/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 6 2019

 
 
Mitt sjätte filmtips för i år blir "Downtown Abbey 2019". Den här omtyckta tv-serien blir nu biofilm. Den har premiär på de svenska biograferna på fredag, den 13e september. Filmens regissör är Michael  Engler. Huvudrollerna spelas av Elisabeth McCovern, Michelle Dockery, Maggie Smith och Allen Leech. Längden på filmen är två timmar och två minuter. Genren är förstås drama
 
Något om filmen:
"Filmen fokuserar på familjen Crawley, en rik ägare till en det edwardianska lantgodset Downton Abbey på den engelska landsbygden i början av 1900-talet. Denna gång blir de överraskade av ett storslaget, kungligt besök och får hantera utmaningarna som kommer med det." (källa: Moviezine)
 
Ur Moviezines recension av Downtown Abbey:
"En oväntad hunger efter ett överklassglamouröst melodrama stillades då ”Downton Abbey” debuterade på tv för snart 10 år sedan. Skaparna väckte till liv en närmst sagoaktig värld fylld med nyputsade silverkandelabrar, glansiga sidentyger, skimrande pärlhalsband och äkta mattor större än en genomsnittlig lägenhet. Allt på sexig brittiska dessutom.
 
Den blev snabbt hyllad för sin gestaltning av aristokratin – och då både för det som sker i godsets överdådiga salonger och i tjänstefolkets smala korridorer. Serien vilar till stora delar på kontrasten mellan arbetarna och adeln, likväl är i princip samtliga karaktärer sympatiska. Privilegierna som Crawleys tillförskansat sig ger emellanåt utlopp för konflikter mellan klasserna, men som helhet är det en feelgood serie som appellerar till den inre romantikern. Och filmen är inget undantag.
 
Det bjuds på flera snygga shots av godset, en klassisk klänningskris och naturligtvis - en bal på slottet. Filmen är som ett koncentrerat glas jordgubbssaft och följer inte riktigt det långsamma tempo som tv-serien är känd för, men det vägs upp av de gnistrande miljöerna.
 
Tv-serien är också först och främst ett trevligt nöje, som te med nybakade scones en söndag morgon, men jag minns inte den fullt lika putslustig som filmen. " ( Källa Katarina Emggård, recencent i Moviezine
 Downton Abbey poster
 
/ Ec
 
Filmtips