppnade korvkiosker. Några år senare blev det krav på att korvkioskerna skulle ha toalett och rinnande vatten så nya korvkiosker fick hastigt byggas. Vid den tiden skrevs det flera visor med korv i texten. Två kända är Varm korv boogie av Owe Thörnqvist (utgiven 1959) och Blommig falukorv från 1965 av Hasse Alfredson" (Källa Wikipedia)

Isterband

"Isterband är en lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött,korngryn och potatis. Kötthalten är 25-35%. Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor

Falukorv

"Falukorv är en korv och köttprodukt. Som typiskt svensk ingrediens ingår den i många maträtter och är namnskyddad sedan 1973. Falukorv måste till minst 40 procent bestå av nöt- och fläskkött. Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från bland annat Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun"(källa Wikipedia)

 

"Modern korvtillverkning är en del av en rationell köttproduktion. Energirika och fullt ätliga delar av djur, som inte kan säljas på grund av sitt oaptitliga utseende kan istället malas ned och användas i korv.

Korv finns även i helt köttfria varianter, anpassade för den som inte vill äta kött. Köttfria korvar tillverkas på liknande sätt som traditionell korv, men med korvsmet baserad på till exempel soja- eller svamp-protein".(Källa alltomkorv.se)

Det sägs att vi svenskar äter korv ett par gånger i veckan. På sommaren blir det oftare, eftersom vi grillar då. Korvrätter är tacksamma att göra som middag, eftersom de flesta barn tycker om just korv.

Vad  jag minns hemifrån hade vi korv och då falukorv kanske en gång i veckan. Det var sällan vi hade varmkorv. Detta kunde vi barn/ungdomar köpa i något gatukök på hem från någon aktivitet, men det här fick inte ske så ofta. I gatuköken, när jag var barn/ungdom hade "korvgubbarna" bara korv med bröd/mos med olika tillbehör. När vi åkte till Köpenhamn skulle vi ju ha de röda pölserna. Vi tyckte det var något stort! Tänk vad tiden har förändrats och hur man uppskattar vissa saker och ting

/Ec

. 

 

 

 

.

 
 
 
Mat och Dryck