/ Allmänt /

JULAFTON 2019

 bild. google
 
Julafton 2019! - Hos mig har det varit solsken och flera varmgrader. Jag får knappt någon julstämning vädermässigt sett. När mörkret sänker sig om en stund och årets julvärd tänder julljuset strax innan Kalle Anka då tror jag jag får känslan av att det är jul. Önskar Marianne Mörk Lycka Till med det här så traditionella uppdraget.
 
Varje julafton blir det lätt att vi blir nostalgiska och minnen från våra barndomsjular dyker upp. Då vi tittar på något som vi haft med oss från barndomen, så tänker vi tillbaka hur det var en gång för längesedan... Ack ja!
 
Då Kalle Anka startade hade mamma och pappa gjort iordning en bricka med smått och gott. Där fanns pepparkakor med   glasyr, nötkakan från mormor, vinbärssaft åt oss barn (som sedan byttes ut mot glögg, då vi blev äldre) apelsiner och kanske röda vinteräpplen, lite julgodis. Det var ju på den tiden då vi barn fick se tecknat en gång per år. Vi var så inne i Kalle & hans vänner så vi glömde bort allt annat. 
 
Hos oss delade vi upp julmaten på julafton i tre/fyra måltider samt  det som vi hade vid 15-tiden. Som frukost blev det gärna en mindre silltallrik med ägg samt vörtbröd och en julost.Hemma hade vi alltså ingen lax/ål eller Janssons.Vid frukosten lyssnade hela familjen till "Nicke-Lill-troll på radion. Vid lunchtid hade vi något större tallrik med årets skinka ,plommon, senap, brun- & rödål och kokt potatis. Kanske någon sylta & grisfötter samt rödbetor.
 
Cirka klockan 18 var det så dags för lutfisken som pappa hade lutat under december. Vi åt den med kokt potatis och senapssås som är en skånsk tradition. Numera äter jag fisken med malen kryddpepparsås och jag måste erkänna att det är väl så gott!  Efter lutfisksmiddagen diskade mamma och pappa. Det måste se snyggt ut när tomten skulle komma. Vår julklappsutdelning var ganska sent för ett barn, men vi var ju tålmodiga, men visst sa vi:"Måste ni diska, tomten är gammal och ser illa"?
 
Efter julklapparna var öppnade och vi barn var nöjda, kom risgrynsgröten fram med saftsås. Mamma hade kokt gröten. Den var alltid god! Medan vi åt gröten kunde det hända att vi lyssnade till någon julkonsert på radion eller teven 
 
Det här var ett minnesspår från mina barn-ungdomsjular för längesedan. Det kommer fram varje år så i december. Min julafton 2019 har varit mycket behaglig. ingenting att klaga på! Här är verkligen julfrid! Kanske jag kan må lite bättre...
 
I kväll efter att jag har publicerat det här inlägget och önskat mina trogna läsare En Riktig God Jul, ska jag öppna julklappar och umgås med min vän/assistent. Kan jag ha det bättre?
 
 /Ec
Jul / minnesspår