/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

NILS PETTER SUNDGREN ÄR DÖD

 Bild Ulla Sundgren
 
Strax innan nyår nåddes vi av den mörka nyheten att Nils Petter Sunndgren är död. Han blev 90 år.

Nils Petter Sundgren, född 1929, var en svensk filmkritiker, programledare, kulturjournalist och litteraturvetare.

"Nils Petter Sundgren inledde sin karriär som filmkritiker när han 1963 tog över som programledare för SVT:s "Filmkrönikan", en roll han hade i nästan 30 år. Åren 1969-1987 var han även filmchef för SVT2.

Eva Beckman, programbeställare och tidigare kulturchef på SVT, säger att Nils Petter Sundgren bidrog till att höja statusen för svensk film genom sin intellektuella framtoning i tv-rutan.

– Vid tiden när han började var filmen en lite lägre sedd konstart än litteraturen, teatern och bildkonsten. Då kan jag tänka mig att han med sin bildade framtoning, oklanderliga klädsel och sitt sätt att tala höjde statusen för svensk film. Han hade en intellektuell approach, och jag tror att han har format bilden av filmen som konstart, säger Beckman.

Nils Petter Sundgren hade också en ojämförligt stor påverkan på svenskarnas filmkonsumtion genom sin roll som långfilmsinköpare på SVT.

1993 gick Sundgren vidare till TV4 där han verkade som filmkritiker i programmet "Bionytt". Han stannade kvar i kanalen fram till 2006 och recenserade regelbundet veckans biopremiärer i "Nyhetsmorgon".

2007 belönades han med en Hedersguldbagge för sina insatser för filmen". (Källa: Oskar Carlssons artikel i SvD och TT)

Själv har jag vuxit upp med Sundgrens Filmkrönikan i SvT och vill påstå att ingen kommer i närheten av Sundgrens sätt att presentera filmer. Det är med vemod och saknad som jag mottog beskedet att denna skickliga yrkesman har gått ur tiden.Varje individ är unik, men vissa människor är speciella. Nils Petter Sundgren var en sådan person

 

 
 /Ec
 
 

.

 

PORTRÄTT