/ Allmänt /

EN TIDIG SÖNDAGSMORGON I FEBRUARI 2011
Relativ tidig söndag. Klockan är cirka 09.15. den här sista söndagen i februari och jag har hunnit med att äta frukost också. Den var tyvärr den onyttigaste jag kan tänka mig men... Två rostade mackor med fikonmarmelad, en mugg hälsofil samt en och en halv mugg kaffe. Inte som på bilden ovan och inte heller någon god plocktallrik som jag brukade äta under helgerna. Min "kock" eller allt-i-allo har tagit lite ledigt, återkommer om cirka 12 dagar. Ni skulle sett mig i morse, men nu när jag har fått kaffe i mig känner jag mig betydligt piggare.

Fy, vad februari har rusat iväg. En månad som haft många olika uppgifter för mig så därför är jag glad att jag varit frisk trots att en del av personalen har kommit hit och hostat. Andra har stannat hemma, vilket alltid innebär att jag får omplanera min dag. Under den här månaden har jag kommit in i mitt arbete hos NHR som nätverksperson. Det är mycket stimulerande och givande men det tar tid. Känner att jag skulle behöva ytterligare tolv timmar per dygn för att hinna med allting i mitt liv just nu plus att sova 6 -7 timmar per natt. Sådana saker som ett vykort till någon äldre släkting blir gärna åsidosatt eller ett besök hos min brorson som blev pappa i slutet av januari. När det är kväll somnar jag oftast i tevesoffan framför en bra film. Det är tur att jag har film som hobby så jag köper de filmer som jag anser  i mitt tycke är bra:)

I nästa vecka gör mars 2011 sitt inträde i våra liv. Det innebär också att dagarna blir ljusare och även längre. Skönt för en del men jag, som tycker att våren är lite jobbig, tycker att det kunde vara som det är nu. Man kunde hoppa över våren och komma rakt in i sommaren, när vi sätter fram klockorna i slutet av mars. Nu är det som det är så det är att bita ihop och kämpa på.

I eftermiddag ska jag både fika och få en välbehövlig massage av en nära vän som är (var) massageterapeut. Det ska bli trevligt att äntligen träffas. Jag tror att det var i oktober som vi senast sågs och satt och pratade. Han är pappa till två småbarn och studerar. Inte heller hans tid räcker till... Idag ska vi unna oss tid och det känns härligt!

Nu ska jag gå in i duschen och stanna där en evighet och bara njuta. Problemet är bara att badrummet är så kallt, men det ordnar sig säkert....

Ha en bra kommande vecka!

/Ec 
/ Allmänt /

ETT BLOGGBLAD I FEBRUARI
Onsdag sen eftermiddag. Jag har inte rymt om någon har börjat misstänka det. Jag lever och är vid god hälsa. Däremot har jag ägnat mig åt att komma in i min uppgift som nätverksperson hos den handikapporganisation som jag åter igen blivit aktiv i på riksplanet. Ett givande uppdrag där jag får använda min erfarenhet till att svara på frågor från nya medlemmar och där jag även skriver inlägg på min blogg samt skriver diskussionsinlägg på forumet. Men som ni vet, går tiden ganska snabbt då man sätter sig vid datorn. Jag vill svara så korrekt som möjligt och jag är så noggrann.

Förutom det här har jag haft en del att göra som arbetsledare. Medan potatisen kokar till min hemlagade kålpudding, så passar jag på att gå in här som hastigast och säga hej. Idag har jag lagt en ny sexveckorsperiod samt lite annat rörande min assistans. Allting tar och har sin tid.

I kväll är det ett nytt avsnitt av mästerkockarna på tv4. En kul idé som jag gärna tittar på med nöje. Kanske snappar jag upp ett och annat under resans gång som jag kan använda i min egen matlagning. Bäst i juryn är inte Morberg utan Aujalay. Denna lille kock har även varit flitig i nyhetsmorgon. Tycker om honom för att han är så mänsklig och hjälper de tävlande att slappna av. Sedan har han så fina ögon - spjuveraktiga och det går hem hos mig -

Tulpanbuketten ger jag mamma som skulle ha fyllt 85 år just idag. Tyvärr är hon borta sedan många år, men mina tankar är hos henne i kväll. När jag nu ska äta min middag ska jag tända ett ljus.

Sköt om er!
/Ec
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

SAKNAR DEN GAMLA SORTENS TV-TEATER
Så här skriver Wikipedia om den tv-teater som fanns en gång i tevens begynnelse. Det var nog den som fångade mitt stora intresse för teater. Visst gick vår familj ganska ofta på teater i Malmö, men det var där i soffan hemma som jag kunde låta mig förföras av den här världen. Se hur de enskilda skådisarna agerade, tolkade sina roller. Mina favoritskådisar var på den här tiden: Jarl Kulle, George Rydeberg, Ingvar Kjelsson, Liv Ullman, Erland Josefsson och Gun Wållgren.

Min mamma, som inte hade så mycket tid att ta det lugnt, slog sig gärna ner i soffan på måndagskvällarna för att se någon pjäs med TV-teatern tillsammans med sin dotter. Jag tror hennes favoritpjäs var "Ett dockhem", "Farmor och vår herre" och naturligtvis "scener ur ett äktenskap". Minns hur mamma och jag kunde tala om pjäsen på fredagsfikan. Ibland hade vi delade åsikter. Det var härliga och givande stunder. Jag kan sakna dessa stunder då och då... Kan också sakna den gamla sortens TV-teater. Visst görs det bra saker idag med mycket duktiga skådisar, men ändå. 

"TV-teater är ett fenomen som funnits i Sverige så länge som man haft TV-sändningar i Sverige. TV-teatern skulle fungera folkbildande, och man sände både för TV direkt skrivna pjäser och andra dramer. Den svenska TV-teaterns förebild var de pjäser som sändes av BBC.

TV-teaterns förste chef var Henrik Dyfverman (chef 1956–1968), och 1958 anställdes en fast ensemble bestående av åtta skådespelare. Anledningen till att man valde att ha en fast ensemble berodde på att man inte ville vara tvungna att lita på teatrarnas välvilja att låna ut skådespelare."(källa Wikipedia) 

I ensamblen återfanns namn som Helena Brodin, Margaretha Krook, Lars Lind, Bengt Lagerqvist, Per Ragnar, Ingvar Kjellsson, Monika Nielsen, Ulla Sjöblom och Per Myrberg.

Här är ett urval av tv-teatern
1966 – Hemsöborna
1968 – Grannarne, den första pjäsen som sändes i färg.
1968 – Markurells i Wadköping
1970 – Röda rummet
1973 – Din stund på jorden
1976 – Raskens
1979 – Selambs
1983 – Farmor och vår herre
1992 – Kejsaren av Portugallien
1992 – Markisinnan de Sade
1993 – Chefen fru Ingeborg

Under 1960-talet växte ensemblen och när den var som störst var ett tjugotal skådespelare knutna till den. Ensemblen försvann 1973, men en särskild ensemble för de båda TV-kanalerna fanns 1980–1987. Åren 1969–1983 leddes teatern (som sände sina föreställningar i den nybildade TV 2) av Lars Löfgren.

Nuförtiden är det vanligare att man filmar föreställningarna på de teatrar där de spelas.

Ha en bra vecka!

/Ec