/ Allmänt /

OM BEHOVET ATT IBLAND BARA FÅ VARA

Det börjar bli tidig söndagskväll i september. Om några timmar är den här helgen förbi och en ny arbetsvecka väntar med olika saker att ta tag i, somliga enkla men också några knepiga uppgifter att lösa. Jag förvånar mig hur snabbt ett veckoslut går jämfört med veckorna med slit och släp. Hinner inte med hälften av vad jag hade tänkt mig ägna mig åt, men  jag är säkert inte ensam om det här. Det är bara lite trist eftersom jag skulle vilja göra  lite privata saker, då det är helg, inte bara sova ut och vila för att orka med arbetsveckan som kommer. 
 Idag har det varit  regn och rusk utanför fönstren. Underbart skönt att varit inomhus.Jag har inte klätt på mig på hela dagen. Gått i min utslitna stora tröja. Den är skön för den sitter inte åt. Jag har ett par grå joggingbyxor som kommer från NOA. De fick jag i julklapp för ett par år sedan. Själv köper jag aldrig märkeskläder!
Jag har sett runt på nätet, sett olika program på teven, fikat ett par gånger. Kort sagt: Jag har bara varit idag och tagit dagen som den har kommit. Ibland behöver jag bara få vara. Att finnas!
Om en stund ska jag äta en varm soppa, någon slags tomatsoppa! Hösten är soppornas tid och det är gott och bra när man vill tänka på vikten, som jag vill göra för det mesta. Något som är mindre bra för vikten är plättar med sylt och grädde. Det ska jag ha i kväll som efterrätt. Det blir en del tevetittande  om några timmar bland annat "Ensamma mamma söker"...

Hoppas er söndagskväll blir trevlig!


Av Ewacarin Holmqvist 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

"MÄNNISKOR OCH JAG"

MUSIK

Under september har Peter Jöbacks nya CD släppts. Den har titeln "människor och jag" Har inte köpt skivan ännu, men jag kan inte tänka mig att det dröjer så länge förrän jag gör det. Peter Jöback tillhör en av mina absoluta musikartister. Jag får gåshud när han öppnar munnen. Han har en strupe av guld. Det är alltså inte bara hans yttre jag har fallit för honom.  Länge har jag velat se honom live på någon konsert. Nu i höst är han ute på turné i vårt avlånga land, men jag tror inte att jag kommer iväg nu heller. Nå, jag får väl köpa CD:n och lyssna på honom på så sätt. Då kan jag lyssna om och om igen. Det gäller att se det positiva i allting!
För en stund sedan gick jag in på Peter Jöbacks officiella hemsida  för att se vad det stod om "människor och jag och fann följande. Det fanns mycket info, så jag väljer att återge delar av den:

"Ibland bara stämmer det. Alla bitar tycks falla på plats. Från låtar och texter till val av musiker och producent. Omslag och video framhäver temat och de olika beståndsdelarna tillsammans blir till en solid och vattentät helhet. I fallet "Människor som du och jag", Peter Jöbacks nya soloalbum, är detta ett resultat av en lång och målmedveten strävan efter sammanhang. Såväl musikaliskt som personligen. Och över allt ihop svävar förstås den bedrägliga och flyktiga "x-faktorn": Det där vaga och abstrakta som vissa bara har. I Peters Jöbacks fall sitter det kanske i rösten. Stor, men också sårbar. Man vill lyssna - och han har något att berätta.

"Jag hade idén om att skivan skulle vara som en film. En löst sammanhängande berättelse om vilsna och ensamma människor i en storstad. Deras drömmar och förhoppningar, rädslor och våndor. Den övergripande tematiken är tillit och försoning. Någon skrev om Ingmar Bergman att en av hans styrkor var att han "tog tag i allvaret". Jag tror att det är viktigt att man gör det, att man vågar närma sig allvaret. Folk är trötta på yta, jag med."

Första singeln från albumet är den suggestiva "Stockolm i natt", som redan har blivit en stor radiohit. Texten är en 'sentimental journey' genom ett Stockholm som framkallar såväl smärtsamma som ljuva minnen.

"'Stockholm i natt' säger mycket om skivans tema. Det filmiska finns där, liksom kontrasterna. Jag har ju vuxit upp i Stockolm och ville sjunga om min stad, men på ett nytt sätt.

"Människor som du och jag" är frukten av ett mångårigt samarbete mellan Peter och låtskrivarna Niclas Frisk och Andreas Matsson, som inleddes redan 2002 med några låtar till albumet "I Feel Good And I'm Worth It". Samma år skrev låtskrivarparet "Jag kommer hem igen till jul" till Peters julskiva med samma namn. För övrigt Andreas första text på svenska. Niclas och Andreas har medverkat som låtskrivare på Peters senaste fyra skivor, men det här är första gången som de tre tillsammans står för allt material.

"Jag har ju jobbat med Niclas och Andreas länge nu och vi har förtroende för varandra. Trots att vi har olika bakgrunder så finns det många gemensamma referenser. Vi kompletterar varandra verkligen. Man kan säga att jag står för dramatiken, Andreas för den raka popen och Niclas sköter svänget. När vi satte oss ner för att prata ihop oss inför skivan så märktes det att vi gick och bar på liknande tankar. Vi har alla under perioder känt utanförskap och ifrågasatt vår plats i tillvaron. Och vi är hjärtligt trötta på allt vad ironi heter. Många av uppslagen till texterna kommer från mig, sen har Andreas satt ord på mina funderingar."

Musiken pendlar mellan återhållsamhet och bombasm. Man kan hitta ekon av fransk chanson, Brill building-pop, 60-talsschlager och feelgoodrock. Det råder inget tvivel om att upphovsmännen kan sin pophistoria. Men referenserna och sinnrikheten tillåts aldrig ta överhanden.

"Det var viktigt för oss att texterna stod i centrum. Trots att låtarna är lekfullt arrangerade och orkestrerade så skall det finnas starka skäl till de musikaliska infallen. En trumpetslinga som accentuerar en textfras, ett melankoliskt stråkarr som balanserar och ger tyngd åt en lättsam refräng. Vi har överhuvudtaget jobbat mycket med kontraster. Det vackra och skira blir ännu vackrare om man anar ett stråk av svärta i bakgrunden. "Bittersweet" har varit ett ledord under hela processen."

Det är en stark och självsäker artist som nu släpper sitt nionde album. Trygg i sig själv och trygg i artistrollen. Peter har använt sig av erfarenheterna från sina många år på teater- och musikalscenerna och skapat ett personligt och unikt uttryck.

"Folk har haft så många olika bilder av mig. Det har varit popkillen, musikalstjärnan och schlagerartisten. En del minns mig som 'han den där stackaren som dog i Kristina från Duvemåla...' Den här gången har jag gjort mångsidigheten till min styrka och använt mig av alla olika element i stället för att försöka dela på dem. Jag tar ut svängarna och tillåter mig att vara dramatisk när det behövs. Resultatet är något som jag kan stå för helt och hållet. 
Källa: www. peterjoback.com

Så här skriver Mattias Dahlström I Dagens Nyheter om "människor och jag":

Peter Jöback har alltid haft sin duktighet emot sig. En teknisk skicklighet som drillats till perfektion på musikalscener, men som i popsammanhang har låtit ganska slätstruken. Till det kan här läggas årets kanske mest anskrämliga skivomslag och ett par låtar som ligger farligt nära pekoralgränsen. Men det är också allt jag har emot "Människor som du och jag".

Andreas Matsson och Niclas Frisk, som Jöback den här gången anlitat för hela albumet, inte bara enstaka låtar, har utifrån sina våtaste "classic rock"-drömmar skapat en sentimental och svensktoppig storstadspop. Där Jöback vandrar omkring på Stockholms regnvåta gator med ett soundtrack av skira stråkarrangemang, soulblås, slidegitarr och körer i hörlurarna.Det ska bli verkligen spännande att höra hela CD:n!


Av Ewacarin Holmqvist
     
/ KROPP OCH SJÄL /

ETT BALANSERAT OCH VÄLMÅENDE LIV

10770-235

Under den senaste tiden har jag som sagt funderat över hur livet kan te sig för oss då och då. Det var när jag var inne på nätet och ville ha mer  info om hur vi får balans i livet som jag upptäckte en sajt som heter lycka.se. En intervju med Claes Malmberg som numera är buddist, gjorde mig nyfiken att söka balans och välmående i livet. 
Nedan följer ett sammandrag med viktiga tips och råd i det här ämnet.

" Ett balanserat liv innebär att vårda, odla och lyfta fram olika delar av sin inre och yttre värld. Det som du ger fokus och uppmärksamhet det kommer att expandera. Det är en av universums lagar. Precis som Newton fick ett äpple i huvudet och fann att det hade ett samband med av fysikens lagar så finns det också lagar eller principer som styr det som sker i vår psykologiska värld. En av dessa lagar och principer är just principen om att det du över tid medvetet ger uppmärksamhet och fokuserar på det kommer att expandera. Fokusera över tid på stress och du är snart en kemiskt överdoserad hyperstressad individ som har svårt att somna på kvällen. Fokusera på kärlek, fokuserat och över tid, och se magiska ting hända i ditt liv. Ägna dig fokuserat åt hälsa, tänk hälsa, ät som om varje matbit var en koncentrad hälsoraket så kommer hela din varelse inte att kunna undgå att röra sig mot en friskare kropp, friskare sinne och friskare syre i lungorna.

De fem hälsopelarna

Ett perspektiv på balans som vi tagit till oss är ett hälsoperspektiv på hela vår tillvaro. Vi lärde oss ursprungligen detta synsätt via ett japanskt företag som heter Nikken. De ser det som att det finns fem hälsopelare i livet som behöver vara i balans för att man själv ska uppleva totalt välbefinnande. De fem hälsopelarna är:

  • En Sund Själ (att man själv växer som människa och lär sig nytt och utvecklar sig själv, stimulans av intellektet)
  • En Sund Kropp (inte bara har frånvaro av sjukdom utan, vaknar pigg och har energi hela dagen till att umgås med de som är viktiga för en själv)
  • En Sund Familj (vårda relationer med familj och vänner så att de är kärleksfulla, fulla av ömsesidigt utbyte och grogrund för växande som människa)
  • En Sund Ekonomi (undvikande av skulder som tär på ditt humör, möjlighet att unna dig ett gott liv, utrymme för både kortsiktig och långsiktigh planering)
  • Ett Sunt Samhälle (att du ser dig själv som en del i ett större sammanhang och att du bidrar till att göra detta sammanhang bättre, livfullare och generösare)

Fyra stödfunktioner

För att understödja de fem pelarna ovan ser du till att ha fyra stödfunktioner i trim. De är:

  • Vila och avslappning (ge dig tid till återhämtning, sov gott och unna dig massage)
  • Miljö (vårda din hemmiljö med ren luft och friskt vatten)
  • Motion (rör på dig regelbundet, människokroppen är byggd för rörelse)
  • Näring (se till att mata din kropp med kvalitativt bränsle)"Jag måste erkänna att för närvarande har jag svårt att se till så de fyra stödfunktionerna är i trim  i min vardag. Ofta upplever jag att de skymtar förbi i någon mikropaus under dagen. Jag gör två saker samtidigt till exempel äter medan jag  ser något program på teve. Hoppas att snart är den här tiden över, så jag kan ägna mig åt det jag vill  kunna ägna mig åt utan att ha dåligt samvete för jag bara fikar med en vän, skriver ett brev eller  bara kurar i höstmörkret. Jag vet att den tiden kommer och att jag får ordning och reda på mitt liv igen. Den som väntar på något gott väntar...
I kväll har jag haft lite avkoppling i alla fall och det har varit skönt. Nu ska jag snart hoppa till kojs och lyssna till önskenatt i P4. Där brukar de spela så sköna låtar varje fredagsnatt. Att ligga där under täcket är en lisa för en stressad själ. Höra en låt i mörkret och tystnaden som finns omkring mig efter midnatt är mycket behagligt. Det gäller att ta vara på de små stunderna....
Jag hoppas att mina läsare har haft en trevlig fredagskväll och får en skön helg fast det är höst!


Av Ewacarin Holmqvist