/ KROPP OCH SJÄL /

NU ÄR DET VÅR IGEN - OÄNDLIGT TRÖTT -

Så har våren kommit. Ttrots att det är en annorlunda vår i år, så är min vårtrötthet och en snudd av en  lätt  deppighet densamma  som jag har upplevt sedan tonåren. Jag får ingenting ur händerna, ingenting är roligt. Jag kliver upp på morgonen med mycket möda, sedan kan jag sitta och somna lite varstans under dagen. Är det här klokt? Ändå försöker jag boosta mitt immunförsvar, men tyvärr hjälper det inte. Så jag undrar snart vad jag ska göra. Vill inte tro att det är latmasken som har fått fäste i min kropp. Är verkligen inte sådan.
 
Psykologen och författaren Kerstin Jeding påstår att 15% av oss upplever vårtrötthet. "När det blir så har kroppsklockan troligen svårt att få ordning på den nya informationen med ljus på tider den inte hade alldeles nyss. Inte konstigt att den kan bli lite förvirrad en stund, innan den ser regelbundenheten i det igen! Kroppsklockan kämpar helt enkelt för att förstå när det är dag utifrån hur dags du har råkat få dagsljus på dig, och försöker ställa om sig och anpassa sig tills det verkar rätt. Om kroppsklockan får motstridig information, till exempel för att du ger den ljus på oregelbundna tider, kan det leda till en sorts ”jet-lag” som ger bland annat trötthet." (Källa Kerstin Jedings blogg)
 
Hur kan man förebygga eller minska vårtröttheten?
Jeding menar att man kan förebygga eller minska åkomman genom att göra saker som stöttar vår kroppsklocka : Få dagsljus på oss och var regelbunden. Var en smula noggrann med hur dags du får ljus på dig och med dina sängtider.
 
"Promenera, cykla, hoppa rep, vandra – eller spring om du vill. Att röra på sig är ett enkelt sätt utan biverkningar att förbättra och hantera många olika typer av ohälsa på, och det gäller också specifikt för vårtrötthet. Bättre än något piller, eller någon annan övning du kan göra: att röra på sig är en stark medicin!
 
Kerstin Jeding avslutar sitt inlägg så här: "Det sägs att för en del av oss beror ”vårtröttheten” mest på att vi blir så inspirerade av vårljuset, att vi stannar uppe allt längre på kvällarna och lägger oss för sent och helt enkelt får för lite sömn. Eller att vi har vitaminbrist efter en lång, nordlig vinter. Så se till att avsätta tillräckligt med tid för sömn, och ät vitaminrik mat och vistas i dagsljus så att du kan tillgodogöra dig dem alla, så får du större chans att njuta av våren!"
 
I tider av Corona har de flesta av oss mycket tid för sömn, nu när vi har mer tid hemma kan vi laga mer mat från grunden och trots att vi lever i ett distanserat samhälle kan vi ändå besöka en park och därmed får dagsljus, 
 
 /Ec
 
 
 
 
 
Hälsa / Vår