/ Allmänt /

NÅGRA SEKUNDER AV EN BLICK

PENNA

Det är sista måndagen i oktober och dagen lider mot sitt slut. I morgon är det den 1:a november och det är senhöst. Egentligen har det inte varit någon riktig höst med blåst och regn. Så det är svårt att tänka sig att vi har övergått till vintertid från och med natten mellan lördag och söndag. Det blir ljusare igen på morgnarna, men mörkare fortare på kvällarna. Nåväl, inte mycket att göra åt, för det är som det är. Vi måste ju leva med detta fenomen.
I eftermiddags gick jag för att hämta ut ett paket. För att gå till mitt utlämningsställe är jag tvungen att gå över en av Malmös största gata, som samtidigt är en av stadens  mest trafikerade gata. En av regionbussarna här i Skåne stannade vid  trafikljusen. Jag har fått en gammal vana att titta vem som kör den på grund av att en av mina nära vänner jobbar på detta bussbolag. Så min vana trogen, tittade jag efter chauffören. Idag var det min vän som jobbade. Våra blickar möttes under några sekunder där på övergångsstället. Vi två var tvungna att fortsätta på vart sitt håll. Min vän ryckte på axlarna. Gesten ville säga: "Sådant är livet". Så var han försvunnen igen och jag gick in och hämtade mitt paket.
Han och jag har alltid pratat med ögonen eller gester. Trots att jag har ett något annorlunda kroppsspråk på grund av mitt funktionshinder, så har han alltid kunnat tyda det på rätt sätt. För oss är ord ibland överflödiga.
När jag gick hem med mitt paket  tänkte jag plötsligt på att det var  skönt att jag såg "ordentlig" ut. Det är inte varje dag jag lägger en lätt make-up. Det beror i regel på vem som assisterar mig. Likadant är det med håret. Gud, vad jag är beroende om jag tänker efter! Under de år som min vän och jag träffades nästan varje dag mellan Lund och Malmö, var jag alltid sminkad. Så för honom är det helt naturligt att se mig så.
Visst vet jag, att vi kan vara som vi är. Vi ser inte till det yttre utan vad som döljer sig på insidan är det som betyder något. Jag är ju kvinna och är mån om mitt utseende, så...
Susanne Alfengren hade en låt på 80-talet som hette "Ögon man aldrig glömmer". Det är ett faktum som stämmer när det gäller mig. Jag glömmer aldrig hans ögon.

Av Ewacarin Holmqvist
/ KROPP OCH SJÄL /

LÄGGA SIG I MITT LIV

PENNA


Som mina läsare vet, så är jag helt rullstolsburen och har dessutom ett stort talhandikapp. För att omgivningen ska förstå mig använder jag en bokstavsplatta. Den är utformad som ett tangentbord av äldre modell. År 1963 gjorde farfar det här hjälpmedlet till mig. Min bokstavsplatta har följt mig genom året. Om jag är ärlig så är mitt talhandikapp det som är svårast att leva med.
Min oförmåga att gå, kan lätt ersättas av en Permobil eller en manuell rullstol. De blir så att säga mina ben. Visst hade jag önskat att jag kunde gå och springa – Känna nyklippt gräs under fötterna – Nu är det bara så att jag inte kan och då får jag göra det bästa av situationen. Vad har jag annars för val?
 Jag känner att jag bör få ut något som inträffade i onsdags morse. En av mina vikarier hjälpte mig upp på toaletten kl. 6 på morgonen. Det brukar hon göra. Vi känner inte varandra speciellt mycket . I regel tar hennes insats högst en halvtimme hos mig. Många morgnar nästan halvsover jag på toaletten. Ofta blir det bara de vanliga fraserna vi säger. Jag vill ju snabbt tillbaka till sängen där jag somnar om till någon annan assistent några timmar senare och hon går vidare till sitt ordinarie arbete.
När jag sitter där på toaletten, berättade min vikarie att hon hade varit på kurs dagen före på hennes ordinarie jobb. Kursens ämne var Bemötande och professionalism. Plötsligt säger hon att en av mina andra assistenter beter sig och gör fel. Till saken hör att den assistenten har arbetat hos mig i snart 17 år och flyttat med i Sverige. Så påstår den här vikarien att den personen beter sig fel. Här hos mig arbetar varje assistent ensam tillsammans med mig. Kursassistenten bör inte uttala sig om något som hon inte vet, t ex vilket samarbete jag har med den övriga personalen. Jag vill vara en modern arbetsledare och inte ger order. Det kan jag ge på ett mjukare sätt. Jag vill ha en relation med mina anställda, där vi ska kunna ge och ta av varandra. Jag vet efter många år som arbetsledare, att jag bemöts med respekt och vänlighet även om jag har en sådan relation till min personal. Tror knappast att jag hade haft så liten personalomsättning om jag hade använt mig av fel taktik. Det som är viktigt att alla inblandade vet gränser. Min högst personliga åsikt är att det visst går att arbeta och samtidigt ha trevligt.
Jag blir så gräsligt ledsen när andra lägger sig i hur jag ska leva och vem som jag ska umgås med och på vilket sätt. Vi har ju bara ett liv som vi måste ta vara på.
Hoppas nästa vecka blir bättre än förra.

Av Ewacarin Holmqvist
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

SF-ANYTIME

PENNA

När jag satt och slöade framför tvn i veckan fick jag syn på en reklam som verkade mycket intressant. Annars retar jag mig på reklam mitt i ett program. Den här gällde SF. När mitt program var slut, gick jag in till PCn och klickade på länken. http://SF-anytime.com
Om ni har bredband, så kan ni hyra film direkt till er dator från den här saijten. Ni behöver inte ladda ner något program eller bli medlem. Det enda ni måste ha, för att hyra är ett konto. Jag valde att öppna ett konto hos SpaceCoin, eftersom de har, förutom kortbetalning, även möjlighet att betala via pappersfaktura. Denna kommer hem med posten en gång/månad. Varje gång ni har hyrt en film hos sf-anytime,så får ni ett kvitto per e-post där det står vilken film ni har hyrt och priset.
SF-anytime har i dagsläget totalt ca 55 filmer. Allt ifrån premiärer hos SF till barnfilmer. När ni har hyrt en film har ni den 24 timmar och under denna tid kan ni se filmen hur många gånger ni vill. Det är också möjligt att se filmerna på er tv om ni har en kabel från datorn till tvn. På så sätt kan hela familjen eller ett gäng vänner se den i soffan hemma.
Tyvärr går det inte att bränna filmer från SF-anytime, eftersom de är krypterade.
Här är SFs priser:
Premiumfilmer        49 Kr
Nya filmer                 39 Kr
Arkivfilmer                 29 Kr
Barnfilmer                19 - 29 Kr

Nu när jag har hittat SF-anytime, kommer jag att se bra och premiärfilmer i höst- och vintermörkret. Gud, så skönt att slippa gå ut och dessutom betala mer för en biobiljett. Vi umgås inte i en biosalong. Det sociala umgänget kan ske efter filmen på ett café eller dylikt.
En annan positiv sak med det här är att nu kan funktionshindrade personer njuta av filmer om de har en PC. Det går inte om man har en Mac. Varför vet jag inte.
Hyr och njut!

Av Ewacarin Holmqvist