/ HEMMET /

BLOMMAN VI HADE HEMMA - HUR SKÖTER JAG DEN? -

 
 Min egen bild: En blomma som vi  hade hemma. Nya krukor i sovrummet . Bilden tagen den 11/9 2019.
 
 
Min egen bild. Här har jag satt Sanktpaulia på köksbordet. Bilden tagen 11/9 2019
 
I den här veckan har jag köpt några nya krukor och självfallet också fem blommor, Jag valde den blomman vilken jag minns att vi hade hemma -Sanktpaulia - Den är låg, flerårig och finns i olika färger. Valde färgen lila eftersom jag har så mycket som passsar till den färgskalan. Jag hoppas kunna behålla dem fram till jul. Hur gjorde mamma för att vi skulle ha dem länge? Nu när inte mamma finns att fråga så är det bra att googel finns. 
 
"För att blomma vill saintpaulian ha gott om ljus – placera den därför nära ett fönster eller ta hjälp av en växtlampa. För  att saintpaulian ska få en så riklig blomning som möjligt måste blomman stå ljust och vintertid fungerar söderfönster fint.
 
Tips på skötseel:
 
Vattna och torka ut din sanktpaulia
"Saintpaulian ska blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut innan växten får nytt vatten – speciellt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som blir kvar på fatet efter tio minuter hällas av, ständig väta tar död på växten. Vattna gärna med svag näringslösning. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad.
 
Kom ihåg att skydda från kyla
Saintpaulians rötter är känsliga och därför är det viktigt att endast vattna med rumstempererat vatten och inte låta saintpaulian stå i kalla och dragiga fönster. Saintpaulior som inhandlas under den kallare perioden på året ska packas in och skyddas ordentligt från kyla när de fraktas hem.
 
Plantera om och dela sanktpaulior 
 Vissna blommor och blad plockas bort. Vill du spara saintpaulian bör den planteras om på våren i porös och genomsläpplig jord. Speciellt gäller det minisaintpaulior som står i små krukor, eftersom de mycket lätt torkar ut.

För att behålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas

Varför fläckar på sanktpaulians blad

 Fläckarna beror på att växter inom familjen gloxiniaväxter (Gesneriaceae), som saintpaulia, gloxinia och femöring, är känsliga för snabb avkylning. Det är klorofyllet i bladen som är känsligt för låg temperatur. Fläckarna saknar alltså klorofyll, som annars ger bladen dess gröna färg. De fläckar som bildats försvinner aldrig. Blad med skador förfular växten och de bör tas bort.

Vattna eller duscha därför alltid dina saintpaulior med rumsvarmt vatten och ta bort växterna från fönster­brädan när fönstret öppnas de dagar då utomhustemperaturen är betydligt lägre än inomhustemperaturen."(Källa: Blomsterfrämjand)

 

/Ec

 
 

 

Höst / hos mig / minnesspår