/ LIVETS NJUTNINGAR /

JAG ÄLSKAR KALL SYRLIG SOMMARSAFT

 Foto: Malin Juhanisdotter
 
Häromkvällen fick jag dels en påse skurna rabarber som jag lade i frysen. Jag tänker göra paj eller kräm på dem senare i höst och minnas sommaren 2020  I min barn- och ungdom minns jag hur mormor och mamma kokte saft i min barndomsby några kilometer från Ystad. Den kvällen de hade kokt ny saft fick jag och min bror saftkräm på skummet. Otroligt gott! Men i mormors anda var vi  tvungna att äta en kvällsmacka före. Jag tror jag smög min under bordet till min bror som vanligt. Han var och är en smörgåsnisse av stora mått. Mormor såg vad jag gjorde, men hon sa ingenting, Hennes blickar sa desto mer. Förlåt kära mormor. Än idag har jag ett bröd mycket länge i frysen.
 
Samma kväll fick jag en burk med frusen rabarbersaft som någon hade gjort till mig, därför att den personen vet hur mycket jag tycker om syrlig kall saft. Den var inte som mormors, men det är andra tider nu I min frys står en hink med saft utan konserveringsmedel och lime som gör den ännu syrligare. Jag är rädd om den burken!
 
Jag hittade ett recept från MatHem som jag tror är i samma stil. Om någon vill pröva det på hemester så följer det här.
 
Ingredienser 1 sats:
1 kg färska rabarber
1,5 liter vatten
5 dl strösocker
1 citron eller lime
 
Gör så här:
Skär den oskalade rabarbern i 1-2 cm stora bitar. Koka tillsammans med vattnet i en stor kastrull i 15 minuter, utan att röra om.
Sila bort rabarbern och blanda vätskan med sockret och saften från citrusfrukten. Koka upp igen och låt sedan svalna.
När saften har svalnat, häll över i rena flaskor.
 
Ger ca 3 liter saft.
 
Lycka till!
 
 /Ec
 
Mat och Dryck / minnesspår / recept / sommarkänsla