/ Allmänt /

TVÄTTRÅD I KLÄDERNA

EWACARIN SKRIVER

Tvättbarhet är en viktig del i kläders funktion. Att tvätta rätt är viktigt för att ditt plagg ska hålla längre.   

Alla plagg bör tvättas med liknande färger. De kan fälla/ludda i de första tvättarna. Vänd plaggen ut och in i tvätt så minimeras noppbildning.

 I veckan fick vi veta att våra etiketter med skötselråd i våra kläder är ett hinder för handeln. Det menar EU.

Risken är stor att de små lapparna med skötselråd kommer att försvinna. Konsumentverket skriver att det blir en stor nackdel för oss konsumenter.För min del tittar jag gärna på skötselrådet innan jag köper ett plagg.

 En del av oss gör inte det här, utan köper vad man tycker är snyggt eller modernt. Hur vi ska tvätta plagget blir en senare fråga? Det finns alltid någon person i omgivningen som vet. Om lilla mamma sköter tvätten, så behöver vi inte bry oss så mycket. Mamma har ju många års erfarenhet av tvätt!

Om EU får sin vilja igenom blir det svårare att klaga hos exempelvis Allmänna reklamationsnämnden om plagget krymper, färgar av sig eller tappar formen.
     
 Av Ewacarin Holmqvist

/ Allmänt /

MIDSOMMAR

EWACARIN SKRIVER

I år fick de flesta av oss svenskar uppleva en sådan där midsommarafton som vi så ofta drömmer om. För en gång skull har det varit varmt och soligt. I alla fall om man har befunnit sig i Skåne. Den här helgen är så speciell på något sätt. Det ligger så mycket magi t.ex. blommorna under kudden och de ljusa nätterna som vi inte vill missa. Midsommar är något av det svenskaste som finns. Vi är ganska ensamma om att fira den här högtiden.
Jag tycker att midsommarafton skulle vara vår nationaldag istället för den sjätte juni. Vad har vår nyblivna helgdag för traditioner som är typiskt för vårt land? Möjligen skulle det vara vår nationalsång. Undrar hur många unga medborgare som kan hela ” Du gamla, du fria”? Min personliga åsikt är att den tillhör ju vårt kulturarv, alltså något att bevara till kommande generationer.
På midsommarafton äter vi färskpotatis, matjessill med gräddfil och gräslök. Somliga av oss sköljer ner sillen med en iskall nubbe. Färska jordgubbar med antingen gräddmjölk eller vispgrädde/vaniljglass är väl den stående desserten en sådan dag. Några av oss har kanske varit uppe och klätt midsommarstången Runt den har vi sedan dansat ”små grodorna”.
Själv har jag har tagit det lugnt, ätit just det jag har beskrivit nyss och sett hur de firade midsommar i gropen i Leksand. Där hade man gjort en lång och mycket vacker midsommarstång. Den fick resas i etapper med många starka  personer. Det lyckades utan något missöde. SVT har ännu en gång lyckats att nå ut med ett trevligt program.
Nu har midsommarafton övergått i en ny dag. Jag funderar på att krypa till kojs så småningom. Hur som helst är det bra om man orkar med något senare under det här dygnet som redan har börjat. Det där med blommor under kudden får vara i år även om det skulle vara intressant och se om det slog in. Nåja, det kommer väl flera midsomrar!
Av Ewacarin Holmqvist

/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

LIVET ÄR SÅ KORT

EWACARIN SKRIVER

Visst bör vi ta vara på livet bättre än vad vi många gånger gör. Det är mycket kort och vi vet ju aldrig när det är över. Sanningen är att vi inte lever i evighet. Jag som inte är religiös tror att det bara finns ett liv – detta på jorden - Skulle vilja tro, men kan inte. Jag sörjer inte mycket över det.  Istället försöker jag se vad dagen har att erbjuda och se varenda guldkant den har. Varför ska man grubbla över svårigheter som kanske kommer att uppstå senare. Tids nog får vi ta itu med dem. Varför ödsla vår energi på sådant i förväg? Sedan en av mina nära anhöriga gick bort, har jag försökt fånga dagen och inte planera allt för långt fram i framtiden. Vem vet om morgondagen kommer?
Om jag skulle säga något, så är jag nog en Tjuren Ferdinand typ som njuter av det lilla i livet. Jag har nog en ganska stark inre självkänsla, förutom att jag inte är någon egoist eller bra på att sätta gränser. Kan vara avspänd om jag är tillsammans med mina nära vänner.
Om allt det här kan du läsa i senaste numret av PS under avsnittet ” utveckla dig själv”. Där skiljer man mellan olika människotyper.
På sidan 11  kan ni läsa:
”Livsnjutaren har hög inre självkänsla och låg yttre. Istället för att karriärklättra njuter den här personen av att vara med sin familj, sina vänner och de sköna konsterna. Kanske skriver han eller hon, men då oftast för skrivbordslådan. Livsnjutarna kan mycket väl lyckas i livet – men de står och faller inte med yttre framgång. Exempel: Tjuren Ferdinand

Du har stark inre självkänsla om:                                                                                    

 • känner dig trygg
 • lätt uttrycker känslor
 • är avspänd tillsammans med andra
 • kan ta och ge hjälp
 • tycker om sig själv
 • är bra på att sätta gränser
Du har stark yttre självkänsla om du:
 • alltid gör ditt bästa
 • tar ansvar och är plikttrogen
 • är duktig
 • ställer höga krav på dig själv
 • ställer höga krav på andra
 • strävar efter kontroll och inflytande”
Av Ewacarin Holmqvist