/ KÅSERIER/NOVELLER /

MOLANDERS TOG ALL MITT FOKUS

Bild: Google
 
Publicerar en historia för verkliga livet och hur jag kan vara så totalt inne i något så jag svarar på vad som helst. Igår förmiddag gjorde jag en kall sås, som blev mycket lyckad! kanske har jag blivit lite av expert på att smaksätta såser, varma som kalla under de senaste åren. Nåväl, när jag var klar med gårdagens smaksättning, så ställde jag in skålen med härligheten i kylen. Jag tänkte: "Det ska bli vansinnigt gott till min plattfisk vilken jag skulle ha i foliepaket i ugn med förkokta potatisskivor, tomater, dill och smörklickar  på kvällen. I vanliga fall brukar jag äta klockan sex samtidigt som jag ser nyheterna på svt, men igår väntade jag lite med maten på grund av att det var så varmt. Bestämde mig för att äta till Molanders. En serie som går i repris efter nyheterna. Den är så bra så jag tycker att den är värd att se om.
 
Min assistent höll koll på fisken, medan jag lade mig tillbaka och njöt av ännu en stund av Molanders. Jag hörde hur min assistent pratade med katterna och sade till honkatten, som älskar all mat: "Det här är mattes mat" Assistenten frågade mig från köket: " Ska du ha allt det smälta smöret?" Ja, sa jag utan att egentligen veta vad jag svarade på.
 
Min personal kom in med min middag, vilken jag åt med fortfarande fokus på min teveserie. Den middagen blev inte vad jag tänkt mig. Lite smaklös och för mycket smör trots att det var jag som hade lagat rätten. Jag blev knappt mätt bara för mycket fett.
 
Senare på kvällen kom jag på såsen i kylen. Den som jag skulle ha haft till fisken. Inte konstigt att den smakade underligt och att något fattades. Jag sade till min assistent att jag måste frysa in min goda sås. Än i dag kan jag inte förstå att jag kunde glömma härligheten som jag sett fram emot hela dagen. Där ser man hur mycket jag avskärmar mig från omvärlden när det är en bra film eller teveserie på teve. Det här tog priset även om vi människor kan glömma ibland. Eller betyder det här att jag är utarbetad och behöver semester?
 
 
 
 
 
/Ec
/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN ENKEL SÅS TILL PASTA ELLER STEKT FISK

 
 
När jag står i köket och komponerar min middag, händer det ofta att jag försöker mig på någon sås till både fisk, kött och pasta. Så här års blir det gärna någon kall variant i olika variationer. För en tid sedan kom jag på en enkel varm sås med sommarkänsla (om man nu tål skaldjur) som är enormt god till både pasta och stekt fisk och lätt att göra. Här publicerar jag receptet om någon av er vill testa:
 
Det här behöver du till två personer:
1 rödlök
2 dl kokbar créme fraiche
1,5 msk vitt vin
3 nypor salt
2 tsk pressad citron
1 tsk citronpeppar
1 tsk citronpeppar
1 knippe dill
1 burk kräftstjärtar eller 100 gram djuppfrysta skalade räkor
 
Du gör så här:
1. Lägg kräftstjärtarna eller räkorna i ett durkslag och låt dem rinna av
2. finhacka rödlöken och stek den mjuk
3. Häll i créme fraiche och låt den småkoka
4. Tillsätt det vita vinet
5. Smaksätt med kryddor och citronen
6. Klipp dillen och strö över
7. Lägg i skaldjuren och serverra genast
 
 
 
 
/Ec
/ Allmänt /

OM DEN 28:E MAJ 2017

 
 Det är lunchtid den här sista söndagen i maj - Mors Dag och Elitloppet på Solvalla i vår huvudstad. Den här söndagen har blivit en av mina alldeles speciella dagar på året, då min vän/assistent och jag är tillsammans (i år blir det den 29:e gången i rad) som vi ser Elitloppets långa sändning i teve. Är det klokt? Vi som tycker att det var alldeles nyss som vi upplevde vår första lopp.Tala om att tiden rusar iväg och den tycks göra det allt snabbare för varje år som går. Ack ja, det är väl bara att inse att vi är "bäst före", men om vi tar det med ro, kan det vara ganska trivssamt att vara i den åldern. Lagom med allting utom med livets goda, som i mitt fall är mat och dryck och så mina passioner förstås!
 
Med Elitloppet kom också sommaren. Just nu har jag fönstret i sovrummet/arbetsrummet på glänt när jag skriver dessa rader. Det är en lätt vind som sveper in och en doft av alla buskar och blommor som slagit ut. I radion i morse sade de att det skulle bli 30 grader här hos mig. Nu har sommaren kommit - Den vi har längtat efter i evighet - Härligt! -
 
I köket hör jag hur min vän stökar. I veckan bakade jag en rabarberpaj till idag. Min vän håller på att göra vaniljsås. Jag är glad för frukt så här års. Nyttigt och mycket gott!
 
 Idag tänker jag på lilla mamma lite extra. Enligt SCB finns det 2,6 miljoner mammor i Sverige. Här i vårt land har vi firat mors dag sedan år 1919.  År "1920 kom ett litet häfte med instruktioner inför morsdagsfirandet. Där står det att svenska flaggan ska hissas, mor ska hälsas med sång, gott kaffe och bröd på morgonen."(ur mamma-fakta i SvD). I min familj minns jag hur vi körde till farmor och mormor som båda bodde i närheten av Ystad, så det blev ingen vila den söndagen. Först på senare delen av kvällen kunde mamma vila ut med någon god kvällsmacka tillsammans med pappa, mig och min bror. Den där stunden minns jag som mycket ljus och lugn.
 
I en av mina texter " ord till mamma" skriver jag så här:" Först var du hustru med allt vad det innebär. Sedan var du även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömmerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, då vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger. Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu i vuxen ålder. Lilla mamma, du lärde mig livets hårda skola, något som jag är glad för att du hann med. Jag har haft stor nytta av den kunskapen må du tro i mitt senare liv"
 
Nedan ser ni den häst jag vill ska vinna årets upplaga av Elitloppet Önskar alla som följer mig en Riktigt Härlig Söndag. Tänk att vi har tre månader att njuta av sommarens goda!
 
 Nuncio ägs av Stefan Melander
 
 
/Ec