/ Allmänt /

HIPP HIPP HURRA!

 
 
 
 
 
 
 
Idag, den 24e juni 1925 föddes ett gossebarn i prästgården i en by norr om Ystad. Det sägs att han föddes vid kyrkklockors klang. Om det är sant eller inte, vet jag inte. En sak vet jag med bestämdhet att det här gossebarnet inte skulle bli religiös trots att han föddes i en prästgård. Det skulle visa sig att hans hem skulle bli ett korsvirkeshus på Hedengatan i samma by. Pojkens intresse var att baka, men hans pappa tyckte han skulle följa honom i spåret och lära sig målaryrket.Så blev det! År 1950 blev den unge mannen pappa för första gången. Det var söndag och under en fotbollsmatch, där han bröt nyckelbenet i all glädjeyra.
 
Minns att du var extremt idrottsintresserad, hur du och jag åkte på otaliga handbollsmatcher. Hur du bildade häck med poliserna på popgalor. Hur du rullade upp mig för spiraltrappor i byggnader bara för jag skulle vara med mina kompisar. Ingenting var omöjligt för dig! Jag fick vara en "vanlig" flicka, sedemera ung kvinna. Idag är jag glad för det. Jag har fått känt på hur det är att leva ett alldeles vanligt liv.
 
År 1958 flyttade pappa med sin familj till Malmö, där han bodde till 1990. Då hade han funnit sin andra kärlek över Atlanten och önskade tillbringa sina sista år med henne - Det blev 13 år - Trots kärleken i USA var det Sverige som var hans hemland och där ville han ligga bredvid sin första fru i hennes barndomsby söder om Ystad. Mitt paradis i Skåne och Sverige. Jag har skrivit många rader om den här byn i mina texter. Där har jag verkligen ljusa  och fina minnen från som bara finns i mitt hjärta.
 
 Mellan åren 1985 - 1990 skrev jag när pappa dikterade vad han ville ha sagt till sin älskling "over there" och jag fick också översätta hennes brev till honom. Detta gjordes vid köksbordet många nätter. Tala om insyn i en annan människas privatliv! Pappa litade på mig och jag teg som en mussla när nyfikna syskon frågade mig vad som höll på att ske.
 
Minns alla tårtor du gjorde. Det behövde inte att något stort skulle firas för att du skulle baka en tårta.Tyckte bäst om vår "Brita-tårta" eller punchtårta. Du hade måleri som yrke liksom farfar och din bror, men du skulle varit konditor. 
 
Tyvärr är det för varmt för att baka idag. Här hos mig är det över 25 grader, så det blir en sen middag vilken ska bestå av kasslersallad med egen kall sås på en bas av creme fraiche. Jag kommer att minnas våra 24:e juni med släkt eller utan, men nästan alltid med din vän sedan lumpen med fru. Det var trevliga sommarkvällar med mycket prat och skratt!
 
Pappa, vad jag älskar dig och ibland saknar jag dig så!
 
 
/Ec  
 
 
 
 
 
 
 
 
Egna tankar / minnesspår