/ BLOGGBLAD 2019 /

BLOGGBLAD NUMMER 8 2017

 
Härliga fredag! Äntligen äntligen känner jag att det håller på att ordna upp sig runt mig. Det är en skön känsla! Under några veckor har det varit mer eller mindre kaos inom mig och omkring mig. Det är orsaken till att jag inte har orkat publicera något inlägg. I ett och ett halvt dygn hade jag magkramper och "kaffesumpuppstötningar",( ett lagom ord för en dålig känsla) Jag kunde inte äta och dricka! Tänk, vad stress kan påverka oss människor. I min hjärna snurrade tankar som inte gick och stoppa, hur jag än försökte. Det var hemskt! Hur som helst har jag själv med min envishet och posivitet mot livet lyckats vända det där måendet till ett acceptabelt och handterbart bättre tillstånd, vilket har gjort att jag idag har fått näsan ovanför vattenytan och tycker att livet är ganska underbart - trots att vi befinner oss i slutet av oktober -
 
Härliga fredag! Min dag i veckan - Då jag hör på någon ljudbok ( gärna en biografi) och njuter av känslan att det är just fredag innan jag stiger upp. Ibland tar jag mitt morgonte framför "nyhetsmorgon" med Jenny och Steffo. Så småningom gör jag mig i ordning och tvättar mitt hår och fixa det. Inte sällan händer det att jag sätter mitt löshår i och jag försöker alltid vara dressad den här dagen i veckan. Det här är något som jag har tagit med hemifån. Vissa fredagar bör jag se till att mina naglar blir omgjorda eller rättare sagt tre fingrar på höger hand eftersom dessa tar stryk då jag pekar på min bokstavsplatta eller skriiver på datorns tangentbord. Jag tycker inte om att ha naglar där färgen delvis är borta. Brukar vara klar med de här sysslorna lagom till lunch, vilken blir en liten sådan. På fredagarna lyxar jag gärna till middagen och jag har också en dessert att mumsa på till "Idol". I kväll blir det äpple- och banan paj med ett täcke med havregryn. Årets upplaga av "Idol har en sådan hög nivå, så det är svårt att säga vem som kommer att lämna i kväll. Om jag skulle gissa blir det Noa eller Jemina som får tacka för sig, men som sagt: dt är himla svårt att veta. När jag sitter i mitt sovrum och knopar ihop det här inlägget, känner jag en fräsch doft i hela lägenhheten, vilken jag njuter av! Nu är det verkligen fredag och Halloweenhelgen står för dörren! I morgon natt går vi över till normaltid eller vintertid. Vi vrider tillbaka klockan en timme. Vi morgontrötta personer får sova en timme längre på söndag. Härligt! - I varje fall för mig!
 
"Halloween eller Hallowe'en (från engelskans Hallow, "helgon", och e'en - kortform av evening, "afton") är en högtidsom i sina ursprungsländer firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. Där firas den inte sällan även på andra dagar, som helgen före Allhelgonadagen.. Även andra dagar kan förekomma. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande påsktraditionen med påskkärringar i Sverige och Finland..
 
Lite  historia:
"Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så som höstblot. Eftersom vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år i vissa områden av de brittiska öarna är det högst troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den. Den keltiska högtiden Samhain har stora likheter med vikingarnas höstblot.". (Källa Wikipedia)
 
 
 
 
/Ec

 

 

 

 
 
  
/ KROPP OCH SJÄL /

HÄLSOFÖRDELAR MED LAKRITS

Bild: Shutterstock
 
Under de senaste åren har jag blivit förtjust i lakrits. Jag vet inte varför. Konstigt nog är det det enda godis jag äter förutom någon styckechoklad som plopp, Daim, japp och Skotte. Köper inte ofta hem godis, för att inte bli frestad.
 
"Lakrits  är en massa som framställs ur lakritsrot[ från Glycyrrhiza glabra. Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, lakritsens viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel, men förekommer även i till exempel likör och glass. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet". (källa Wikipedia)
 
Det finns hälsovinster för oss som tycker om lakrits, så vi behöver inte ha dåligt samvete när vi mumsar i oss några bitar av det svarta guldet.
 

1. Lakrits är slemlösande Det är inte för inte som lakrits ofta används i hostmedicin. Säg bara att du har ont i halsen om någon skulle ha synpunkter på din konsumtion.

2. Lakrits är laxerande Förstoppad? Ät lakrits – det har nämligen en laxerande effekt! Men tänk bara på att för mycket av det goda kan ha motsatt effekt.

3. Lakrits sägs ha en blodtryckshöjande effekt Bra för dig med lågt blodtryck, men samma här som ovan: för mycket av det goda… Livsmedelverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen. För mycket lakrits kan även rubba saltbalansen och ge huvudvärk, men det är individuellt hur mycket man tål.

4. Lakrits lär vara antiinflammatoriskt Däribland anses det bland annat göra magen lugn och rena levern. En anledning så god som någon att ta ett par bitar extra.

5. Lakrits är sötare än socker Byt ut en del av sockret mot lakritspulver när du bakar så är du hemma. Snacka om hälsosamt!

6. Hjälper mot muntorrhet Lakritsroten har traditionellt används mot muntorrhet och kan därmed motverka karies.

 De här fördelarna har jag hämtat ur Ann-Sofie Lindell text, livsmedelsverket och webbdoktorn

 

 
/Ec

.

 
 
 
 

 

 
 
/ TV & RADIO /

EN AV MINA STORA FÖREBILDER ÄR DÖD

FOTO: TT År 2007 fick legarden Bo Holmström Lukas Bonniers stora journalistpris för lång och trogen tjänst.
 
Ännu en legardisk person har gått ur tiden. Igår kväll nåddes vi av den tråkiga nyheten att SvT-journalisten Bo Holmström inte finns bland oss längre. När jag hörde nyheten fick jag gåshud och jag sa inom mig:"Inte han"! På något underligt sätt kom Bo Holmström att bli något av en förebild för mig. Så där skulle jag vilja vara som han var  För mig har ord betytt väldigt mycket och hur personer använt dem i olika sammanhang för att få ut sitt budskap. Det här kunde verkligen Bosse. Dessutom hade han en behaglig röst.
 
"Bo Holmström arbetade som journalist under fem decennier, och var en av SVT:s stora stjärnor.  Han var en gudabenådad reporter, alltid angelägen om att få berätta historier, och gräva. Han var en trollkonstnär som tv-reporter, med nästan inga medel alls blev det väldigt levande och spännande. 
 

Christina Jutterström, tidigare vd på SVT och chefredaktör på Expressen och DN, arbetade ihop med Holmström på Ekot under 60-talet och var åter kollega med honom på SVT Rapport under 70-talet. Hon minns Holmström för hans engagemang, intensitet och breda kunskaper:  Han var alltid en intensiv journalist. Oavsett om han sysslade med inrikespolitik, var korrespondent eller reporter som ryckte ut. Han gillade inte några regler för jobbet, vilket märktes av när han kom hem på 70-talet efter korrespondentjobb. Han gillade inte de nya svenska arbetsreglerna utan ville alltid jobba. Han var en härligt envis typ, säger hon. 

Sam Nilsson var chef på SVT när Bo Holmström var en av tv:s största stjärnor. Han minns reportern med värme.Han var en god medarbetare som vi hade, det är naturligas tråkigt att se den ena efter den andra gå bort. Han var en oerhört effektiv och slitstark medarbetare, han gjorde bra jobb, säger Sam Nilsson.

Han var en murvel, en så gedigen journalist. Jag har bara positiva erfarenheter, han var extremt skicklig på att improvisera, och hade en dramaturgisk ådra, säger Belfrage".( Källa Expressen).

"Norrmalmstorgsdramat, högertrafikens införande och utrikesminister Anna Lindhs död var några av många andra stora ögonblick som Holmström skrev in sig i med sina rapporter".(Källa DN)

I Expressen 2016 berättade han om att han drabbades av kallbrand efter ett sår på foten.

– Att jag kör rullstol är en kombination av att jag har dålig blodcirkulation, vilket beror på den där jäkla rökningen som jag inte har lyckats göra mig av med helt, och diabetes som jag dragits med i många år. Jag fick ett sår på ena foten och det utvecklades efter ett år till kallbrand. Då var det bara att välja: antingen kapa benet eller lägga sig i graven. Det var de sista dagarna i juni som läkarna sade att de var tvungna att ta bort benet, berättade Bo Holmström i Expressen i oktober förra året.

Holmström förklarade då sina problem med att anpassa sig till livet i rullstol.

– Antingen bryter du ihop eller så gör du ditt bästa. Det går ganska bra att ta sig fram i rullstol också. Min nya situation har gjort mig uppmärksam på att samhället inte är anpassat för alla, sa han i Expressen.

I april berättade Bo Holmström för Expressen att han saknade livet som journalist, och att han gärna hade kommit ut på jobb igen".(Källa Expressen)

Dottern Kajsa Holmström säger " Han var sitt jobb, det var nummer ett. Blev vi barn sjuka tog han självklart hand om oss, men annars var jobbet nummer ett, han levde sitt jobb:

 Han gick och la sig på natten, men vaknade aldrig mer. Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka". (Källa DN)

Bo har själv planerat sin begravning och han vill att hans aska ska spridas i havet:

Ytterligare ringer pappas ord i mitt öra:"Allting tar slut en dag", men Holmströms jobb finns kvar i klipp, bilder och texter - tack och lov - Aldrig kommer jag att glömma dina ord i min ungdom Lägg ut, lägg ut! Bosse, jag minns dig med värme. Du var ju en av mina förebilder. Du visste hur du skulle hantera orden och även bild i viss mån. Det är många som saknar dig inom mediavärlden.

 

 /Ec
 
 

.