/ KROPP OCH SJÄL /

TIPS SOM GER EN SKÖN ÅTERHÄMTNING

 Bild: Google
 
Många av oss har eller ska ha semester under juli. Många av oss har svårt att varva ner trots att vi behöver återhämtning. I det här inlägget kommer jag att ge några  tips för en stressfri semester. Jag har hämtat dem från Expressens Hälsoliv,
 
Prioritera återhämtning
"Ta ett steg tillbaka och släpp alla måsten.För semestern handlar egentligen bara om en enda sak – återhämtning.Återhämtning är en nyckel. Det är verkligen jätteviktigt för att man inte ska drabbas av stressrelaterade sjukdomar, 
 
En del mindfulness-coacher menar att du kan ändra dina tankar och lindra stressen genom att acceptera situationen som den är. Det är till viss del sant – man kan förändra sin stressnivå genom att ändra sin attityd och jobba med sina tankar. Men för de flesta är det inte tankarna i sig som är den viktigaste källan till stress, utan att man har en familjesituation eller en arbetssituation som är väldigt stressande.
 
Stäng av notiser i mobilen
Vi behöver inte köra en total mobil-detox. Alla sociala medier och väldigt många appar är utformade för att sätta i gång beroendemekanismer. Vi har lärt hjärnan att vi behöver de här kickarna av att någon har lagt upp något eller fått en like. Det är ungefär som en person som dricker för mycket alkohol och plötsligt bestämmer sig för att sluta NU. Det kan i sig bli en påfrestning eftersom omställningen blir så stor. Det mår man inte heller bra av. Självklander är extremt stressande.

Att inte kolla sociala medier på två veckor kanske funkar för vissa, men för de flesta är det steget för stort från hur man brukar bete sig. Då känner man sig dålig, och så blir man mer stressad av det. Däremot är det suveränt att säga att man ska titta på sociala medier mindre och kolla mejlen mer sällan. Ett jättebra sätt att göra det på är att stänga av notiserna. Då gör man en lagom förändring.

Sänk dina förväntningar

Att sänka förväntningarna är jätteviktigt. Och i semestertider gäller det inte minst hur bra man ska ha det med sin partner om man lever i en relation. Det är ingen slump att augusti och september är de månader då det skickas in flest skilsmässoansökningar. Då har man haft semester ihop, och så har man målat upp typ resereklamen – att man ska gå på en sandstrand och det blåser i håret och man håller varandra i handen och allt är suuupermysigt. Man är så nykär så det finns inte! Och så blir det inte riktigt så…

Hemestra och slipp pengastress

Många tänker att det måste hända en massa grejer för att man ska ha en bra semester. Att man måste resa bort. Och så blir det en stress om man inte gör det när grannarna och kollegerna gör det. Det här är nog en sommar – med tanke på omständigheterna – där många kommer att ha en hemma-semester, så kallad hemester. Och det är något att faktiskt ta vara på.

I stället för att säga ”Vi åker ingenstans för vi har inte råd” kan man säga ”Vi åker ingenstans på grund av corona”. Och man kommer undan med det, eftersom ingen ifrågasätter det. Man får lite andrum och man slipper det här spenderar–beteendet. 

Ta dagen som den kommer

Försök att ha en attityd som handlar om att du vaknar på morgonen och ser vad det är för väder och så tar du dagen lite som den kommer. Då får du möjligheten att känna ”I dag ösregnar det, då passar vi på att städa eller spela spel som barnen har velat göra så länge”. Det är stärkande att kunna känna att ”Vi anpassar oss utifrån förutsättningen”.

Sedan mår vi väldigt bra av vaken vila – det vill säga när vi gör saker utan att det finns en tidsplan eller agenda bakom. Det är jättestärkande för oss. Det kan vara att fixa i trädgården, baka, städa, rensa förrådet…" (Källa Expressens hälsoliv)

Själv kommer jag att njuta av mina helger i sommar, för under sommaren är min roll som arbetsledare som jobbigast, då jag oftast har ovan personal. Kanske blir min återhämtning någongång i höst. Men till mina läsare önskar jag att ni får en vilsam semester var än ni befinner er.
 /Ec
 

 

 

 

 
 
 
 
 
Hälsa / Psykologi / sommarkänsla