MARKUS AUJALAY - EN LITEN MAN MED MYCKET MAT I SIG -
.jpg)
För några veckor sedan startade den tredje säsongen av " Sveriges Mästerkockar" i tv4. I juryn finns, liksom de tidigare säsongerna, Markus Aujalay som framstår som en sympatisk och human person, men som är mycket kunnig i sitt yrke och vet vad kockyrket innebär. Hans åsikt är att man inte bara kan lära sig laga god mat osv utan man måste även ha det i sig. Man måste laga mat med kärlek. I årets upplaga finns det bara tolv platser. Det har inneburit att gallringen varit extra tuff, men nu är platserna tillsatta. Nu får vi se vem som kan kontrollera nerver, stresståleheten och allt annat som finns i ett kök för att stå som segare och bli "Sveriges Mästerkock" år 2013.
Markus Aujalay har en indisk far och en svensk mor. Markus farfar föddes i norra Indien och emigrerade till Burma som 17-åring, han fick en son som flyttade till England där denne träffade Markus Aujalays mor.
Aujalays första kockjobb var på Arlandia hotell där han fick jobb några år efter gymnasiet. Han fick sedan jobb på Operakällaren. Aujalay har sedan arbetat på bland annat restaurang Fredsgatan 12 och driver för närvarande (2010) restaurangrörelsen i Winterviken i Stockholm och medverkar i programmet Sveriges mästerkock på TV4.
År 2000 blev Aujalay utsedd till Årets gröna kock och påföljande år blev han Årets viltkock. 2004 fick han utmärkelsen Årets kock.
Aujalay har gett ut kokböckerna Mat hemma och på krogen (2005), Med mycket grönt (2009), Måndag-torsdag : riktig mat för familjen (2010), Mina favoriter från Barcelona (2011), Markus pasta (2012) samt Markus kokbok - plockmat, vardagslyx, söndagsmiddag och desserter (2012)."(Källa Wikipedia).
"Stelbenta fasoner är inget för TV-kocken Markus Aujalay. När han lagar mat är det med ett avspänt förhållande och han gör det gärna tillsammans med sina tre barn! Det är alltid bra råvaror som gäller och smör och grädde är inte förbjudet i hans matlagning. Det viktigaste är att det blir gott."(Källa recept.nu)
/Ec