/ Allmänt /

DEN 16.E FEBRUARI - EN SPECIELL DAG -

Mamma dog samma månad som hon fyllde år.
Det året kom våren tidigt för pappa plockade
en bukett av snödroppar från vår trädgård,
som han stoppade i handen på henne.
Den allra sista gången han såg henne.

                                                            ( ur min egen text från år 2009)
 
Den 16:e februari har varit en av de speciella dagarna i vår familj - Mammas födelsedag - Om den inföll en helgdag kom mammas släkt från Ystad till Malmö för att fira henne. Hon hade två systrar, en stor och en lillasyster. Då bjöds det på middag med brutna servetter och sterinljus samt kristallglas. Det var så typiskt mamma och jag har nog fått det där i mina gener: Att fest är fest och vardag är vardag. Jag minns hur lilla mamma höll på i köket dagen innan med att förbereda maten och hon gjorde underbara blomsterarrangemang till middagsbordet. Vår familj har alltid haft en förkärlek till blommor - blommande sådana - Pappa stod för tårtbaket i familjen. När vi barn blev vuxna bakade han ofta tårta med någon likör i. " Bottnarna blir saftigare då" påstod han med glimten i ögat. Pappa var mycket måttlig med den här typen av starka drycker. Minns vårt garage till vårt radhus, där kunde man hitta det mesta av alkoholdrycker. Mycket ofta fick han en flaska av en nöjd kund. Det är inte som nu när vi åker till Tyskland så fort vi ska ha fest. Tiderna förändras och vi med dem.
 
Ofta blev mammas släkt försökskaniner för någon ny maträtt som hon och jag hade hittat i "Allt om Mat" under våra berömda fredagsförmiddagar. Hur tordes hon? Tänk om maträtten inte alls var i gästernas smak.
 
Mamma var modig. Ett annat exempel på det här var när en körskolelärare ringde hem en eftermiddag och meddelade att de hade tid för mamma nästa torsdag. Såg på mamma att hon var förvånad, eftersom hon inte hade anmält sig till körskolan. Hon tackade ja till tiden. Vid 45års ålder fick hon sitt körkort. Hon levde i bilen därefter så hon tackade min bror som hade anmält henne. Undrar med facit i hand om han inte hade en lite baktanke med det där, för det var ofta han ringde och sa:"Kan du stjutsa mig till Lund - jag har.... - Det var bra med ständig gratis taxi.I sex år tre kvällar i veckan körde hon mig till mina studier i Lund, så visst har jag också haft nytta av mammas körkort.
 
 "Du gjorde ju så mycket mera än att sköta hemmet. Först var du hustru med allt vad det innebär. Sedan var du även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömmerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, då vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger. Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu i vuxen ålder. Lilla mamma, du lärde mig livets hårda skola, något som jag är glad för att du hann med. Jag har haft stor nytta av den kunskapen må du tro i mitt senare liv." (Ur min egen text Ord till Mamma")
 
"All kärlek och din omsorg
har stärkt mig i mitt jag
Så tack för allt du gett mig
och ger mig än idag".
                               (del av en dikt av poeten Siv Andersson)
 
Lilla Mamma, du finns alltid i en del av mitt hjärta. Älskar dig så!
 
 
 
 /Ec
minnesspår