RIKTIGT GAMMALDAGS VARDAGSMAT SÅDAN JAG MINNS DEN

Innan falukorven tillreds skalar man av det oätliga skinnet som skyddar korven. Falukorven kan sedan kokas, stekas, grillas eller ugnsgratineras. Ska den kokas brukar den skäras i bitar eller skivor, ska den stekas brukar den skivas eller skäras i strimlor och ska den ugnsgratineras kan hela korven sättas in i ugnen. Den serveras ofta med kokt potatis alternativt potatismos, pasta eller ris. Kokt falukorv kan även serveras med pepparrotssås. Falukorv kan ingå i en gryta med potatis och rotfrukter. En vanlig maträtt med stekt falukorv är korv Stroganoff". (källa wikipedia)
- 00 gram falukorv
- 2 msk smör att steka i
- Pepparrotssås: 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk, standard
- 3 msk grädde (valfritt)
- 2 krm salt
- 0,5 krm vit eller svartpeppar
- 4 msk finriven pepparrot ev. från tub
1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
2. Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
6. Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
7. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar och pepparrot.

Ät och njut!