/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NR 2 2015 - "JAG ÄR INGRID" -

 
 
Mitt andra filmtips detta året blir dokumentären " Jag är Ingrid" av Stig Björkman. Det är årets mest omtalade dokumentär. Med sin premiär på hela 150 biografer i Sverige sätter den rekord i dokumentärsammanhang.
 
"Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som "Casablanca" (1942) och "Höstsonaten" (1978). I augusti 2015 skulle hon ha fyllt 100 år.
 
Våren 2011 träffade regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslog att han skulle "göra en film om mamma". Genom Isabella fick Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv".(Källa discshop)
 
"Dokumentären har en mer talande internationell titel: Ingrid Bergman – In her own words. Det är vad det handlar om. Den svenska filmstjärnans egen bild av sig själv. Alicia Vikander får ge röst åt Ingrid. Filmen är baserad på dagböcker, anteckningar och brev. Det ger en väldigt personlig bild av huvudpersonen, på gott och ont.
 
Nackdelen med dagboksgreppet är att vi får en ofullständig bild av Bergman, hennes karriär och hennes privatliv. I dagböckerna tenderar hon att så att säga glömma bort alla dåliga filmer hon medverkat i. Inte ett ord om Alfred Hitchcocks aptrista kostymdrama Under Capricorn (1949)". (Källa Mats Johnson Göteborgs Posten)
 
Själv har jag inte sett den här dokumentären ännu, men jag tänkte gå och se den på bio i höst och självklart kommer den att finnas i mitt filmbibliotek när den kommer på DvD i december. Priset kommer att vara 149:- på discshop.
 
/Ec
 
 
/ KROPP OCH SJÄL /

VÅR KROPPSLUKT AVGÖR VEM VI ÄR

Bild Google
 
I en ny svensk studie avslöjas att vi är experter på att känna igen våra vänner på lukten. Dessutom tycker vi att våra vänner och de som står oss nära luktar gott, medan främlingars kroppslukt tycker vi inte om.I studien, som bestod av femton kvinnor, uppfattade de lukten från främlingar som både starkare och obehagliare Lukten av en främling triggar hjärnans rädslocentrum. Vi luktar oss till vem som är vän eller inte.  Kroppslukten spelar större roll i vår vardag än vad vi tror. Eftersom den här förmågan bestått har det förmodligen varit viktig för vår överlevnad att kunna lukta sig till vem som är vän och vem som är främling.
 
Kroppslukter går delvis i arv
 "Varje människas kroppslukt är helt unik. Hur vi luktar går delvis i arv Parfymer, schampon och annan kosmetika påverkar förstås vår kroppslukt. Men även kost- och dryckesvanor har betydelse. En tidigare studie har visat att kvinnor föredrar kroppsdoften från män som inte äter kött. Studier visar också att kvinnor väljer partner utifrån kroppsdoften. Män som är genetiskt olika dem själva tycker de luktar bättre" (Källa Expressens Hälsoliv)

 

Vad är kroppslukt?

"Kroppslukt är en lukt som uppstår på kroppen på grund av svamp- eller bakterietillväxt på huden. Kroppslukten är en markör för hälsa, och därför för den fysiska attraktiviteten.

Bakterietillväxt av normalfloran med mera gynnas av svett, men människans svett är i sig nästan doftlös. Svettens lukt kan påverkas av kosthållning, livsstil, kön, hälsaoch medicinering. Kroppslukten kan också påverkas av feromoner, men det är osäkert i hur hög grad feromonerna når upp över de sensoriska trösklarna.

Kroppslukten påverkas av histokompatibilitetskomplex (MHC), varmed den i viss mån är genetiskt bestämd och hänger samman med kroppens immunsystem. Det finns många mutationer av MHC. Det verkar som om MHC spelar roll vid parbildning, där ett fundamentalt olikt MHC verkar attraktivt.

För att dölja kroppslukten kan deodorant och parfym användas, eller tvål med bakteriedödande egenskaper".(Källa Wikipedia)

 

/Ec

 
 
 
 
/ HUSMANSKOST /

RÅRAKOR, EN GOD VARDAGSRÄTT

Bild Google
 
 
"Råraka är en maträtt som består av råriven potatis som formas till stora kakor och steks. Rårakor serveras oftast med stekt fläsk och lingonsylt men kan ev. även serveras på andra sätt, med till exempel kaviar, gubbröra eller någon annan röra".(Källa Wikipedia) Den här maträtten har 326 kcal per 100 gram, 0,2 gram socker och protein 2,6 gram.
 
Ingredienser för 4  personer:
 • 5 kg fast potatis (3/4 kg motsvarar 8-10 st)
 • 25 g smör eller margarin
 • 1 tsk salt
 • peppar (från kvarnen
Bra att veta när du ändrar antalet personer:

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här:

 1. Skala och skölj potatisen. Riv den på grova sidan på rivjärn eller i matberedare. Krydda med salt och peppar och rör om.
 2. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Klicka i potatisen och bred ut 
  1. den tunt. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
  2. Servera dem med lingonsylt, råkost och eventuellt stekt fläsk eller korv.
  Tips

  En lyxvariant är rårakor med löjrom, lök och gräddfil.

 
Smaklig spis!
 
/Ec