/ Allmänt /

DU LÄRDE OSS VAD VETT OCH ETIKETT VAR

Foto: TOMMY PEDERSEN
 
När jag hade sett säsongens första fredagsfinal av idol,gick jag in till datorn. Det första jag fick se var nyheten att journalisten och författaren hade avlidit på sjukhuset av en fallolycka i hemmet tidigare på fredagen. Det var ett chockartat besked! Hela mediavärlden sörjer henne idag. Den här kvinnan har ju funnits med när det gällt större fester, såsom kungliga bröllop eller dop eller examen av olika slag. Det var Magdalena Ribbing som lärde oss hur man beter sig. Hon gjorde det på ett humoristiskt sätt. Alla lyssnade på henne.
 
Ribbing har en lång karriär som journalist bakom sig. Hon började som politisk reporter på Dagens Nyheter 1970 och gick sedan vidare till chefsrollen på tidningens Namn och Nytt-redaktion. Hon har även prisats som matskribent på tidningen. 

Hon övergick mer och mer att skriva om vett och etikett och gav 1985 ut boken ”Etikettboken: allt man behöver veta för att kunna strunta i” tillsammans med designern Sighsten Herrgård. 

Magdalena Ribbing har även gett ut ett flertal böcker och var ofta med i tv och kommenterade etikett i samband med stora festligheter som Nobelfesten eller kungliga bröllop".(Källa Expressen)

 

 
Vila i frid!
 
/Ec 

 

/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN SUVERÄN FIKA I ALL HAST

Min egen bild september 2017
 
Ibland blir det inte som jag önskar mig under helgerna. Den här söndagen har jag endast arbetat efter en dejt med Göran Persson tidigt i morse och en långfrukost i förmiddags. Som alla svenskar tog jag en eftermiddagsfika i all hast före jag fortsatte med min administration Gick ut i köket, där jag tog fram min blender ur ett köksskåp. I den lade jag sedan ned de här sakerna och mixade dem väl. Gud så gott det blev! Kanske bör det tilläggas att jag har sol och cirka 19 grader varmt. Kanske var det den sista glassdrinken för säsongen. Om någon vill testa så kommer receptet här. Det är baserat till en person:
 
1 dl vanilj- & jordgubbsglass
1 banan
1 dl ProPud proteinmilkshake med cappuccinosmak
½ dl kolsyrat vatten
1 msk jordgubbssaft
 
 /Ec
 
PS (klockan är 22.30) God kväll kära läsare. Så har den här söndagen gått. Nu äntligen är jag färdig med min administration. Det är inte klokt! Jag skulle ju bara göra lite och sedan hålla helg, men när jag väl börjar upptäcker jag att jag kan göra det och det också... Mycket dumt! Behöver ju ha mina helger till att koppla av och till det jag brinner för - mitt projekt - När ska det bli färdigt? Kanske skulle jag behöva en sekreterare. Finns det någon där ute som vill söka den här tjänsten? Du måste dels se bra ut och har väl hand om papper samt kunna snabbt hantera en penna. Jag är en person med krav.
 
 
 
/ HEMMET /

BLI MATSMART

Bild Hemmets Veckotidning
 
Alldeles nyss gick jag genom mitt kylskåp. Det här brukar jag göra en gång i veckan, för att undvika dålig lukt och torka av om jag har råkat spilla lite på hyllorna. Det är sällan jag kastar något. Visst gör jag det om en tomat eller gurka/morot är alltför mjuka. Det sitter väl i mina gener att jag bör ta vara på vad jag har köpt på veckohandlingen förra veckan.Minns när pappa lade lite matpengar på köksbordet till mamma två gånger i månaden. Jag menar verkligen lite, men vi hade tur att mormor och morfar hade grönsaksland och fruktträd. De hade även höns. Varje söndag fick vi med oss flera kassar med potatis och färska grönsaker och lite frukt, om det var säsong. Mamma gjorde mat ur dessa kassar i veckorna och blev det lite falukorv eller köttfärslimpa över från middagen, hittade hon på en ny rätt nästa dag. Hemma hos mig sparar jag rester och fryser in eller så ställer jag mig i köket cirka två dagar i månaden och gör långkok som jag delar upp i portioner och fryser in. Det är så skönt att ta fram, då jag inte har tid att laga mat. Det blir även en ekonomisk vinst att göra på det här sättet. Mina slantar måste räkna till så mycket annat, så det är bra att vara matsmart ibland. Visst "offrar jag på mig" att äta gott under weekends, annars vore livet inte värt att leva. 
 

God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad

Ett av mina favoritprogram på teve är Lyxfällan, där personer verkligen behöver få hjälp med hela ekonomin och lära sig lite hur de kan få bättre hum om sina pengar En sak har jag insett av programmet att det är alldeles för lätt att låna pengar idag typ sms-lån. Ofta går personer i fällan genom att ta de här lånen för att kunna betala sina räkningar, men de tänker inte på att de här lånen är mycket dyra och även de ska betalas tillbaka. När jag ser programmen, så förvånas jag över hur man gjorde förr. Jo då sparade man och gick och längtade efter det man ville ha istället för att köpa på studs och utan att ha tjänat ihop till det först.Jag tror att man var mer tillfredsställd, glad över köpet samt att man var nog räddare om saker och ting.Det här är min personliga åsikt så...  

Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. I det här inlägget tänker jag ge dig lite tips som du kan ha i åtanke när du handlar och lagar mat.

Planera inköpen:"Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.

Ät enligt säsong: Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.

Släng inte mat: Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.

Ta en matlåda till jobb: Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.

 Laga från grunden: Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.

 

Bli vän med frysen: Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen "

 

Tipsen har jag hämtat från Nanna von Knorrings artikel i tiidningen Må Bra.

 

 /Ec