/ Allmänt /

LITE OM FREDAGSMYS

 Min bästa dag i veckan är fredag. Jag brukar försöka sköta om mig och känna att en helg står för dörren. I åtskilliga inlägg har jag beskrivit mina fredagsförmiddagar, då jag fixar till mig lite extra noga. Vill gärna ha snygga men ändå praktiska kläder på  mig. Det här med hårfixning, naglar och så välja en god doft är ett måste för mig, annars är jag inte färdig. Lyckligtvis har jag en assistent som är bra på det där under förmiddagarna. Hon slutar efter lunch. Vi har roligt när vi håller på i min hall och har många produkter på min hallmöbel, vilken har varit en telefonbänk, men numera finns det snart inga fasta telefoner. Då kan man använda bänkarna till annat till exempelvis i lådorna har jag halsdukar, mössor och vantar. Platsen där telefonen skulle stå, ställer jag mina olika produkter under tiden jag gör mig i ordning.
 
Under fredagseftermiddagarna står jag tillsammans med en annan assistent i köket för att förbereda min middag för kvällen eller till helgen.  Tror att det är ganska svenskt det här med synen på fredagar. Det har alltid varit så för mig. Hemma hade vi något extra gott, när vi titttade på teve. Det var den enda kväll, som vi åt framför i vardagsrummet. Jag minns att vi hade någon förrätt. Till kaffet blev det ofta något gott bakverk.
 
"Fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagkvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp tillsammans inför helgen. Aktiviteter under fredagsmyset varierar exempelvis mellan barnfamiljer och äldre.

Begreppet fredagsmys etablerades på 1990-talet. 2006 kom ordet med i Svenska Akademiens ordlista

Föregångare och historia:

Samlingen av familjen runt vardagsavvikande mat har lång tradition. Söndagsmiddag och söndagsfrid är två begrepp från 1800- och 1900-talens början när endast söndagen var arbetsfri dag i veckan. När skolundervisningen på lördagar slopades läsåret 1968/69 och 40-timmarsveckan infördes i början av 1970-talet samlades familjen runt något som kallades "kvällsgott" (ibland fredagsgott eller lördagsgott). Det var enklare måltider som åts några timmar efter den vanliga middagen, och de kunde vara salta, till exempel en enkel gratinerad rätt eller ost och kex, eller söta, såsom en mjuk sockerkaka eller tårta. Det förekommer recept på "gott"-rätter från den tiden i mattidningar och nya kokböcker. De här måltiderna intogs vanligen framför TV:n, och tar vid i den tradition av TV-ätande som inleddes under 1960-talets början. De här "gott"-rätterna var i hög grad också en familjeangelägenhet, för hade man gäster bjöd man på mer traditionell middags- eller supémat" (All.info har jag hämtat från wikipedia)

 

/Ec

Helger, avkoppling, / Mat och Dryck / Om Sverige