/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

MITT TIPS ATT TITTA PÅ I SOMMAR - SVENSKA HJÄRTAN -
Det finns en del tv-serier som fastnar och blir kvar i våra minnen. En sådan är svenska hjärtan av Carin Mannheimer. Inte vet jag om det beror på att jag bodde i en radhuslänga under min ungdom, så jag kanske kände igen mig i den här tv-serien. Nu har säsong 2 kommit i en DvD-box och innehåller 3 diskar för 299;-Kr hos en nätbutik.

Beskrivning av vad svenska hjärtan handlar om:

  Den populära TV-serien SVENSKA HJÄRTAN handlar om livet i en radhuslänga, någonstans i Sverige. Människorna som bor där är alla mitt i livet. Men är de lyckliga?


Under första säsongen fick vi lära känna Elisabet, Torsten, Henrik och de andra grannarna i radhuslängan, och se hur deras liv och relationer tog vändningar de aldrig kunnat ana.


1989 var "Svenska hjärtan" tillbaka med en ny säsong, som visade sig vara lika dramatisk och händelserik som den första.

Elisabet återvänder från USA med ny, lite tafatt självständighet. Hon letar efter en ny mening med livet. Hon vill skiljas, men Torsten vägrar. Hon vill ha ett arbete, men utan utbildning och erfarenhet är det svårt.


Torsten dricker. Hans liv, eller hans egen föreställning om det, är lite sargat.

Henrik är olycklig i sin studentlägenhet, medan Kristina tycks bli starkare som ensamstående.

Hellen och Börje får ett handikappat barn. Deras ekonomiska situation gör att vännerna uppmanar Börje att jobba svart, men han vägrar - av lättja eller av moraliska betänkligheter?


1989 sändes den andra säsongen av "Svenska hjärtan". Efter den enorma framgången med den första säsongen om radhusfamiljerna och deras liv var det många som ville veta hur det skulle gå för de Elisabet, Torsten och de andra. Vilket inte minst visade sig i tittarsiffrorna: över 2 miljoner såg varje avsnitt även denna gång.


"Svenska hjärtan" beskrev ett samhälle i förändring som lämnar många människor bakom sig, ett samhälle som på många sätt försvunnit men samtidigt är lika aktuellt idag. Och äntligen hade tittarna en serie som handlade om deras liv, problem och glädjeämnen

När sommarregnet slår mot rutan, sätt er ner i en skön fåtölj/soffa och bara njut av den här härliga box för den är verkligen värd att se och komma ihåg hur det var i Sverige en gång. Det är en bit svensk samhällshistoria.


Av Ewacarin Holmqvist 

/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

EN LJUDBOK ATT LÄSA I SOMMAR - SLAPPNA AV OCH MÅ BRA -
Jag har hittat en ljudbok som jag vill gärna läsa någon gång under sommaren 2008 Den har titeln slappna av och må bra  och är skriven av Barbro Bronsberg. Det är en ny bok som har kommit ut i år på Barbooks Förlag. Priset för den här ljudboken är hos en av bokhandlarna på nätet 110:- Kr.

Ljudböcker är ett bekvämt sätt att läsa böcker för oss människor som alltid är på väg någonstans, på väg till och från jobbet, eller om vi fixar och donar här hemma t.ex. städar eller lagar mat. Men det kan också vara ett ypperligt sätt att bara ligga t.ex. på en strand eller i en hängmatta och lyssna på en ljudbok. Ofta blir man fängslad av den person som läser boken. Själv uppskattar jag ljudböcker eftersom jag har lite svårt att vända blad i inbundna böcker.

Boken slappna av och må bra berör vikten att vi då och då går ner i varv. Det är lika viktigt som att andas och dricka vatten.. För att må bra i vardagen behöver du ibland stanna upp och hinna ikapp dig själv. Då ökar glädjen, lugnet och förmågan att vara närvarande i nuet.

Avslappningsskivan ger dig övningar som är lätta att använda och kan kombineras på olika sätt som du själv väljer. Ibland vill du få större lugn i kroppen, ibland är det känslor och tankar som behöver lugnas ner. Ibland behöver du fylla på livsenergin. Och ibland hänger allt ihop. Hitta den övning som passar just ditt behov.

Skivan innehåller följande övningar:

1.Kort avslappning för kroppen.
2.Lång avslappning för kroppen.
3.Tankarna slappnar av.
4.Känslorna slappnar av.
5.Fyll dig med energi!


Av Ewacarin Holmqvist
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

MITT TIPS ATT LÄSA I SOMMAR - OTROHETSDIETEN -
Som jag har sagt i ett tidigare inlägg, kommer jag att läsa otrohetsdieten av Eva Cassady under den här sommaren. Bokens titel har fängslat mig - Varför vet jag inte. - Kanske det finns så många olika dieter som man ska hålla sig till.. Boken är utgiven på Prisma Förlag i år och kostar inbunden hos en av nätets bokhandlare 157:-Kr

Detta handlar boken om:

Eva är dryga fyrtio år, bosatt i New York där hon arbetar som redaktör på en tidskrift. Hon är sedan många år gift med David och tillsammans har de en dotter i 20-årsåldern.

Deras äktenskap har börjat gå på tomgång och Eva har genom åren testat de flesta tänkbara bantningsmetoder utan framgång.

När hon får i uppdrag att intervjua en firad arkitekt, som hon för många år sedan hade ett kort men passionerat förhållande med, blir hennes önskan att gå ner i vikt allt starkare. Medan hon kämpar på gymmet funderar hon över hur det skulle vara att träffas igen.

Bedömning av boken:

Otrohetsdieten är en underhållande och skarp samtidsroman som driver med vår tids bantningshets, men också en insiktsfull skildring av ett vuxet förhållande där behovet av förändring är akut.


Av Ewacarin Holmqvist