/ HEMMET /

LITE FIX HÄR HEMMA

 
 
Bild min egen tagen 31 mars 2017

Torsdagar är mina "fixdagar" här hemma. Jag vet inte hur det blivit så. På förmiddagarna veckohandlar jag. Är gärna utanför min utvalda matbutik nära mig när de öppnar dörrarna för dagen. När jag har packat upp varorna och ställt in dem på sin plats och gjort min budget, är det dags att gå ner i tvättstugan vid lunchtid. Under tiden som de första maskinerna är igång, passar jag på att äta lunch. Brukar ta min första kopp kaffe innan jag byter tvätt. Medan tredje och fjärde maskinerna arbetar, så har jag nagelvård inför helgen och nästa vecka. Det kan hända att jag lagar någon maträtt till helgen eller veckostädar på torsdagseftermiddagarna. Så den här dagen i veckan är ganska full av aktivitet. De äldre husmödrarna fejade på fredagarna. Numera är det lördagsförmiddagarna som ägnas åt hemmets skötsel. Då är de flesta lediga och struntar i någon sovmorgon. Tiderna förändras och vi med dem.
 
Torsdagen den 30:e mars blev lite annorlunda. Under förmiddagen kom två stycken "händiga män" och lyfte bort en fåtölj samt min soffa från vardagsrummet. Omkring klockan 14.00 kom en möbeltransport med tre stora lådor. Strax därefter kom mina "händiga män" tillbaka för att börja skruva ihop min nya soffa. I tre timmar såg mitt vardagsrum ut som ett slagfält med lådor, verktyg och mattan i ett hörn och soffbordet i nästa. Jag  placerade mig i köket, men hörde hur de slet i vardagsrummet. Det är inte så lätt att förstå en bruksanvisning. Men till slut blev resultatet mycket bra som ni kan se på bilden ovan. I onsdags tog jag en sväng om Mio på vägen hem och där sålde de plädar i olika färger för under 200:-. Naturligtvis var jag tvungen att köpa 2 i vårens färg rosa. Om man köpte två, fick man rabatt. Idag köpte jag rosa tulpaner och satte på soffbordet. Jag får ofta höra att jag är "fröken Match. com" av mina assistenter.
 
Min vän/assistent och jag diskuterade att jag behövde en ny soffa förra helgen, men inte trodde jag att fem dagar efter skulle här stå en ny soffa i mitt vardgsrum. Inte heller att jag skulle få den. Än en gång säger jag: Du är alltid så gullig och generös mot mig, jag har verkligen svårt att ta emot din fina egenskap, men jag blir enormt glad. Det är så underbart att ha en vän som du vid min sida. Du finns där när jag behöver dig på olika sätt. Tack!
 
/Ec
 
 
 
 
 
 
 
/ KROPP OCH SJÄL /

NÄR DU VAKNAR I MORGON ÄR DET SOMMARTID

Bild Shutterstock
 

Tidsomställningen kan faktisk påverka oss mer än vi tror – både negativt och positivt. Till skillnad från på hösten, då vi får en timme extra, tar vårens sommartid ifrån oss en extratimme på söndagsmorgonen. När klockan slår 02.00 den 26 mars ska den vridas fram till 03.00.

Det kan ta flera dagar att komma i rytm igen och vissa mår verkligen riktigt dålig. En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka, vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som omställningen från vintertid till sommartid innebär.

Så här påverkas din kropp av sommartid:

  • Sömnbrist uppstår när vi måste gå upp en timme tidigare, vilket rubbar vår biologiska klocka och kan ta flera veckor att rätta till.
  • Vi sover ytligare och oroligare när vi övergår till sommartid och risken för hjärtbesvär, diabetes och depression ökar.
  • Som en följd av dålig sömn och trötthet kan vi drabbas av humörsvängningar och bli mer känslomässigt labila – vilket skapar onödiga relationsproblem.
  •  Vår uppmärksamhet försämras och trafikolyckor ökar med drygt 10 procent efter övergången till sommartid. Även antalet trafikdödade djur stiger eftersom det finns fler bilar på vägen tidigare på dygnet.
  • Risken för självmord ökar, visar studier, som en konsekvens av sämre psykisk hälsa.
Hur kan du hjälpa din kropp?
  • Är du morgonpigg? Då kommer du förmodligen att gilla omställningen och ha lättare att anpassa dig än de kvällspigga.
  • Eftersom det är ljusare fler timmar efter jobbet får du mer fritid som du kan nyttja bättre
  • Ljuset stannar också kvar längre på kvällarna, vilket medför att vi tenderar att vara ute mer i friska luften.
  • När ljuset och värmen kommer blir vi mer benägna att röra på oss. Många motionerar mer och får på så sätt större energi. 
  • Vi slipper besväret att ändra klockan ytterligare en timme när vi reser till andra länder i Europa, eftersom vi nu följer deras sommartid. (Källor: Hälsoliv, Svenska Dagbladet och 5: A M academy)
Själv har jag aldrig tyckt om sommartid och när vi ställer om klockan till normaltid på hösten. Förstår inte idén med att ändra klockan. De som bor på landet har kanske lite nytta av det här, men vi som bor i stan har ingen speciell nytta av det här systemet. Någon sa att det var köpmännen som vill ha kvar sommartiden, eftersom vi handlar mer när det är ljust. Då det är mörkare så vill vi hem och krypa upp i exempelvis tevesoffan. Jag undrar om detta stämmer. Hur som helst önskar jag att det blir en förändring inom snar framtid. Men tills dess får vi leva med att vrida fram eller tillbaka klockan. Alla som inte är lediga i morgon säger jag: Glöm inte klockan då ni lägger er i kväll. Den ska vridas fram en timme!
 
 Ec

 

 
 
 
/ Allmänt /

EN FLYTT SOM JAG INTE VISSTE OM...

Bild google
 
igår, torsdag, klockan 16.00 försvann mitt internet. Eftersom jag hade lite ledig tid, hade jag tänkt blogga , kolla mail och skriva annat.. Men tji fick jag! Det var tur att det var min "tevekväll" med både Lyxfällan, Tillsammans med Strömstedts och Unga Mammor. Ändå irriterade jag mig på att jag inte kunde använda mitt internet. Tur att det var mitt i månaden det här hände. Det skulle varit katastrof om det hade hänt den sista mars, då jag hade haft både en del räkningar att betala och godkänna min personals timlistor samt en hel del annat som är viktigt. Många gånger i gårkväll funderade jag på hur vi människor klarade oss utan den nya tekniken såsom dator och mobiler förr? När jag var ung hade jag min skrivmaskin, som jag skrev mina brev på. Då jag var tonåring hade man bara en fast telefon. Tiderna förändras och med de vårt behov av den nya tekniken. Igår hade jag en av de unga nattassistenterna, men även han gick bet. Jag bestämde mig att avvakta med att ringa min bredbandsoperatör tills i morse. Till saken hör att alla hyresgäster har samma operatör. Jag var lite glad att jag hade en ung assistent som kunde deras termer.
 
Mycket tidigt i morse ringde jag och då var det inte kö. Alla låg och sov eller var på väg till arbetet, skolan med mera. Jag låg fortfarande kvar i sängen, men min assistent sade vad vi hade gjort när han kom i går. Uppgav namnet på min rauter och till slut ville de veta vilket lägenhetsnummer jag hade. Hur skulle jag kunna minnas det? Jag hade nyss vaknat. Inte heller är jag morgonpigg av mig. Plötsligt slog mig en tanke att numret står på räkningarna, så min assistent fick en av mina räkningar och sa det till killen han pratade med i mobilen. Efter en stund sade killen i andra endan av luren:" Du ska flytta den 9e april, och du har bett oss att stänga av bredbandet. Mitt svar blev: Jag ska inte flytta från den här lägenheten och jag har inte bett er att stänga av mitt bredband tre veckor i förväg. Killen i luren trodde mig och på mina assistenter och innan samtalet var slut hade jag fått tillbaka mitt nät. Någon i huset har kanske skrivit fel lägenhetsnummer eller så är det så här: Att någon har skrivit sig på min adress! måste kolla med skattemyndigheten i helgen hur många som bor i min lägenhet. De enda som har tillstånd att bo här är ju mina katter.
 
Vad händer nästa gång? Stängs elen av eller kyl & frys? Vad vet jag? Det är lite otäckt! Men jag har skrattat mycket och undrat var jag skulle flytta. Hoppas jag får en lugn helg utan några störningar, för det behöver jag...
 
Nu ska jag snart se Let´s Dance och njuta av att det är fredag och en helg står vid dörren. Hoppas att det blir lite sol så jag kan gå ut och luta mig mot en husvägg.
 
 
 
 
 
 
/Ec