/ Allmänt /

HÖJ HALTEN AV DINA LYCKOHORMONER

 
 

Själv tycker jag att hösten skapar en viss harmoni inom mig. Tänk, middagar med levande ljus. Nu finns det också tid för att sätta mig i fåtöljen och läsa en bok då regnet slår mot rutan. Varför inte rent av njuta av en stunds härlig musik medan jag dricker mitt kaffe efter maten?

Det finns en hel del människor som tycker att den här årstiden är jobbig att ta sig igenom. De ser endast mörker.  Tillhör du kanske denna grupp av personer? Var lugn, här kommer tips hur du tar dig genom den här mörka perioden.

 

  • Psykologiprofessor Torbjörn Åkerstedts påstår att om man exponera sig för ljus så tidigt man kan på dagen. Mycket ljus hjälper kroppen att hantera mörkret.
  • Motion är ett universalmedel och hjälper till att skingra höstdemonerna. När man sportar eller motionerar frigörs allehanda lyckohormoner som gör att man blir gladare.
  • Socialt umgänge är en bra humörhöjare. Fixa en fest, där det skrattas mycket. Även det höjer halten av lyckohormon.
  • Måttliga mängder med godis och choklad kan hjälpa för att komma tillrätta med nedstämdhet. Sockret och de koffeinliknande substanserna i chokladen gör att man känner sig gladare.
  • Den som sparar en semestervecka tar med fördel ut den under hösten och styr kosan mot sol och värme. En humörinvestering med garanterad utdelning

 /Ec

 

/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

MITT ÅTTONDE FILMTIPS SOMMAREN 2013

 
 
I kväll, när sommaren nästan drar sin sista suck, vill jag gärna ge er mitt åttonde filmtips. Det är en svensk film från år 1978 av Ingmar Bergman och heter Höstsonaten. I de kvinnliga huvudrollerna märks Ingrid Bergman och Liv Ullman. I de manliga huvudrollerna märks Gunnar Björnstrand och Erland Josephson Jag har detta drama i mitt filmbibliotek som numera är en klassiker inom filmvärlden. Den är 89 minuter lång.
 
Handlingen:
"Charlotte Andergast, en internationellt framgångsrik pianist, har precis förlorat sin make Leonardo. Hans bortgång får henne att bestämma sig för att resa till sin dotter Eva. Där finner Charlotte även sin andra dotter, Helena, som hon hade placerat på ett mentalsjukhus men som Eva valt att ta hem till sig. Spänningen mellan Charlotte och hennes dotter Eva byggs gradvis upp under besöket tills en kväll då båda säger allt de har hållit inne med."(källa discshop)
 
Om filmen:
 "Filmen blev Oscarsnominerad i två kategorier, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll. Den belönades i Frankrike med en César och i USA med en Golden Globe för bästa utländska film.
 

Filmen producerades av Bergmans västtyska bolag och spelades in i Norge, med brittisk finansiering, eftersom Bergman vägrade göra film i Sverige, efter att 1976 ha blivit illa behandlad av polisen och den svenska skattemyndigheten, misstänkt för skattebrott.

Kommunikationen mellan Bergman och Bergman var inte den bästa, då bägge var så inkörda på helt olika sätt att göra film på. I sina memoarer berättar Ingmar Bergman om hur han drev Ingrid Bergman till förtvivlans rand i strävan att bryta ned den komedispelstil hon utvecklat i Hollywood, medan hon, som stjärna van att projicera sin egen personlighet, värjde sig mot de aspekter av rollfiguren hon inte kunde identifiera sig med.

I filmen spelas preludium i A moll av Chopin på piano, två gånger. Tanken är att tolkningen av Chopin avslöjar personligheten hos de två pianister som utför stycket, först Eva, sedan Charlotte, och att det därmed blir ett sätt för Charlotte att förödmjuka sin dotter. Bägge versioner utfördes av Ingmar Bergmans före detta hustru Käbi Laretei. Filmen blev Ingrid Bergmans sista film i biografdistribution." (källa wikipedia)

 Om ni vill titta på en film med många dialoger, bör ni se Höstsonaten
 
/Ec
.
 
 
 
/ KROPP OCH SJÄL /

IDAG ÄR VI MINDRE LYCKLIGA ÄN TIDIGARE

 
 
En ny amerikansk studie visar att ökad användning av Facebook minskar vårt välbefinnande. Över en miljard människor är registrerade på Facebook och 500 miljoner använder Facebook dagligen. Nu kommer den första vetenskapliga undersökningen som avslöjar hur Facebook egentligen påverkar vår lycka.
 

Forskarna valde ut 82 vana Facebook-användare och frågade dem dagligen under två veckors tid hur de mådde för stunden - och hur nöjda de var med sina liv i allmänhet.

Slutsatsen efter att försökspersonernas svar analyserats var att både den omedelbara och den mer allmänna lyckan sjönk ju mer personerna använde Facebook.

 Facebookanvändarna fick fem gånger per dag via sms svara på de här frågorna:
  • Hur mår du just nu?
  • Hur orolig är du just nu?
  • Hur ensam känner du dig just nu?
  • Hur mycket har du använt dig av Facebook sedan sist vi frågade?
  • Hur mycket direktkontakt har du haft med människor sedan vi frågade sist?

När det sociala umgänget i den fysiska verkligheten utanför Facebook ("away from keyboard") med andra personer ökade såg forskarna att välbefinnandet ökade, medan lyckonivåerna vid social interaktion på Facebook minskade.

Resultaten påverkades inte alls av hur många vänner man hade på Facebook eller om man från början redan var deprimerad. Vilket kön försökspersonen hade hade inte heller någon påverkan.

Forskarna sammanfattar sin studie med att Facebook är ett ovärderligt verktyg för att kommunicera och hålla kontakt med andra, men att användningen alltså verkar påverka vårt välbefinnande negativt (Källa Svt:s hemsida/nyheter)

Jag använde också Facebook under en kort period för några år sedan, men jag har stängt ner den. Dels hinner jag inte gå in för att se vad folk har haft till middag och vad de sedan gör. Ibland undrar jag om facebookanvändarna inte förskönar verkligheten en smula. Dels tycker jag att min person inte är så märklig så jag måste berätta allt jag gör via hjälp av den nya tekniken. Tänk att också ha den stressen ovanpå den jag annars har. Min åsikt är att jag vill ha lite privatliv, (om det nu går när jag har människor omkring mig dygnet runt). Sedan betyder ett personligt möte mer, då man kan sitta och uppleva just den stunden tillsammans och kanske njuta av en kopp kaffe tillsammans eller utöva en aktivitet. Kanske få en beröring här och nu. Jag förmodar att det här gör oss lyckligare än att sitta på Facebook.

En annan tanke som slagit mig ofta är: Vad tycker dagens ungdomar om bilder de har lagt ut om tjugo år? Är det lika roligt då? Internet och den nya tekniken är bra på många sätt, bara vi är medvetna om vad vi gör och hur vi använder den.

/Ec

 

.