/
HUSMANSKOST /
BACONGRATINERAD BLOMKÅL MED OSTSÅS

Bild kokaihop
Då det är så här varmt, är det svårt att "hitta på" vad man ska ha till middag. Man kan inte grilla eller äta olika typer av sallader. När jag bodde hemma brukade mamma laga bacongratinerad blomkål med ostsås. Det är lätt och så ger baconet en viss sälta som kan vara bra då det är varmt. Jag såg något liknande recept som mamma hade i sitt huvud i DN. Dessutom är det beräknat till två portioner.
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 pkt bacon
sås:
1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk margarin/smör
salt och peppar
1 dl riven ost med smak
Beredning:
- Sätt ugnen på 225 grader..
- Bryt blomkålen i buketter och koka i lättsaltat vatten tills blomkålen är nätt och jämnt mjuk, ca 5 minuter
- Stek baconet klippt i strimlor i stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.
- Gör en sås genom att blanda mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och lite smör och koka upp. Låt koka några minuter.
- Smaksätt med salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.
- Lägg de avrunna blomkålsbuketterna i en smord ugnseldfast form och ringla såsen över. Strö på bacontärningarna och gratinera i ugnen tills ytan fått lite färg.
Obs!
Den som vill göra en snabbare variant äter den kokta blomkålen med ostsås och bacon utan att gratinera i ugnen
Ät och njut!
/Ec
.