/ Allmänt /

LÄNGTAN TILL LANDET AV OTTO LINDBLAD

SKÖNA MAJ VÄLKOMMEN

Det är valborg, en grå och regnig sådan i Malmö. I kväll ska många ut och sjunga in våren och tända eldar. Men var har den efterlängtade årstiden tagit vägen och när kommer den på allvar?
Själv ska jag ta det lugnt en kväll som den här och faktiskt jobba ett par timmar. Tycker att det är lika bra att göra något rejält och så slipper jag frysa och bli förkyld- Jag kan ju vara "ledig" en annan dag, då jag bättre behöver det. Då kanske det är sol och ljumma vindar.
Jag kommer nog att titta på den konserten som SVT sänder under tidig kväll. Vår monark fyller ju 60 år idag. Alltså fyller jag 60 om fyra år! Är det klokt? Var har tiden blivit av? Tyckte att det var nyss som jag stod i Lundagård och på Universitetstrappan med min studentmössa på bordet och sjöng in våren, men bada i fontänen gjorde jag aldrig. Där gick min gräns! Jag hade min mössa på bordet, eftersom jag aldrig kan bära mössor eller hattar på ett elegant sätt. Det är verkligen tur att jag inte är kunglig.
Fast det är en mycket dålig valborg i Skåne vill jag hålla traditionen vid liv och lägga in en text av Otto Lindblad, som jag har både hört och nynnat många gånger, främst när jag läste i Lund och sedan också bodde där under  några år. Otto Lindblad verkade i Lund på 1800-talet, så det känns naturligt att just välja hans text som i orginal heter "Längtan till Landet":


"Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ned och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö.
Snart är sommarn här i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande
ligga ängarne i dagens lågor,
och i lunden dansa källorne.
Ja, jag kommer! Hälsen, glada vindar,
ut till landet, ut till fåglarne,
att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem återse,
se dem än som i min barndoms stunder
följa bäckens dans till klarnad sjö,
trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö.
Lyssna vill jag, huru vinden susar
uti halvutspruckna björkars lund,
spegla mig i sjön, där anden krusar
med sin köl det mångbeglänsta sund,
och i famnen av naturen drömma
vårens dröm, som ingen tröttat än,
och min sorg i jaktens lund förglömma,
fri som skyn där uppå himmelen.
Forsen kastar sig i havets sköte,
se, hur vild, med vilken stämmas dån!
Är det ej, som hela Mälarn göte
åter på en gång sitt rika lån?
Och han är likväl så hög om kvällen
som om morgonen, och tusen år
fylla honom kanske än från fjällen
lika rik och härlig varje vår.
Och med varje maj hans holmar gunga
sina kronor i dess klara våg,
och i varje vår hans fåglar sjunga
lika ömt med lika eldig håg.
Skulle jag, när hela världen svärmar,
sköna vår, blott jag ej le med dig!
Och en snöbäcks sorl, den klippan härmar,
var dock fordom nog att locka mig.
Nej, åt landet, bröder! Tjädern knäpper
nu var morgon i sin furulund.
Vad, om jägarn kopplet varsamt släpper
blott till ögonfägnad på en stund?
Låt oss njuta, låt oss vara glade!
Friskt och härligt hornens toner gå.
Den som hjärta nu att jaga hade
endast på en timma eller två!"
 
Trevlig Valborg på er alla där ute!

Av Ewacarin Holmqvist
/

EN RÖRA SOM GÅR HEM NÄSTAN HOS ALLA

KOCK

Ewacarins fyllning till bakad potatis ( 3 - 4 potatisar) 

INGREDIENSER:

1 BURK CREME FRAICHE
1 PKT GRÄDDFIL
½-1 RÖDLÖK
1-2 VITLÖKSKLYFTOR
CA 350 GRAM SKALADE RÄKOR ELLER KRÄFTSTJÄRTAR
100 GRAM SVART STENBITSROM

GÖR SÅ HÄR:

BLANDA CREME FRAICHE OCH GLÄDDFIL I EN BUNKE.
RÖR NER DEN HACKADE RÖDLÖKEN OCH PRESSA I VITLÖKSKLYFTORNA.
VÄND NER STENBITSROMMEN I BLANDNINGEN.
SIST HACKAS RÄKORNA INNAN DE BLANDAS I.
LÅT STÅ KALLT EN TIMME FÖRE SERVERING.

Den här röran lärde jag mig någon gång på 80-talet och den hänger med ännu idag, troligen för den är så enkel att göra och festlig. När jag gör den och äter den ligger det så mycket nostalgi i den här fyllningen. Ta väl vara på den vit svarta röran och njut när ni har den i munnen tillsammas med en het potatis.
På 80-talet brukade vi dricka ett vitt vin som hette prins Ottonell, men numera blir det oftast systemets lime, citron eller päron X-cider.

Av Ewacarin Holmqvist


/ KROPP OCH SJÄL /

OLIKA TYPER AV KOMPENTENS

EN GRUPP MÄNNISKOR

Vi lever i en tid då det kommer ut olika böcker som beskriver hur vi bäst ska bete oss för att kunna få ut det vi vill av vårt korta liv. Emellanåt undrar jag om det inte har gått för långt med att ändra sig på olka sätt till vårt samhälle - En förändring som inte är gjord på en kafferast utan tar sin tid - Ibland räcker det inte med en handbok som vi själva läser. Det finns de av oss som behöver experthjälp för att genomgå den här förvandlingen. Bortsett från den tid det tar att få hjälp med att "bli en bättre individ, så kan det även lätt bli en ekonomisk aspekt och då råkar vi in i  ett annat delimma nämligen frågan vem som har råd både ekonomiskt och tidsmässigt att få experthjälp. Själv undrar jag: Vad är det för fel på hur vi en gång har blivit skapta? Har vårt samhälle drivit oss dit hän att vi måste "passa bättre in "i vår tid, inte bara i yrkeslivet utan också när det gäller vårt umgänge. Min uppfattning har alltid varit att bland våra vänner och familj kan vi vara oss själva och inte spela en roll. Tydligen har jag fel eller så börjar jag bli för gammal för att hänga med.
När jag läste beteendevetenskap i Lund och fick min examen i början av 80-talet, så var det en persons IQ som räknades. Det vill säga hur smart man var. Med smart menade man hur logisk man var. Ett begrepp som innebar om man hade en logisk förmåga var man även duktig rent matematiskt. Det måste ha funnts undantag när det gällde att få fram en individs IQ även då, för jag har sannerligen inte något matematiskt huvud, men jag har ändå klarat mig  ganska bra i livet. I några kurser i min examen gällde det också att vara logisk  och göra vissa uträkningar. De kurserna hade jag godkänt på. Vad det gällde geme man kunde man även räkna in andra saker, men i yrkeslivet var det logiken som gällde. Det var först under 90-talet som man tittade på olika typer av kompentens, när en arbetsgivare anställde någon ny person .Idag finns det emotionell och social kompentens som också är av värde att ha i sin ryggsäck, då man söker ett arbete. 
Bland de senaste tillskotten finns" handbok i konsten att vara social" av Jacquemot Nicolas. Det är en bok som ger oss tips, trick och tankar för dig som vill nå framgång i umgänge och  yrkesliv. Boken kom ut i år och det är Wahlström & Wikstrand som har givit ut den. Den är på 206 sidor och kostar i en av nätets bokhandel 122 Kr.

Av Ewacarin Holmqvist