Näringsfysiologen Fredrik Paulún menar att vi kvinnor bör bli mera kroppssmarta och anpassa matvanorna efter vår ålder.Nedan får ni se vad till exempel jag behöver äta mer och mindre av. Jag är trots allt en 60 plus kvinna utanpå kroppen. Ofta vill insidan betydligt mera än kroppen orkar med. Informationen till det här inlägget har jag hämtat från Expressens Hälsoliv och artikeln av Lotta Byqvist med titeln "Ät rätt mat för din ålder och var publicerad i mars 2015. Artikeln tar upp hur vi ska äta rätt och bli kroppssmarta i olika åldrar, för att undvika diverse sjukdomar
40-årsåldern:
När man befinner oss i den här åldern kan många av oss börja få problem med till exempel minnet. Dessutom minskar insulinkänsligheten, vilket kan ge diabetes. I den här åldern är motion viktig, Förbränningen avtar också en smula,men inte så mycket som vi tror. För mycket alkohol riskerar att sätta sig runt midjan.
Fredrik Paulûn vill att kvinnor i 40-årsåldern bör äta mer av fiisk och skaldjur som innehåller omega- 3 fetter, vilket har visat sig vara bättre på hjärnans funktioner. Fisk är proteinrikt.
Kyckliing och ägg är rika på proteiner och bra för insulinkänsligheten. Att äta en och en halv kycklingfilé och lite ris är exempel på smart optimering av en portion.
Kvinnor i 40årsåldern bör undvika till exempel friterad mat och högt upphettade livsmedel. Det skadar vår kropp och ökar risken för cancer. Undvik mycket stekyta och välj istället ugnstekt och opressad mat.
Ett glas vin några dagar i veckan är okej om man inte har alkoholproblem, men undvik då boxvinerna utan satsa på kvalitetsvin på flaska istället. Idag finns det rikt utbud av halvflaskor.
50-årsåldern:
Då en kvinna befinner sig i den här åldern gäller det att undvika hjärtkärlsjukdomar-som högt blodtryck,blodproppar, hjärtinfarkt och stroke. . Det gör du med hjälp av bra matvanor, regelbunden motion och genom att lära dig stresshantering. Låt yoga och mindfulness bli en del av ditt liv om det inte redan är det.
Kvinnor i den här åldern bör äta mer av nötter & frön. Mellan 100 till 150 gram blandade nötter och frön dagligen gör susen med sitt höga innehåll av antioxidanter, nyttiga fetter och fibrer. Men de ska vara orostade och osaltade. Råris är också bra att äta.
Den kost som verkligen är bra för en 50års kvinna är Medelhavskosten. Den ger en mängd goda hälsoeffekter och ditt hjärta kommer att tacka dig om du byter ut smöret mot olivolja. Droppa lite olivolja på fullkornsbrödet nästa gång du är sugen på en smörgås. Både godare och nyttigare än bredbart fett.
I den här åldern bör vi undvika vitt mjöl, pasta och andra produkter som innehåller raffinerat mjöl utsätter din kropp för påfrestande blodsockersvängningar, gör det svårare att hålla vikten och ger i många fall uppsvullen mage.
60-70 årsåldern: (Vad får jag då äta om jag vill må bra?):
Att äta rätt, motionera och ha en sund livsstil kan minska risken drastiskt för både cancer och hjärtproblem. I takt med att kroppens funktioner saktar ner behöver du tänka extra på att hålla magen i gång.
Kvinnor i min ålder bör äta mer av frukt och grönt. Frukt, bär och grönsaker är oerhört rika på antioxidanter samtidigt som de har få kalorier. De ger ett bra skydd mot allvarliga sjukdomar.
Vi bör undvika Charkprodukter som korv och bacon är ökända för att öka cancerrisken. Helt kött, fisk och fågel är bättre alternativ. Vi bör också undvika salt. Det kan öka risken för stroke och hjärtkärlsjukdom. Smaksätt maten med kryddor som örter, chilipeppar och vitlök i stället.
Jag är tyvärr tokig i salt, men jag försöker minska ner på det liksom på mitt socker. Det är mycket svårt ska ni veta. Jag tar honung i mitt te och jag dricker bara tre koppar kaffe per dag, där jag har en sockerbit eller en och en halv tesked i koppen. Är det så farligt? Man måste ju leva och njutta av mat & dryck eller hur?
/Ec