/ LIVETS NJUTNINGAR /

MINNS MAMMAS GODA PARADISÄPPELGELÉ.

 

 Bild: Matklubben

 
Under åren 1966-1975 bodde vår familj i ett trevligt radhusområde i Sveriges tredje stad. Det är nog min lyckligast tid. Vi hade bra grannar. Om vi behövde hjälp, så visste vi att vi kunde be någon av dem att ta in posten eller se efter huset om vi skulle åka någonstans. På framsidan till varje hus stod ett litet paradisäppelträd. Under våren blommar det med små rosa blommor. De här blommor blev till små röda äpplen, som inte gick att äta. Däremot kunde vi göra enormt god gelé av dem till söndagssteken eller till höstgrytorna. Självklart minns jag mamma plocka ner våra paradisäppel och ibland fick hon plocka hos någon granne som inte visste hur man tog till vara på dem eller så hade de inte tid. Jag minns när mamma stod i köket och gjorde gelén, hur vi umgick samtidigt. Härligt! Sedan glömmer jag aldrig när vi hade årets första burk till en söndagstek. Den här typen av gelé passar bäst till mörkt kött, alltså inte till fläskkött.
 
Jag har hittat ett recept på matklubben som liknar det som mamma använde, om det finns någon som vill testa att göra paradisäppelgelé:
 

Ingredienser

3 kg mogna, ej övermogna paradisäpplen
3 1/4 l vatten
1 kg florsocker till varje liter avrunnen sursaft.
 
 

Gör så här

Rensa och skölj äpplena väl
Skär bort blomfästen, stjälkar och ev. skämda delar.
Skär i klyftor eller bitar.
Skal och kärnhus ger vacker färg och fyllig smak och skall vara kvar.
Lägg frukten i syltgrytan med vattnet.
Koka - ej för länge - häll massan i silduk och låt självrinna.
Mät den sura saften, väg upp sockret.
Värm saften, koka 5 min.
Vispa eller rör i sockret
Koka sakta utan omröring 8-12 min eller till allt skum samlas på ytan.
Tag geléprov.
Tag bort skumkakan.
Häll upp på varma geléglas eller burkar.
 
/Ec
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Höst / Mat och Dryck / minnesspår