/ KROPP OCH SJÄL /

POLLEN ELLER COVID-19?

 
 
 
 
 
Så är den årstiden här igen som vi har längtat efter under kalla och blåsiga vinterdagar. Skönt tycker många av oss medan 30% svenskar går runt och hostar samt nyser på grund av att vi är pollenallergiker. Dessutom har vi röda och rinnande ögon. För oss är våren ganska plågsam trots att vår vackra svenska natur står i full blom.
 
Själv lider jag av gräs och björkpollen, så jag känner av det från slutet av april fram till augusti."  Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet. Den här känsligheten visar sig i form av nysningar, rinnande näsa och andra symtom på pollenallergi." (Källa astma och allergiförbundet) Varje vår sedan jag var ungdom har jag alltid blivit så trött utan att jag har gjort särskilt mycket. Det här symptomet gillar jag inte, men nu finns det hos mig så vad göra? En del saker får vi lära oss leva med.
 
Är jag förkyld eller allergisk?
"En vanlig förkylning ger ofta halsont och ett tjockt slem som sakta försvinner och blir bättre efter någon vecka. Inte heller brukar det klia i ögonen som det kan göra vid en allergisk snuva. Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Det kan vara bra att börja med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar."
 
Korsallergier mellan pollen och mat
" Vid pollenallergi kan den som är allergisk i vissa fall även reagera mot andra närbesläktade ämnen i till exempel mat. Symtomen är ofta att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg.  En person som är allergisk mot björk kan till exempel uppvisa symtom vid intag av äpplen, päron, nötter m.m. ... 
 
Röda bär och citrusfrukter innehåller det som kallas biogena aminer. Biogena aminer kan precis som födoämnesallergi kan ge symptom i form av till exempel utslag och klåda. Men i själva verket handlar det om ett slags överkänslighetsreaktion. Det som är viktigt att komma ihåg med överkänslighetsreaktioner som orsakas av biogena aminer är att man aldrig behöver vara orolig för det ska utvecklas till en akut allergisk reaktion. Vad det handlar om är att man utsatts för klådstimulerande ämnen."(källa astma och allergiförbundet)
 
Två tips för dig med pollenallergi
  • "Sovrummet är extra viktigt eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova.
  • Om du vill vara ute längre stunder är det bra att göra det på kvällen eller på morgonen, när det finns dagg ute som binder pollen och gör att halterna i luften minskar. Ett kraftigt regn sköljer bort pollen så det inte dammar och virvlar upp. Men fukt och regn kan också öppna pollenkorn så att de avger mer allergen". (Samma källa som ovan)
Pollen eller Covid-19?
 I veckan läste jag vad en pollenforskare sade angående pollen och Covid-19 viruset som nu är bland oss över hela världen. Det leder till att våren år 2020 blir mycket ovanlig mot en vanlig vår på så många olika sätt.
Forskaren i Göteborg menar att det finns skillnader mellan pollen och Covid-19. Hon menar att: 

Till exempel feber, en speciell torrhosta och muskelvärk. Om man har en allergi är det väldigt ovanligt med feber.

Hon påpekar att det är bra att redan nu börja medicinera mot pollenallergi, för att bygga upp ett motstånd innan högre halter kommer till Västsverige.

Folkhälsomyndigheten om Pollen och Covid-19

"Både covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber, ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.” (Källa Folkhälsomyndigheten)

 

 /Ec
 

 

 
Hälsa / Vår