/ HEMMET /

KONSTEN ATT BEHÅLLA BANANER GULA LÄNGRE

 
 Bild: Allers.se
 
Eftersom jag köper bananer varje vecka till min personal och någon gång extra till mig själv, så har jag lagt märke att det är svårt att behålla dem gula. När jag veckohandlar, på torsdagarna. brukar jagg se till så att jag får tag i bananer som är så gröna som möjligt. Mina frukter ligger på ett fat i köket. Nyss läste jag en artikel i Allers på nätet, där de tipsade oss om knep som vi kan ta till för att de ska behålla sin gula färg längre. Och några idéer på vad du kan göra av bananer som redan blivit bruna. Jag kommer att citera lur artikeln:
 
1. Ta bort påsen
"Om du har köpt bananerna i en påse, ta genast av den när du kommer hem. Om de ligger i en tättslutande påse stängs etylengasen in i påsen och kan påverka bananerna mer än om de ligger fritt. Etylengas är det som gör att frukt mognar. Det är en gas som bryter ner syra i frukten och går också hårt åt den gröna klorofyllen och gör bananerna gula och sedan bruna
 
2. Låt bananerna vara tillsammans
Ta inte isär bananerna, utan låt dem sitta ihop i en klase, då håller de längre. Slå också in ändarna på bananerna, alltså den delen där de sitter ihop, med plastfilm. Alltså inte hela bananerna, bara den yttersta biten. Det behövs inte mycket, men försök att täcka hela ändbitarna. Det gör att bananerna släpper ut mindre etylengas och det gör att de håller längre.
 
 
3. Håll fruktkompisarna borta
Det är inte bara bananer som avger etylengas, det gör annan frukt också. Så håll bananerna borta från annan frukt.

Kolla också ordentligt på klasen då och då. Är det någon banan som redan börjar bli brun? Ta bort den, eller använd den först så att den inte skyndar på mognadsprocessen hos de andra bananerna.

4. Stoppa dem i kylen

Ja, om du lägger en banan i kylen kommer den att bli tvärbrun nästan direkt. Däremot betyder inte det att den är övermogen, det är bara kylan som påverkar skalet. Bananerna håller sig längre i kylen. Du kan också skiva upp banan och frysa in, för framtida smoothie-behov.

När bananerna har blivit bruna, så gäller det att ha några idéer på vad du ska göra av dem redo.
 

Bananpannkaka

Superenkelt, nyttigt och gott. Mosa en övermogen banan och vispa ihop den med tre ägg och ett par matskedar mjöl. Stek små plättar av smeten och servera med turkisk yoghurt och färska bär.

Bananbröd

Mosa ett par bruna bananer. Blanda dem med 1 ägg, 3 dl havregryn, 2 dl valfritt mjöl, 2 tsk bikarbonat, 2,5 dl naturell yoghurt, lite salt och 1 dl solrosfrön. Häll över i en brödform och grädda på 175 grader i cirka 45 minuter.

Smoothie

En smoothie kan du variera hur mycket som helst. När du använder övermogna bananer kan du dra ner på sötningen eftersom bruna bananer naturligt har en högre sockerhalt.

Nice-cream

Mixa fryst banan och smaksätt med till exempel jordnötssmör, kokos, blåbär, nötter, kakao eller vaniljextrakt. Sockerfritt och supergott!" (Källa Allers och Women´s Health

 /Ec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mat och Dryck