/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 12 2018

 
 
Strandcaféet av Lucy Diamond får bli boktipps nummer 12 på min sida. Boken är utgiven av Printz  Publishing i maj  2017. Den omfattar 337 sidor och finns i olika format. Som inbunden kostar den 191:- om du väljer att köpa den genom Bokus. Som pocket kostar den 55:- och som E-bok och (då kan du ladda ner den direkt på din dator), priset är då 89:-. Själv använder jag mig av tjänsten som BookBeat och då betalar jag 149:-/mån  För den summan kan jag obegränsat läsa eller lyssna på ljudböcker. Strandcaféet lyssnde jag på med stor behållning. Sedan jag fick upp ögonen för BookBeat, har jag haft många underbara stunder.
 
Handlingen i Strandcaféet:
"Evie Flynn har alltid varit familjens svarta får. Medan hennes äldre systrar växte upp tidigt har Evie försökt slå igenom som sångerska, skådespelare och till och med fotograf. Men inget har lyckats och hon känner hur livet passerar medan hon vikarierar på kontor och lever ett lite för stillsamt liv med sin tråkiga, pensionssparande pojkvän. 

När Evies älskade moster Jo dör i en bilolycka, ärver Evie hennes strandcafé i Cornwall. Fast besluten att lyckas med något för första gången i sitt liv bestämmer sig Evie för att flytta dit, driva caféet och börja om från början. Men att börja om är inte alltid lätt varken när det kommer till jobb eller kärlek ...(Källa Bokus)
 
Vem är då Lucy Diamond?
"Lucy Diamond är en av Englands mest populära feelgoodförfattare. Strandcaféet är den första delen i hennes serie om Evies liv i Cornwall med romanser, familj och vänskap.

SUE MONGREDIEN(född 1970) är en brittisk författare som skriver under pseudonymen Lucy Diamond. Hon har gett ut över 10 böcker som alla har blivit bästsäljare inom feelgood-genren i England.

2011 släpptes den första delen i Strandcaféetserien på engelska och flera uppföljare har kommit ut sedan dess. Sue bor själv i vackra Bath i England med man och tre barn. (Källa BookBeat)

Den andra delen av serien om Strandcaféet kommer ut i oktober 2018 med titeln "snöfall över Strandcaféet. Åh,vad jag längtar..

 

 /Ec
 
 

 
/ BLOGGBLAD 2019 /

BLOGGBLAD NUMER 7 2018

 Min egen bild hösten 2016
 
Det är fredag i mitten av september: Tänk, vad tiden rusar iväg! Det är förvånadsvärt att sommarvärmen håller i sig hos mig. Vid lunchtid hade jag över tjugo grader, men det stormade så att fönstret flög upp och ut ur sovrummet/arbetsrummet kom katten som skjuten av en kanon. Samtidigt föll två blomkrukor i kras. Nu några timmar efteråt smattrar det första höstregnet mot min ruta, så nu är verkligen hösten på intågande. Jag som är en "höstmänniska" har längtat efter det här. Den här årstiden skapar lugn och harmoni, tid för så mycket som jag gillar - Lite "hemmafix", laga grytor av olika slag, läsa en bra bok eller se en film. Hösten är verkligen härlig och underbar! Med åren har jag blivit även en inomhusmänniska, så när hösten kommer, slipper jag att ha dåligt samvete för att jag vill hellre vara inne än utomhus.
 
Ni som följer mig, har säkert undrat om något har hänt mig efttersom jag bara har publicerat ett inlägg i september.Jag kan lugna er med att allting är som vanligt, inga större krämpor. Min klåda är fortfarande jobbig och helst på nätterna, då jag behöver sova för att vara pigg på dagarna. Mår bättre än på länge och tur är väl det eftersom jag har mycket att göra med mitt arbetsledarskap. I september har jag rekryterat/rekryterar personal, vilket är en jobbig process. Det här gör att det tar all min kraft. I förlängningen innebär det här att mitt skrivande, som jag verkligen brinner för, blir lidande. Tyvärr finns det dagar då jag avskyr min situation och undrar "varför just jag". Eftersom jag är ett fun av livet och vill se vad som döljer sig bakom nästa hörn, så reser jag mig ganska snart igen...Tur att jag har den förmågan! När saker rörande mitt arbetsledarskap har lugnat ner sig en smula, hoppas jag få tid till mitt skrivande i större utsträckning.
 
Fredagskväll under hösten betyder att jag äter något gott medan jag ser på "Idol" och dricker någon god cider och bara njuter av att en helg står för dörren och att min vän/assistent är här varje lördag. Han gör sådana underbart härliga frukostar och så får jag kaffe på sängen då jag vaknar. Han är guld värd! Lördagar är mina andningshål.
 
 /Ec
/ LIVETS NJUTNINGAR /

FESTLIG FISKGRATÄNG

 
 
i veckan som gick lagade jag en fiskgratäng vilken blev lite av det extra men mycket god och en fröjd för ögat. Den tog lite tid att laga, men det var det värt och absolut något som går att bjuda på. Den som vill kan dricka ett glas svalt vin eller en cider.När jag gjorde den, hade jag torskfiléer och jag gjorde egen mos, men det är ju valfritt.
 
Det här behöver du till fyra personer:
400 gram djupfryst sejfilé
0,5 tsk salt
1 pkt ( 250 gram) bladspenat
1 gul läk
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2-3 tomater
4 port potatismos (hemlagad eller pulver)
1 msk curry
2 äggvitor
2 dl riven ost
 
Gör så här.
 1. Halvtina och skär fisken i skivor.
 2. Lägg fisken i en lättsmord ugnsäker form och strö över salt. Tänk med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i 225 grader cirka 15 minuter.
 3. Halvtina och grovhacka spenaten.
 4. Skala och finhacka löken.
 5. Fräs spenat och lök i matfettet i en stekpanna tills all vätska kokat in.
 6. Krydda ned salt och peppar.
 7. Skölj och skiva tomaterna.
 8. Tillaga potatismoset och smaksätt med curryn.
 9. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum, gärna med elvisp.
 10. Vänd ner äggvitorna i moset. 
 11. Fördela spenaten på fisken.
 12. Bred på potatismoset och lägg på tomatskivorna.
 13. Strö över den rivna osten.
 14. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader cirka 10 minuter.
Du kan servera rätten med rivna morötter eller kuber av slanggurka.
 
Ät och njut!
 
 /Ec