/ LIVETS NJUTNINGAR /

APELSINSÅS TILL KYCKLINGFILÉ


Så här i januari, då kassan är skral, får vi ofta undersöka vad frysen har att erbjuda. I min frys hittade jag både en kycklingfilé och en påse färsk pasta. När jag köper färsk pasta, brukar jag dela upp i mindre portioner och frysa in. Alltså får det här blir min middag i kväll: Funderade lite på sås och gick igenom kyl och skafferi. Snart stod det klart vad det skulle bli - Apelsinsås - Här kommer receptet för fyra personer:
 
Ingredienser:
Skal och saft av 3 - 3,5 apelsiner
1 gul lök eller scharlottenlökar
2 msk vatten
2 msk portvin
2 msk soja alternativ kycklingfond
1,5 msk maizenaredning (mörk) eller vetemjöl
50 gram smör
 
Gör så här:
  • Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skala dem med potatisskalare utan att få med det vita. Strimla  skalen fint
  • Skala och hacka löken(arna) fint och stek den(dem) tills de blir mjuka. Tillsätt portvinet. Koka ihop
  • Pressa ur apelsinsaften och häll på. Låt de strimlade skalen koka med några minuter. Ta upp skalen men spara till dekoration
  • Tillsätt soja/kycklingfond. Vispa imaizenaredning(vetemjölet) och låt koka cirka en minut. Klicka i smöret.
 
/Ec
 
 
 
 
Mat och Dryck / recept