EN GOD KAKA TILL KAFFET - FYRISKAKA -
Bild Google
Jag är ett fan av mjuka kakor och tårtor, men inte alls med choklad. Igår gick jag in på mormors bageri för att se om de hade något gott till kaffet på kvällen. Hade tänkt mig något i stil med Budapeststubbe. Visst hade de den och även om stubben såg läcker ut, var jag för snål att köpa den. Den kostade 95:- Jag hade nog köpt den om personalen varit lite mer vänliga. Så jag gick hem utan Budapeststubbe. Under vägen funderade jag på vad jag kunde baka till kaffet på kvällen. Plötsligt kom jag på att jag kunde göra en Fyriskaka som är en klassisk äppelkaka. Till den kan man ha grädde eller glass eller som jag valde vaniljsås
Ingredienser:
125 g smält smör eller flytande magarin
1.5 dl socker
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2-3 skalade äpplen 2 msk socker
1 tsk kanel
Gör så här
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulver samt mjölk. Häll smeten i formen.
- Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dom i smeten tätt intill varandra. Strö över socker och kanel.
- Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 30-40 min.
Det här är verkligen en go´fika!
/Ec