/ HEMMET /

HUR TVÄTTAR MAN?

min egen bild från våren  2017
 
 
min egen bild från våren 2017
 
 Jag är uppvuxen med en mamma som var hemma på dagarna och gick på diverse föreningsmöten på kvällarna i veckorna, då var det pappa som tog över där mamma slutade. Bland annat var det pappas uppgift att diska efter middagarna i veckan. En annan uppgift  var att han strök vår tvätt vilken mamma hade tvättat. Det kunde hända att pappa även tog ett tag med dammsugaren. Mina föräldrar var ett modernt par  för sin tid och jag minns hur släkten förvånade sig hur mycket pappa hjälpte till i hemmet, men för mamma & pappa var det självklart. Då jag läste i Lund och bodde hemma, så var jag med i de vanliga uppifterna som återkom varje vecka såsom tvätt, matlagning och städning med mera. Fast jag inte kunde utföra något praktiskt, var mamma oerhört noga med att jag skulle veta hur man exempelvis tvättade och sorterade kläder, vek in och hängde upp på galgar snyggt i garoben/lådan. Tack för att du lärde mig det där!  Det har jag stor nytta av numera.
 
Idag när jag har personal i olika åldrar, är jag glad för min kunskap som mamma lärde mig. Nu har jag sett tips på nya sätt att tvätta som jag vill dela med mig av och kanske läser delar av min personal min blogg - vem vet - Här kommer några tips från en modern husmoder om hur vi bör tvätta våra kläder:
 
"Många gånger kan det räcka att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen och emellanåt kan man borsta upp lystern i materialet igen med en klädborste. Här ska du få fler tips för att ta hand om dina kläder!
 
Det är många som väljer att tvätta hela plagget, trots att det bara har fått en liten fläck, även om det är rent i övrigt. Kanske kan du istället lösa upp fläcken med lite ljummet vatten, tvål eller diskmedel. Dutta lite försiktigt på fläcken med en handduk som inte färgar av sig på plagget. 
 
Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel i maskinen! för mycket tvättmedel är oekonomikt och inte bra för oss människor samt miljön.
 
Det är visserligen sant att det går åt mindre energi om man tvättar vid lägre temperatur. Men det gör det också mycket svårare att få bort fläckar. Kläderna går oftast att tvätta i högre temperaturer än vad tillverkaren anger. Om man har fått svåra fläckar, som inte går bort i tvätten, kan man tvätta plagget på högre temperatur än vad som står på tvättanvisningen.
 
 Sortera ljust från mörkt och de olika temperaturerna som tvätten skall tvättas i.
 
 I butikerna finns en nätpåsar att köpa som skyddar känsliga plagg mot trumman samt skyddar maskinen från lösa delar som kan fastna i den. Använd alltid tvättpåse till bygelbh! Kläder med dekorationer som paljetter, kedjor, nitar eller dylikt tvättas med fördel i tvättpåse.
 
 Sköljmedel – har man stora problem med statisk elektricitet är det många som gärna använder sköljmedel i tvätten. För de som gillar stark doft av parfym så är det också användbart. Men var sparsam när du använder sköljmedel! Sköljmedel innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ner. I sköljmedel tillsätts ftalater – flera ftalater har förbjudits inom EU, men andra finns kvar. De anses vara hormonstörande, kan framkalla allergier och hudirritationer. Sköljmedel förkortar dessutom livslängden på kläderna. Det finns alternativ till sköljmedel, alternativ som är både miljövänliga och hälsosamma för oss människor.
 
Även Tabort, Biospray eller annat fläckborttagningsmedel är bra behandling av fläckar. Låt medlet verka in fem minuter innan maskinen kör igång varken kortare eller längre tid eftersom du riskerar missfärgningar som kan bestå. Följ instruktionerna på medlets förpackning.
 
 När tvättmaskinen är klar så mår ingen tvätt bra av att ligga blöt. Risk för tvättränder och missfärgningar. Det luktar unket om tvätten efter ett tag och den behöver då tvättas om.

Handtvätt – Vissa kläder kräver handtvätt. Här gäller kallt vatten annars finns risk för krympning.

Kemtvätt – Ibland så går det inte att tvätta plagget själv vissa plagg tål exempelvis inte vatten. Går det inte att vädra bort eller borsta plagget fräscht så får man uppsöka närmsta kemtvätt. Tvättråd märkta med P, A eller W i en rund ring skall kemtvättas." (källa husmorstipset)

 

 
/Ec

 

 

 
 
 
vardagsgöromål, katter