/ Allmänt /

SISTA SÖNDAGEN I SEPTEMBER

Bild:Google
 
Trots att det är söndag gick min vän/assistent ut och putsade mina fönster utvändigt. Jo jag vet vad ett av budorden i modern tappning önskar att vi gör, nämligen att respektera helgen. Ibland måste man ta tag i saker som verkligen behövs oavsett vilken veckodag det är. Dessutom har det varit en mycket solig höstdag i min hemstad. Perfekt för den här sysslan! Då jag putsar används yes och en fönsterskrapa.  Nu var mina fönster så smutsiga eftersom hyreshusets stora trädgård byggs om, så min vän/assistent var tvungen att byta vatten en gång. När jag sitter och ser ut, är det som nya fönster.Tack att du hjälpte mig med det här! 
 
I veckan som kommer har jag tänkt ägna mig lite åt mitt hem. Göra lite extra då jag städar. Förutom att putsa mitt köksfönster och sovrumsfönstret invändigt, har jag tänkt hinna med att rengöra mitt badrumsskåp, vilket jag skulle tagit för längesedan men det har alltid kommit något i vägen.Vidare ska jag försöka pyssla om mina krukväxter.
 
Som ni märker har min sida fått ett nytt utseende. Har haft min andra design under flera år, så jag tyckte att det var dags att förnya mig. Själv tycker jag att den är stilren och lite mer proffsig. Eftersom jag nu betalar en mindre summa så slipper jag reklamen vilken stört mig när jag har haft gratisalternativet på blogg.se Jag har inte förnyat mitt sätt att skriva, så jag hoppas ni kommer att känna igen er hos mig.
 
Nu är det snart söndagkväll. Jag ska bara koppla av och titta på teve. I morgon ska jag på ett möte som kräver min energi.  Den här helgen har gått fort, men den har varit lugn och skön. Kommande vecka har jag fyra dagar, sedan har jag min långhelg i oktober. Det blir så ibland! Tänk, att vi befinner oss i oktober i morgon.
 
Ha en trevlig kväll!
 
/Ec
 
 
 
/ TV & RADIO /

TV4:S NYHETSMORGON ÄR NÅGOT JAG GÄRNA SER

 
Bild:Fyndtorget.se
 
 
Även om jag inte är någon nörd vad det gäller tevetittande, så har det blivit en smått vana att se något på nyhetsmorgon medan jag vaknar, gärna med en mugg te. Tycker om program som har olika inslag, då kan jag själv bestämma hur länge jag ska sitta kvar i tevesoffan. Det kan också hända att jag har hört talas om ett speciellt inslag vilket jag gärna vill se. Då passar jag det där inslaget innan min dag tar sin början.  
 
När jag bodde hemma fanns ingen morgonteve. Det var nästan "fult" att titta på teve på dagen. Sådant gjorde man på kvällarna. Nyheter fick man genom dagstidningen eller via radion. Vår radio stod i köket och jag hann precis lyssna på nyheter & vädret samtidigt som jag åt frukost. innan det var dags att gå till skolan. Tänk, hur mycket det har hänt på det tekniska området under 1900-talet.
 
"Nyhetsmorgon är TV4-Gruppens morgonprogram i TV4 och via TV4Play.se. Programmet var vid starten 1992 det första dagliga morgonprogrammet i svensk tv. Nyhetsmorgon har hämtat inspiration från amerikanska NBCs The Today Show, som var världens första morgonprogram på TV när det började sändas i januari 1952. Nyhetsmorgon är Sveriges största morgonprogram med över fem miljoner tittare i veckan och 1300 timmar sändningstid om året".
 
Historik.
 
Nyhetsmorgon hade premiär år 1992 och kallades då för "Gomorron". Programledare var Bengt Magnusson och Malou von Sivers. Ett återkommande inslag under tidiga år var att Jonas Wahlström tog med djur från Skansen till studion. Under flera år hade programmet inte någon särskild nyhetsuppläsare; det var samma personer som läste nyheter och satt i morgonsoffan. Från början sände programmet bara två timmar på vardagsmorgnar med start kl 06:28. Sändningstiden kom under 1990-talet att utökas och programmet började en minut i sex för att sluta en allt längre bit efter nio. Några år efter sändningsstart inleddes lokala sändningar kring halvslagen.

Under 2000-talet inleddes helgsändningar. Först startade Nyhetsmorgon Lördag med Lasse Bengtsson. År 2004 inleddes söndagssändningar under namnet Söndagmorgon med Pia Conde som programledare som sändes från samma studio men med annan dekor. År 2005 bytte söndagsprogrammet namn och programledare till Nyhetsmorgon Söndag respektive Tilde de Paula". (Källa: Wikipedia)

 För min del måste jag erkänna att jag är fortfarande svag för Nyhetsmorgon Lördag även om Lasse Bengtsson har slutat. Hans ersättare, Jesper Börjesson, håller gott mått. Nyhetsmorgon Lördag har lite av det mesta. Någon gång i månaden finns det tips om trädgård & växter. En annan lördag i månaden står det matlagning på menun. Varje lördag gör J B en längre intervju  med en känd musiker, författare, skådespelare eller politiker. I Nyhetsmorgon Lördag finns det alltid ett inslag om Travet i helgen. Sätter mig med välbehag och tittar på det här trevliga programmet i lugn och ro. Tyvärr kommer jag ofta in när "Lördagsgästen" är hos J B, eftersom min sovmorgon kommer emellan. Känslan av att kunna se det mesta av programet är så skön. Jag blir varm inombords. Då finns inga krav.
 
Bild: Tv4
 
"Jesper Börjesson, född 1971, är en svensk journalist och programledare, som arbetar på TV4. Han var reporter från 1996 och en av flera nyhetsankare på TV4-nyheterna samt har tidigare gjort dokumentären Kamprads platta paket (2003) om Ingvar Kamprad för kanalen. Från 2006 var han programledare för Nyhetsmorgon. Efter att Lasse Bengtsson lämnande Nyhetsmorgon Lördag hösten 2010 blev Jesper hans efterträdare.
 
Jesper Börjesson är bosatt på Lidingö i Stockholm men kommer ifrån Kvidinge i Skåne, men flyttade till Klöxhult som barn.Han har en tvåårig journalistutbildning från Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Jesper Börjessons journalistiska karriär började på lokaltidningen Smålänningen i Älmhult 1992. Därefter fortsatte han till TV4 Jönköping och sedan till TV4-nyheterna. Bland annat har han varit politisk reporter och projektledare för TV4:s ekonominyheter". (Källa: Wikipedia)
 
Ha en fortsatt bra helg!
 
 
/Ec
 
 
 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS: MOLINSKA SKRÖNOR

 
 
Mitt filmtips den här gången blir en samlingsbox med fyra entimmes filmer i Lars Molins anda. Boxen heter Molinska skrönor och omfattar två CD. I boxen finns följande filmer: TV-feber, En busslast kärlek, Den ryska dörren och Sture & Kerstin forever. Boxen kostar 169 Kr på discshop.se 
 
Allmänt om boxen:
 
"Dragningen till det absurda, en stor dos människokärlek och en mästare på att skildra ett Sverige i förändring. Det är några egenskaper som kännetecknar en av våra främsta tv-dramatiker och regissörer genom tiderna - Lars Molin.
 
Fyra skrönor skrivna i Lars Molins anda av några av landets mest erfarna manusförfattare och dramatiker. (Källa: discshop.se)
 
TV-feber är en komedi från 2010 av Kjell-Åke Andersson. Filmen "är en berättelse från tiden när televisionen kom till Sverige. Edvin är ungkarl och bor hemma hos sin mamma Hanna i en liten by i Värmland. Kommunen ska anlägga en ny väg och den ska dras precis där deras hus ligger. En dag kommer ett stort paket med posten. Det är en tv-apparat direkt från USA. Edvin bestämmer sig snabbt för att starta en tv-kanal och blandar snart in hela byn i sina sändningar. Men det dröjer inte länge förrän Hanna inser televisionens kraft och hon börjar sakta men säkert ta upp kampen med de lokala makthavarna för att hindra vägbygget." (Källa Filmtipset.se)
 
En busslast kärlek är ett drama från 2010 av Maria Essen. "Alice upptäcker efter sin makes död att han älskat en annan kvinna under en längre tid. Sviken och förnedrad bestämmer sig Alice för att göra upp med sitt förflutna och starta ett nytt liv. Istället för att fortsätta ställa upp för sin dotter utan att få någon tacksamhet tillbaka så bestämmer hon sig för att ge sig ut på en singelresa till Norrland för att hitta en ny man. Alice plötsliga flykt ställer till det för dottern som på sin nästa reportageresa tvingas ta med sig sonen. Resan går mot samma mål som mamman är på väg till och snart tvingas mor och dotter konfrontera sina liv med bara en kameralins emellan sig." (Källa Filmtipset.se)
 
Den ryska dörren är en komedi av Patrik Eklund. "Året är 1989 och Stefan arbetar som busschaufför mellan Norrland och Murmansk. Med på resorna är den ryska tolken Jana som han blivit förälskad i. Han är beredd att göra allt för att vinna hennes kärlek men stöter på patrull. Bygger på en verklig händelse." (Källa Filmtipset.se)
 
Sture & Kerstin forever är en komedi från 2010 av Tova Magnusson Norling. "Den handlingskraftige socialdemokraten Sture har just blivit prostataopererad och känner att hans vanligtvis så kraftfulla liv är på upphällningen." (Källa filmpunkten.se)
 
Eftersom jag älskar Lars Molins sätt att beskriva verkligheten tänker jag införskaffa den här samlingboxen till mitt filmbibliotek så småningom.
 
/Ec