/ KROPP OCH SJÄL /

EN DAG AV SOL OCH LEDIGHET

EN BILD SOM ILLUSTRERAR NJUTNING

För en stund sedan gick jag in från min "oas" för att göra lite nytta. Det har verkligen varit en solig dag, varmt och skönt. Tala om lyx att  nästan bara vara ledig en sådan här dag och kunna njuta i fulla drag. Luta sig tillbaka och sluta ögonen en stund, medan man drömmer sig bort, under tiden som solens strålar gör ens hud någon nyans mörkare än som vi vanligtvis är under den kalla årstiden. Tala om att livet kan vara underbart! Det liv som kan skifta så hastigt för oss människor. Från himmelstormande lycka till djupaste sorg. Det är svårt att hitta något mellanläge utan att det blr en tristess. I alla fall har jag svårt att finna något sådant.  Jag är ju född en och en halv månad för tidigt och det har hängt med hela livet. Jag har svårt att "ta det lugnt". Vill ständigt göra saker och ting, är alltid på väg någonstans i mina tankar. Är ofta i morgondagen och kan sällan njuta av nuet. Jag har redan fångat dagen igår om ni förstår. Vet så väl att det verkligen inte alls är bra med ett sådant synsätt, men jag undrar hur jag ska kunna ändra på den här livsstilen. Det är ju svårt att lära gamla hundar sitta så...
Trots det ovan skrivna är jag tvungen att erkänna: Att det har varit mycket behagligt att bara få ha varit idag. Jag hade en tämligen tuff och krävande dag igår. Så jag behövde en dag av mycket värme och ledighet efter det hela.


Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

ELITLOPPET 2007Bild: Aftonbladet


Det blev fransk seger i Elitloppet. Så här skrev radiosporten på Sveriges Radios hemsida för en stund sedan:

" I Frankrike är Jean Michel Bazire kungen inom travsporten. I Sverige har han nu också vunnit det största man kan vinna - Elitloppet. Amiral du Mauzun vann både försök och final efter två rafflande lopp.Segermarginalen i de båda loppen var sammanlagt ett drygt huvud, men det räckte för att ta hem slutsegern och 2 750 000 kronor.I försöket kämpade L?Amiral du Mauzun ner svenske Going Kronos och vann med en decimeter tillgodo.I finalen fightades fransmannen med amerikanske Mr Muscleman och lyckades ta sig förbi i de sista stegen. Tiden för båda var 1.10,0/1 609 m auto.Red Chili Pirat, perfekt körd av Örjan Kihlström, blev bäste svensk med en tredjeplats på 1.10,5. Going Kronos hade inte sin bästa dag och galopperade i sista kurvan.

Ägare och uppfödare till L?Amiral du Mauzun är Paul de Senneville, känd fransk musiker, som bland annat har komponerat Ballade Pour Adeline, som blev känd genom franske pianisten Richard Clayderman".

Jag vet inte vad det är med travsport, men det roar mig enormt. Har följt Elitloppet sedan början av 1990-talet och sett många storheter komma och gå. Min favoritkusk är Åke Svanstedt. Om jag spelar på V75? Det händer men det är sällan nu för tiden. Gör jag det, så brukar jag se till att jag har god tid på mig så att jag kan läsa in mig både på hästarna och på kuskarna. Om jag har vunnit något? Ja men det var längesedan nu. Jag satsade 45 kronor på en Dagens Dubbel som den gången gick in med en otippad häst som jag hade prickat in. Ibland har vi människor tur!


Av Ewacarin Holmqvist

/ KROPP OCH SJÄL /

ORD TILL MAMMA INGA PÅ MORS DAG 2007

EN ROSENBUKETT

Bild; Min egen

Den här söndagen som även är Pingstdagen 2007 firar vi svenskar våra mödrar! För mig är sådana dagar lite underliga att fira, eftersom jag tycker att vi kan uppskatta och bry oss om våra mödrar alla dagar på året.  Nu är det som det är! Affärerna tjänar ju på dessa dagar, eftersom det finns de av oss som har dåligt samvete för att vi ibland inte hinner med det där besöket hos mamma som vi borde, men som många av oss skulle vilja om vi bara hade extra timmar på dygnet. Vårt dåliga samvete gör att vi köper presenter till " lilla mamma" på hennes dag något som affärerna har förstått.
Vi lever i en annan tid än vad vi gjorde när jag var barn och ungdom. Då hände det att pappa, lillebror och jag lagade söndagsmiddag och hade köpt en bukett blommor till mor Inga. När vi barn blev äldre, var det nästan alltid så att hela familjen tog middagen med till mormor eller farmor utanför Ystad. I mitten av 70-talet var dessa personer till åren komna och deras fysiska ork började sina. Jag minns att mormor hade bakat tårta till kaffet och att alla barnen kom hem med sina respektiva familjer. Vi kusiner fick en chans att ses och leka. Självklart byttes lek ut mot "snack" när vi blev lite äldre. Tiden har runnit sedan dess! Det är ett kärt minne som finns kvar i mitt hjärta.

Idag finns ingen mormor eller farmor kvar att fira. Inte heller "lilla rara mamma". Hon drabbades av en obotlig hjärntumör år 1981 som fick dig att  lämna det här livet på jorden alltför tidigt vid 54års ålder (1983).Den där djävla tumören som kom och förstörde allt det fina med livet. Den gjorde att det omöjliga trots allt blev möjligt så småningom - Fortsätta att leva i en annan typ av vardag. Den som aldrig skulle bli som när du fanns hos oss. -  Du hann precis uppleva att jag fick min högskoleexamen. Det är jag otroligt glad för.
Tack lilla mamma för alla kvällar du offrade på att vara chaufför till mig när jag pendlade mellan Malmö och Lund cirka två gånger per vecka. Det glömmer jag aldrig! Hur hann du med allting undrar jag nu när jag vet vad det är att ha ett hem att sköta. Du gjorde ju så mycket mera än att sköta hemmet. Du var även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, dä vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger.Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu i vuxen ålder Lilla mamma, du lärde mig livets hårda skola, något som jag är glad för att du hann med . Jag har haft stor nytta av den kunskapen må du tro i mitt senare liv..
En annan sak är jag innerligt glad för att du inte gjorde med mig. Att du inte pjoskade eller överbeskyddade mig för att jag råkade vara funktionshindrad redan på BB eller KK. Jag blev uppfostrad som ett "vanligt" barn och ungdom! Nästan för mycket vanligt. Ibland har jag sådana problem med det där må du tro. Jag klarar av det också som allt annat som är tufft i mitt nuvarande liv! Du vet att jag fått din envishet och din styrka som drar mig fram i livets villervalla. Men jag har också fått din förmåga att bry mig om mina medmänniskor, ditt sätt att kunna lyssna och trösta personer som behöver det. Det är fina egenskaper! Tack, lilla mamma för det här,
Jag åker inte till graven idag och sätter en bukett blommor. Vet att du förstår att du får den i tankarna. I sommar kommer jag, för sommar och Snårestad hör ju ihop. Vad vore en sommar utan Snårestad? Nej, det finns bara inte!

Jag älskar Dig!!!


Av Ewacarin Holmqvist