/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

IDAG SÖRJER MÅNGA EN STOR SKÅDIS,

Bild Malena Ernman på hennes Instagram‏ 
 
Så var det dags igen! För en stund stannade tillvaron upp och jag fick gåshud. Sveriges Radio var först med den sorgliga nyheten att Rikard Wolff hade insomnat fridfullt efter en tids sjukdom igår fredagen den 17:e november på sjukhus. Han hade varit inlagd sedan augusti i år. Wolff led av en lungsjukdom. Han blev 59 år. 
 

"På Twitter skriver journalisten Alexandra Pascalidou om Rikard Wolffs bortgång. ”Den riviga rösten har tystnat. Det patosfyllda hjärtat slutat slå. Det där studsande skrattet som väckte de slumrande. Må du vila i frid Rikard Wolff. Ditt minne lever vidare”.

"Rikard Wolff var en enastående scenkonstnär, modig och radikal. Han hade en unik bredd som skådespelare och sångare – en varm och generös artist och samtidigt allvarlig och utforskande. Vi kommer att sakna honom mycket” säger Eirik Stubø, teaterchef vid Dramaten i ett uttalande på Instagram"

Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern.

– Rikard Wolff var en helt unik person, som människa och med de värderingar han stod för. En person som gjort skillnad på riktigt, som genom sin hudlöshet delat med sig av sina erfarenheter och genom det blivit folkkär på djupet".

"Rikard Wolff har en lång karriär på teaterscenen bakom sig. Bland annat har han spelat på Dramaten och såväl Malmö stadsteater som Göteborg stadsteate

Han har under flera år lidit av den ärftliga sjukdomen lungemfysem som gör att han hade det svårt att andas och som tvingat honom att söka akutvård flera gånger.

– Det har varit väldigt allvarligt ibland. Det finns några tillfällen när jag verkligen kommit in i sista sekunden. Det blir ett stort pådrag när man hamnat på intensiven vid de akuta anfallen, berättade Rikard Wolff ". ( Källor: Expressen,Malena Ernman Instragramkonto och press i övrigt)

 Jag blir betagen av Wolffs riviga rösten. Det där studsande skrattet. För en vecka sedan, såg jag om filmen "så olika" och njöt av samtliga skådespelarnas prestatiooner. Jag har också njutit av Wolffs biografi som utkom för några år sedan. Jag har nyss lagt in den som ljudbok i mitt bibliotek på BookBeat, så jag ska nog lyssna på den, då jag sitter i sängen och koppla av tankar före jag somnar.

 Rikard, ditt vinterprat var också bara så bra. Du har gett mig så många underbara stunder. Frågar mig själv varför talangfulla personer som du och Michael Nykvist ska lämna oss alltför tidigt - Ni som hade så mycket mer att ge oss - Men som sagt: över död och väder råder ingen över.. Det är bara så!

 

 /Ec

 

 

 

 

 

 

 
svensk film, svenska skådespelare