/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

IDAG SÖRJER FILMVÄRLDEN SIN MÄSTARE


Bild: DN:s sajt om Ingmar Bergman

Tidigt igår morse slutade en mans liv i en säng i ett hus på Fårö. Allting blev annorlunda i media-  och filmvärlden mot vad man hade tänkt sig den här måndagen i slutet av juli efter beskedet att regissörem m.m. Ingmar Bergman hade avlidit. Han blev 89 år.. Så är ännu en stor man borta för alltid. Någon som bara funnits där, så länge jag minns. Nu finns han inte längre. Vad händer? Varför går alla kända personer bort nästan samtidigt? Först var det Povel Ramel, i förra veckan Lars Forsell och nu Ingmar Bergman. Eller har jag uppnått den där åldern då människor runt mig tackar för sig? Jag funderar så smått vem jag nu ska beundra och kanske också i viss mån efterlikna? Det  finns fler yngre talanger, men det kommer aldrig att bli samma sak.
Jag kommer tillbaka till Ingmar Bergman i ett senare inlägg, eftersom jag verkligen uppskattar vad han har gjort inom svensk  teater och film. Nu måste jag först inse att den stora  demonen Bergman är borta för alltid. Det kommer aldrig att bli fler filmer eller pjäser med den här mästaren. Hans liv tog slut igår! Även om jag vet att det finns många duktiga regissörer så blir det inte detsamma. Bergman var unik. Idag sörjer vi honom, men i morgon kan vi se vad han gjort för svensk teater och film med nya ögon.
Tack Ingmar för vad du gett mig, som tonåring, ung kvinna och nu som något äldre sådan! Du kommer alltid att finnas i mitt inre. Tack för att du fick mig att bli intresserad av svensk teveteater och film! 


Av Ewacarin Holmqvist 
/ KROPP OCH SJÄL /

VAD VORE MITT LIV UTAN EN HÄRLIG DOFT?

10770-228

Här publicerar jag ännu ett inlägg om min stora passion i livet nämligen en härlig doft att ha på sig vardag som helg. Vad vore mitt liv utan en härlig doft? Det skulle väl vara som kaffe utan mjölk för mig eller som kärlek utan kyssar. I mitt fall unnar jag mig att ha olika sorter samtidigt, så jag kan välja efter vem jag ska träffa, tidpunkt på dagen eller på vilket humör jag är på. Självklart aktar jag mig att ha parfym på mig när jag vet att jag kommer att träffa någon som har någon form av allergi.

"Under mängder med år har vi använt olika typer av väldoftande medel och vätskor för att göra oss mer tilldragande och attraktiva.

Parfymer har kommit och blivit så pass viktiga att de idag nästan dominerar modebranschen. Det finns inte en designer som inte har lanserat en eller flera parfymer under sin karriär. Man brukar traditionellt dela in parfym inom ett antal essenser som härstammar från fyra grundläggande stammar; Frukter, vars parfym är söta och uppfriskande.
 
Blommor vilka utgår från det väldoftande och behagliga; och till sist Läder och Trä, som hör till de mer "stela" dofterna, vanligt förekommande inom mer maskulin parfymdoft.
 
Ett par exempel på mer eller mindre billiga parfymer som har blivit populära på senare tid hör Armani Black Code-parfym. En inte allt för billig parfym just denna, men väldigt väldoftande och behaglig under sena kvällar och sociala tillställningar.."


Källa: Charlie på waterbury.nu

"Var på kroppen är det bäst att applicera en parfym?
På de traditionella ställena som handlederna eller på insidan av armarna och halsen. Armarna är ett bra ställe, eftersom vi rör så mycket på dem. Vid halsen eller bakom öronen är det trevligt att ta in doften för de som kommer nära. Att parfymen skulle dofta mer vid pulsådern eller insidan av låren är bara strunt

Hur kan en parfym dofta olika på två personer? 
Det där stämmer inte riktigt. Visst  kan det vara så att man luktar lite olika beroende på vilken kost man äter men den skillnaden blir knappt förnimbar eftersom parfymen doftar  så pass kraftigt. Tar man två nytvättade personer och applicerar samma doft så skiljer sig inte parfymen från den ena till den andra.
Men om man känt en doft på en person och man sedan sprayar på sig doften själv och upplever den annorlunda så beror det på hur parfymen beter sig från det att den är färsk på huden till hur den utvecklas några timmar senare. När du känner den där goda parfymen  på en väninna så har hon kanske haft på sig den en stund. Då doftar du in parfymens mellan-och basnoter, vilket skiljer sig från det första intycket där top-noterna dominerar."

Källa: Nr 8 av M-magasin sid 84


Av Ewacarin Holmqvist

/ KROPP OCH SJÄL /

SORG OCH GLÄDJE

ATT SKRIVA

Det här inlägget blir inte något långt. Idag har det varit en underlig dag, då sorg och glädje har blandats till en kompott - Livets kompott, där gränserna och skillnader är så snäva, vaga och blir till ett töcken för oss att förstå dess mening.Du lilla som suttit där framför oss i din Permobil
och sett på oss med dina pliriga ögon,
innan du slagit klubban i bordet före ett beslut
Nu finns du inte längre hos oss.
Ditt liv slutade hastigt
Du vaknade aldrig upp efter en ny sjukdom -
som om det inte var nog med det handikapp du hade.
Nu kommer du aldrig att slå klubban i den här världen,
Det får någon annan ta över från och med nu.
Jag är säker på att du finns med oss någonstans
och ser till att vi sköter oss på bästa sätt -
Du kan nog aldrig släppa klubban och oss
efter alla dessa år.Med posten kom ett vykort från främmande land.
Det låg där och väntade på mig på hallmattan
när jag kom hem med frukt och grönt från torget.
Jag tog upp vykortet och gick in i ett rum,
där jag kunde vara ensam en stund.
Jag behövde få dina rader på ett kort
just idag när livets kändes tungt.
Jag hade inte vänrtat mig något vykort
så jag blev verkligen glad.
Glad att höra att ni hade det bra.
Tack för att du tog dig tid att skriva.
Det betyder så mycket att ha kontakt med dig.Av Ewacarin Holmqvist