/ HUSMANSKOST /

STEK STRÖMMING I ÄTTIKA

 
Bild tv 4
 
I det Holmqvistska  hemmet var tisdagar och delvis lördagluncher fiskdagar. Jag minns att mamma köpte cirka 1,5 kilo strömming i den manuella fiskdisken som fanns inrymt i köpcentrat i närheten där vi bodde. Minst varannan vecka hade vi stekt strömming med hemlagad potatismos. Mamma doppade filéerna i mjöl och ströbröd. Ganska ofta lade hon dem dubbla med en klick smör och färsk dill emellan eller alternativ en smörklick och Kalles Kaviar.
 
Mamma tog ifrån lite av fileerna som hon sedan lade i ättika. Det här är lyx att lägga på en mörk brödskiva eller på hårt bröd. Man kan också äta den tillsammans med kokt ägg.
 
Till strömming i ättika behöver man för 4 portioner:
 
500 g strömming, filéer
smör till stekning 
Rågmjöl till panering 
persilja 
dill 
Salt, efter smak 
Peppar, efter smak 
 
Ättikslag:
5 dl vatten 
3 dl socker 
1.5 dl Ättika 12% 
10 st vitpepparkorn 
6 st kryddpepparkorn 
3 st lagerblad 
1 msk salt
 
Beredning:

1. Ättikslag
Koka upp alltsammans och låt svalna
2. Strömming

Panera strömmingarna i rågmjöl.

3. Fyll dem med rikligt hackat persilja och dill.

4. Salta och peppra.

5. Lägg ihop som flundror och stek i smör.

6. Lägg i de stekta strömmingarna i ättikslagen och låt stå svalt ett dygn innan servering.

(Receptet är Per Mobergs)


Ät och njut!
 
/Ec
recept