/ KROPP OCH SJÄL /

MÅLTIDENS MAGI

 
bild. google
 
 Tiden har förändrats och det med besked. Nu är den "vanliga" familjen, den så kallade kärnfamiljen, som den såg ut förr unik. Idag finns det så många olika familjesammansättningar och många av oss bor ensamma. Själv har jag vuxit upp i en familj sådan som den såg ut på 1950 och 1960-talen, där fick jag min grundtrygghet och min syn på samhällets regler.De var annorlunda än vad de var före den nya tekniska utvecklingen hade hittat fram till oss.
 
"Ordet kärnfamilj förekommer i det svenska språket sedan 1969 och är en översättning av den engelska termen Nuclear family som fanns belagd i Oxford English Dictionary från och med 1924. Begreppet har sitt ursprung i ett behov av att kunna avskilja ens närmsta släktskapsenhet från de andra släktskapsrelationer och hushållsgemenskaper".(Wikipedia).
 
Enligt SCB från 2016 kan man läsa: "I  Sverige finns 1 129 575 familjer med barn under 18 år. Sju av tio barnfamiljer är kärnfamiljer, där alla barn är föräldrarnas gemensamma. Knappt en av tio familjer är en ombildad familj. Det är en familj där en eller båda föräldrarna har barn från ett tidigare förhållande. Två av tio familjer har en ensamstående förälder, oftast en ensamstående mamma"
 
i vår familj hade vi en regel vilken gällde samtliga vardagar oavsett årstid och vad som sedan skedde på kvällarna. Att vi frångick regeln under lördagarna och söndagarna samt de stora helgerna, berodde på att vi oftast körde ner till mormor och morfar, farmor och farfar som bodde i närheten av Ystad. Ibland åt vi frukost tillsammans före vi gav oss iväg. Vår gyllende regel innebar att vi åt middag tillsammans, då pappa kom hem från arbetet mellan klockan 16.30 - 17.00. Först åt vi under cirka 20 - 30 minuter. Därefter redogjorde var och en av oss hur dagen hade varit och vi tog även upp viktiga saker som vi ville diskutera. Jag minns att när vi barn eller senare ungdomar ville ha höjd vecko/månadspeng så togs det upp på en middag, men då kallade våra föräldrar plötsligt en sådan middag för "familjeråd". Det kunde hända att "råden" även uppstod om våra föräldrar hade något extra viktigt att säga till mig och min bror. Jag minns att våra middagar kunde vara i en och en halv timme och alla fick tala till punkt. Minns också hur jag kände en nära gemenskap inom familjen och en trygghet vilken jag sedan har burit med mig i livet. Kommunikation på rätt sätt är viktigt för ett socialt umgänge i samhälle.
 
Vi lever i en annan tid idag än när jag växte upp. Ofta äter vi "snabbkäk" på stående fot före vi ska till nästa aktivitet. En del av oss äter specialanpassad dietmat med sociala medier som enda sällskap. Det här gör att vi mår sämre både fysiskt och mentalt. Studier har visat att vi kan hålla vår vikt sämre. Det blir vanligare att var och en värmer vår egen mat när vi kommer hem från skolan, jobbet eller träningen.
 
Vi har glömt bort hur välgörande det är att sitta vid ett dukat bord tillsammans. Det kan beror på saker som:
  • Ett skäl är att vi inte har tid, eller inte tycker att vi har tid, att äta en riktig
  • Sedan finns det saker som kan störa lugnet vid en måltid, till exempel om man sitter och fipplar med telefonen eller låter teven vara på under familjemiddagen. En del av gemenskapen går förlorad och det blir svårare att få en skön och avkopplande stund, säger han. 
 
 
 
 
 
 
Hälsa / Mat och Dryck / Psykologi / minnesspår