/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 5 2020

 
 
"Hemma hos Bettan" är titeln på mitt femte boktips. Den här feelgood romanen är skriven av Eli Åhman Owetz. Den är utgiven av Bokfabriken i november 2017. Boken innehåller 288 sidor och finns i olika format hos Bokus. Som pocket får du ge 55:-, som ljudbok (som du laddar ner direkt på datorn) får de ge 49:- samt som E-bok 39:- Den här boken ingår i samtida skönlitteratur.
 
Lite om handlingen:
" "Men då åker vi väl dit då. Till 70-talet. Kan ni på lördag?"

De tre barndomsvännerna Bettan, Matte och Carina har fastnat i en grå vardag. Bettan drömmer om att öppna inredningsbutik men harvar på som busschaufför, Mattes författarkarriär vill aldrig riktigt ta fart och Carinas glamorösa liv slås i spillror när hon erbjuds avgångsvederlag från sitt chefsjobb.

De bestämmer sig för att åka tillbaka i tiden, till utsvängda jeans, blå Blend och Kiss. Till Bettans sommarställe där allting en gång började, och där en missuppfattning kommer att leda till den perfekta affärsidén - en retro-retreat för tilltufsade själar.

Hemma hos Bettan kommer få dig att skratta, gråta och känna igen dig. Det är en feelgood-roman om att hitta tillbaka till känslan av att allt är möjligt, om bygemenskap och - om kärlek".(källa: Bokus)
 
En recension:
"Det var riktigt roligt att få sätta sig in i denna bok, jag var som sagt inte född på 70-talet, men det gjorde inte läsningen mindre rolig för det. Vi får följa de tre vännerna Bettan, Matte och Carina som startar upp ett retro-retreat för dem som saknar och därmed längtar tillbaka till sina ungdomsår. Detta i ett försök att återhämta sig från det faktum att livet inte riktigt blev som det var tänkt. Detta var en riktigt underhållande läsning, då man verkligen fick förflytta sig tillbaka till 70-talet och ta del av den tidens mest populära artister, klädstilar, mat och så vidare. Alla karaktärerna i den här boken var riktigt härliga och mysiga och de tillförde allihopa på sitt sätt något alldeles speciellt till bokens handling. Bettan, Matte och Carina hade dessutom en riktigt härlig vänskap och de var alla tre så himla olika vilket gjorde det väldigt roligt att se hur de hade fått sin vänskap att hålla under så himla många år. Vi får dessutom ta del av diverse återblickar som bygger upp och ger oss en bättre förståelse för hur allting började för de tre vännerna. I det stora hela var det här en väldigt mysig och välskriven bok, med intressanta karaktärer som ständigt utvecklades och förändrades. En riktigt lätt-och snabbläst läsning med andra ord." (källa tickmicks bokblogg som Elin 24 år har)
 
Mitt omdöme:
Har läst  andra böcker av Åhman Owetz och hon har ett varmt språk som gör att läsarna kommer nära karaktärerna. I "Hemma hos Bettan" förflyttades jag från nutid tillbaka till min egen ungdom och minnena sköljde över mig som en varm pläd. Stundom tyckte jag synd om Matte och stundom irriterade jag mig på honom som var en sådan "toffel". Han förstod inte att tjejerna utnyttjade honom tlll exempelvis matlagning. Han får ju ont om tid att skriva på sin roman. Till slut inser både han och Bettan att det finns något mer än bara gammal vänskap mellan dem. Under bokens gång finns det stunder där jag låg och skrattade så min nattpersonal kom in och såg om det var något som måste göras.
 
 /Ec
 
 
 
boktips