/ TV & RADIO /

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET 2018

 Bild: Svt:s hemsida
 
 I kväll startar ännu en säsong av ett av mina favoritprogram "stjärnorna på slottet". Programmet sänds i Svt under Jul- och nyårshelgen sedan år 2006. "I stjärnorna på slottet får fem kända svenskar bo ihop under fem dagar på ett slott. Var och en får vara huvudperson under en dag och bestämmer då vad de fem skall hitta på och vad de skall äta tillsammans. Under personens dag centreras allt kring denne och de andra ställer frågor om personens liv. Serien ger en djupare inblick i de svenska profilernas liv, vad som gjorde dem till vilka de är idag, barndomen och karriären är ett återkommande samtalsämne. De fem personligheterna, som skiljer sig vitt från varandra, skapar en intressant dynamik och öppnar upp för alla typer av diskussioner". (källa wikipedia)
 
"Det är tradition att slottet i fråga byts ut då och då, vilket senast skedde i fjol då Teleborgs slott, en knapp halvmil söder om Växjö, tog över stafettpinnen från sörmländska Ericsberg. 

Slottet påminner om en riddarborg där det ligger på en klippudde intill sjön Trummen. Det är byggt av röd och grå granit i tre våningar och ståtar med två pampiga torn, ett fyrkantigt huvudtorn samt ett mindre, runt".(källa: Expressen)

Varför är då det här programmet ett av mina faroriter? Kanske för det är skådespelare/författare som är huvudpersoner. De berättar om sina liv och gör oftast det på ett sätt som engagerar mig. Kanske har jag fått lite av pappas kusin som var just skådespelerska vid Dramaten under 1940-talet. Nine-Christine Jönsson har också gett ut böcker vilka hon skickade till farfar med en hälsning. Åh, vad jag läste böckerna när jag var hos farmor och farfar när jag befann mig i tonåren. Skrivandet har alltid varit mitt stora intresse. Jag fick ett brev från Nine-Christine, där hon tyckte att jag skulle fortsätta skriva. Jag har hållit på att skriva under hela livet. Från 1990-talet och fram till idag har det blivit ett gift som jag måste ha för att må bra. Självklart drömmer jag om att kunna ge ut en bok även om jag vet att det är en  hård branch. Drömma kan man göra , det ger näring åt livet.

Årets Deltagare i stjärnorna på slottet är:

"Camilla  Läckberg, 44, deckarförfattare. Uppvuxen i Fjällbacka på Västkusten, där merparten av hennes böcker utspelar sig. Gick Handelshögskolan i Göteborg och gav som 27-åring ut romanen "Isprinsessan". Var vid 30 den bäst säljande deckarförfattaren i Sverige.

Kajsa  Ernst, 56, skådespelare. Gjorde filmdebut i ”Tomten är far till alla barnen” 1999 och stor succé i rollen som Eivor i ”Masjävlar” 2004. Var gift med skådespelaren Göran Stangertz från 2009 till hans död 2012.

Alexander  Karim, 42, skådespelare. Utbildade sig till skådespelare i Los Angeles och upptäcktes av Lukas Moodysson och Lars von Trier när han tillsammans med brodern deltog i en filmfestival. Känd från Johan Falk-serien och spelade Vanheden i nyinspelningen av Jönssonligan 2015.

Sven  Melander, 71, komiker och skådespelare. Började som nöjesjournalist på Aftonbladet, filmdebuterade som Berra i ”Sällskapsresan” 1980. Gjorde under 1980-talet stor succé som flera klassiska rollfigurer i ”Nöjesmassakern”. Har på senare år uppmärksammats för sin Youtube-kanal, där han tar upp aktuella politiska frågor och även intervjuat partiledarna.

Lena Söderblom, 83, skådespelare. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom, filmdebuterade som 20-åring i Ingmar Bergmans ”Sommarnattens leende”. Har medverkat i ett fyrtiotal filmer och spelat tillsammans med Kajsa Ernst i ”Finaste familjen” på TV4.

Programmet sänds i svt1 kl. 20.00 i kväll.

 /Ec
 

 

 
 
 
 
 
Jul / Mina favoritprogram / mitt skrivande