/ Allmänt /

FREDAGAR - MIN DAG I VECKAN



Bild Hjördis blogg


Före jag tar helg, vill jag publicera en text som legat i min skrivbordslåda under några år. Jag tog fram den och fräschade till den en aning. Dess innehåll stämmer delvis överens med min syn på fredagar. De dagarna betyder mycket för mig.

Hoppas ni kan öppna flaskan och få lite solsken. Sol betyder D-vitamin, något som troligen vi alla behöver när vi bor i Norden. Men i kväll ska jag bara njuta utan några måsten. Let´s Dance startar ju. Om jag ska "bet/a)" på vinnaren? Så klart jag ska! Men vem, det är frågan än så länge!  Det finns i alla fall något snyggt "att vila ögonen på" i den här omgången. Frågan är bara om han kan dansa lika  snyggt.

Här kommer min text:

" När jag nu sitter och skriver, tänker jag tillbaka på när jag fortfarande bodde hemma och läste i Lund. Alla fredagar var vi fria från föreläsningar. Men det kunde hända att jag ägnade mig åt självstudier, särskilt så här års då tentorna duggade tätt, medan mamma fejade klart i den andra ändan av vår villa. Hur hon hann med att sno ihop kanelbullar medan hon städade vet jag inte, men så var det i alla fall. Klockan elva varje fredagsförmiddag hade mamma och jag vår egen stund i veckan, då vi hade elvakaffe med något gott till. Jag minns hur mamma och jag bläddrade bland recept i tidningen ”Allt-om-mat” och pratade bl.a. om frisyrer och kläder. Vi skrattade mycket. Då var det nästan helg. Tid för avkoppling innan familjen skulle åka till mormor och morfar eller farmor och farfar och hjälpa till hos dem på lördagsmorgonen.


Men under många år på 1980-talet åkte jag inte med familjen till Ystad utan tog min resväska, ryggsäck eller bag och stack hemifrån vid 15-tiden.


I cirka tolv år var jag aktiv i en av våra största handikapporganisationer samt hade också ett samarbete med KTH i Stockholm. Båda dessa uppdrag innebar att jag fick flyga och fara runt i världen. Jag hjälpte KTH att demonstrera den första svenska talsyntesen tillsammans med en av deras ingenjörer. ·

 
Om jag saknar det livet? Jag måste nog erkänna att det finns ett uns saknad i mig efter dessa resor trots att jag då inte hade något så kallat "eget" liv. Representationen innebar allt från kunskap, bra bemötande och en någorlunda snygg klädstil allt från ländernas klädkoder till nästan balklänningar vid middagarna på lördagskvällarna. Ofta med dans! Jag minns att jag hade två olika resväskor. Det betydde att jag tog den ena väskan den första helgen och den andra nästa helg. Min mamma tvättade och packade den väskan som jag skulle ha med mig under veckans lopp. Alltså stod det alltid en väska klar ifall någon ringde och jag behövde åka tidigare.


Fredagar är mina bästa dagar ännu idag. Det är dagar under vilka jag sköter om mig själv, duschar betydligt längre än annars, lagar god mat och försöker sova lite längre. Kanske sitter fredagarna från ungdomstiden kvar i ryggmärgen. Tänk, vad man får med sig från barndomshemmet! Visst lever vi i en annan tid, där det påstås att vi städar betydligt mindre. Jag undrar om städningen sker på fredagar fortfarande, eller om det är en förlegad tid?


Säga vad man vill, vi människor levde på ett annat vis förr. Tempot var lugnare och vi hade tid över för varandra. Tid att lyssna utan att bli störda av omvärldsbrus som är vanligt idag. Tack, för att jag har fått uppleva den tidsepoken. Tack att jag är så gammal som jag är."

 
Fortsatt trevlig fredagkväll och ha en skön helg!

/Ec 

/ MY POEMS /

VAD ÄR BERÖRING?




Vad är beröring
om den inte känns rätt
när jag får den
Vad är beröring
om jag får den i ljusa stunder
De ljusa stunderna försvinner efter hand
När beröring ges av omtanke
då jag behöver den som mest
Sådan beröring, den försvinner aldrig
Den lever vidare i min kropp länge efteråt.

Ibland säger en beröring mer än ord
och det kan vara viktigare än allt annat
Somliga har förmågan att kunna läsa mig
något som kan skrämma mig
Samtidigt är den känslan så skön
Ibland finns det stunder i livet
då ord är överflödiga

Ibland, och ganska ofta, har jag inte möjlighet 
att få denna varma beröring som gör så gott
Vad gör jag då - 
Jo, då får jag klara mig ändå på något sätt -
Tills jag får uppleva den igen
Vem vet, den blir kanske ännu underbarare då.

/Ec
 
/ KROPP OCH SJÄL /

MASSAGE ÄR GIVANDE FÖR KROPP OCH SJÄL





Det franska ordet massage kan härledas från arabiskans mass (att trycka) eller grekiskans masso (jag knådar). Med massage menas en i terapeutiskt syfte utförd bearbetning eller behandling av kroppens mjuka vävnader medelst rörligt tryck i olika former. Behandlingen utförs vanligen med händerna, men man kan använda apparater.


Svensken Per Henrik Ling (1776-1839) utarbetade det massagesystem som idag kallas för klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud.


Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas. Massagebehandlingar används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling.


Trots denna goda nytta för kropp och själ, ingår inte massagebehandlingar i högkostnadskortet om man går till en medicinsk massageterapeut som har tre års utbildning . Vill man ha klassisk massage eller någon annan form får man snällt betala det här själv eller söka fondmedel till det här. Jag blev rekommenderad att gå till en sjukgymnast som skulle utöva massage. Det kanske jag kunde, men den här yrkesgruppen har inte kunskapen om massagen som en medicinsk massageterapeut besitter. Hösten 2008 sökte jag fondmedel och fick det också, men det varade ju bara den hösten. Sedan dess har jag betalt mina massagebehandlingar ur egen plånbok. Idag beställer jag inte behandling så ofta som jag skulle vilja, utan endast när det blir akut med min nacke och handen som jag använder för att fungera i min vardag. Alltså får jag strunta i det där sköna som massagen för med sig, i alla fall för mig. Det är inte alla funktionshinder som mår bra av massage. Jag måste tyvärr ibland välja bort saker som jag mycket gärna vill ha och mår bra av. Jag är inte ensam, så jag ska inte gnälla. Dessutom är en av mina nära vänner medicinsk massageterapeut, men jag utnyttjar inte vänskapen till att få gratis behandling.


 Psykiska fördelar med massage är att man mår bättre. Spänningar, stress och oro rinner av en och man slappnar av. Det känns stimulerande och välgörande, vilket är bra för den fysiska hälsan. Att kunna slappna av, att motionera och att bygga upp musklerna är bra. Men det är inte allt. Lika viktigt som det är att anstränga en muskel, är det att lära den att slappna av. Experterna på det här området menar att det räcker med fem minuter per dag att ägna åt sig själv. En tid man ägnar åt sin egen kropp och att den ska slappna av. Massera spända muskler. Låt fötter och ben bli varma och mjuka, massera in en väldoftande kräm. Andas lugnt och njut!


Massage bör däremot inte ges vid tillstånd som feber och infektioner, elakartade tumörer, åderbråck eller blodpropp, bakteriella inflammationer eller hudåkommor.


Källor:
Olika sidor angående massage på nätet.

Ha en lugn och behaglig vårvecka!

/Ec