/ KROPP OCH SJÄL /

EMMA OCH MATTE KÄMPAR MED VIKTEN


I ett inlägg under hösten berättade jag att min honkat, Emma, var tvungen att banta. Den 25:e oktober vägde hon 8,4 kilo - på tok för mycket för en kisse - Husse och Matte som älskar sitt husdjur och vill behålla Emma länge följde uppmaningen och gick in i djursjukhusets shop och köpte  boxar med diet blötmat, vilket hon var van vid sedan vi tog hand om henne. Vi köpte även en påse diet torrfoder vilket hon får 40 gram av samt en påse blötmat per dag. Emma tycker om dietmaten, men Husses plånbok känner av hennes bantning. Maten är betydligt dyrare än den kattmat som finns i vanliga matbutiker. Det ger resultat som tur är för i morse vägde Emma 7,5. En annan sak som jag har upptäckt är att Emma är mycket piggare och med på ett annat sätt. Jag skulle kanske tillägga att det är jag som står för Paddys (den andra katten) matkostnad plus handlar hem kattströ. Hoppas Emma väger cirka sex kilo i sommar. Djursjukhuset har en drömvikt på fem kilo till nästa höst.

Thumbnail
Även matte bör tänka på vikten och ska ta tag i det den första februari och köra en hel månad. Det gick relativt bra i höstas att ersätta lunchen med en halv smoothie av Allévo och ett av deras bars. På apoteket kostar en sådan förpackning som bilden visar 149:- och jag har en hel kartong av starbars kvar sedan i höstas. Tror att det är 12 bars i en sådan låda. Starbars köper jag på bodystore.com De har även Allévo men jag har inte köpt det mäkret så jag vet inte vad det kostar på nätet. I förra veckan hade apoteket extrapris om man köpte 3 st Allévobars så kostade de 53:- I mitt tycke är de bäst och helst deras röda bär. Det ska bli spännande och se om jag klarar att tappa några kilo med det här sättet. Får nog hitta upp någon att tävla med, så det går lättare. Jag är en tävlingmänniska och vinna ska jag...

Annars har jag ägnat den här lördagen åt att "köra ut julen" och att tvätta. I morgon är det två matcher i handbolls-VM som ska beskådas. Vi möter Spanien i kampen om tredje pris. Danmark får möta Frankrike och göra upp om guldet. Handboll är verkligen min sport! Den ger mig så många glada minnen från en svunnen epok.

Ha en bra lördagskväll!

/Ec
/ Allmänt /

ETT LITET GOSSEBARN ÄR FÖTTBild: nätetsI tisdagseftermiddag ringde min lillebror på min mobil.
Han hade inte mitt hemnummer i sin nya mobil. Jag gav honom det och efter en halv minut ringde han mig på min hemtelefon. När jag svarade hörde jag honom säga med en viss stolthet i rösten: "Lyft på hatten - Jag har blivit farfar - Ett litet gossebarn är så fött den 21:e januari under tidig kväll. Hans vikt var 1,7. Farfar har skrivit ned allt som skedde den fredagen i en bok ur vilken han läste från när han ringde mig. Inom tre timmar hade jag två foto på gossen. I dag är han alltså en vecka gammal. Tänk, att min lillebror är med barnbarn. Inte klokt vad tiden går. Minns så väl när han blev pappa och bar sin son stolt i famnen. När jag tänker efter är det nästan 29 år.

Det är kanske ganska naturligt att jag har lite grått bland mina blonda hårstrån. Det nyfödda barnets  farfar har valt att vara rakad. Undrar om han är rädd för att bli gråhårig eller få en flint mitt på hjässan, som pappa hade. Att han blir farfar är självklart, men vi har svårt att få till en lämplig titel på mig. Så mycket vet vi att jag är faster till lillebrors pojke men sedan? Blir jag gosses gammelfaster eller? Min bror tyckte jag kunde kalla mig för gammeltant. Jo man tackar för den passningen;) En gammeltant som har tusen järn i elden, som snart ska slinga håret,. Hon tänker inte ha knut i nacken eller glasögon med "senilsnodd" runt halsen. Visserligen har den här gammeltanten ett förflyttningshjälpmedel dock inte det vanliga som man är van att se äldre tanter ha ( böjd käpp ) Den här tanten har en Permobil som hon far fram i som ett streck.

Men tiderna har förändrats och jag är noga med att följa med i tiden. Så den bild jag har av "en tant" stämmer inte längre och idag jobbar morföräldrar och farföräldrar när de får sitt första barnbarn. Dessutom finns det ofta "bonusmänniskor" att tillgå genom att vi etablerar nya relationer istället för att tillhöra kärnfamiljen livet ut. En undran: Får inte det här gossebarnet som nu är fött betydligt fler åsikter från sin omgivning eftersom den ser ut som den gör? Han behöver ju bara ta vad han tycker låter bra av de och sätta ihop det till sin. Kanske har alla olika synpunkter och har olika ursprung, inte alls som när jag var ung, då det var inne med att bo i kollektiv.
Ha en bra fredag och helg!

/Ec
/ Allmänt /

NY VECKA VÄNTAR - JAG HAR BLIVIT MED NÄTVERK -
Det är söndag vid lunchtid. Så är alla morgonbestyr avklarade. När jag tittar ut genom fönstret liknar vädret det jag beskrev igår. Visst är det lite skönt att vädret har vänt från det där vinterkalla till mera normalt klimat efter julhelgerna. Själv kommer jag att ägna resten av den här dagen åt lite pyssel här hemma inför den kommande veckan. Men framför allt ska jag umgås med min vän/assistent. Just nu står han i köket och lägger upp resterna från gårdagens middag snyggt på en tallrik, som jag bara kan ställa in i ugnen i morgon. Han är verkligen omtänksam och snäll! Matlagning och saker kring den är vårt stora intresse. Ofta testar vi nya grejer med husmanskost i grunden och vi är inte rädda för att testa nya produkter på marknaden. 

När jag tänker efter, måste jag inse att jag har det bra som kan leva som jag gör trots mitt funktionshinder. Men allting kommer inte på silverfat, man måste kämpa lite för att nå mål som man vill uppnå. Har haft en vilja i hela mitt liv och en annan sak som hjälpt till att jag är där jag är nämligen: Personer har alltid funnits där, som har trott på mig, stött mig och gett mig råd. Men de har inte tagit något beslut åt mig. De har jag tagit på egen hand och så många misstag som jag även gjort. Det är ju av sina misstag som man lär sig och skapar basen för erfarenheter genom livet.

I stort sett tänker jag vila och mysa resten av söndagen. I kväll ska jag se en ny match i Handbolls-VM som nu håller på  i Sverige. Kvällens match möts Sverige och Kroatien och den går här i Malmö på arenan. Jag hade kunnat sett den live, men jag tycker det är bättre att kolla på matchen genom teverutan, men det är någon annan stämning om man är "på plats"... Vill hellre se spelet ordentligt!


I ett tidigare inlägg berättade jag att jag fått ett erbjudande från en av Sveriges större handikapporganisationer om att bli diagnosombud på riksnivå som jag tackade ja till. Folket på kansliet har nog tänkt om, för i förra veckan fick jag ett nytt erbjudande. Den här gången erbjöd de mig att bli en nätverksperson som innebär: Personer som av eget intresse, i NHR;s namn, åtagit sig att göra vissa bestämda insatser, som exempelvis  att vara aktiva på NHR:s nät-community, skriva bloggar  eller kommentera händelser i omvärlden på NHR:s hemsida, stimulera debattinlägg där. Även detta sker i huvudsak på ideell basis

Folket på NHR (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) har tänkt om och kommit fram till att de har bättre nytta av mig som nätverksperson än låta mig bli dignosombud. Nu får jag sannerligen utlopp för mitt skrivande. Jag kommer naturligtvis att länka till NHR här på sidan när jag kommit igång. I morgon kommer jag nog att publicera mitt första blogginlägg, för att se om jag får någon kommentar. Det känns konstigt att vara tillbaka i NHR:s arbete, men också som att komma hem efter ett flertal år av uppehåll. Nu är det dags att jag delar med mig av den erfarenhet och kunskap som jag har i min ryggsäck. Därför ser jag framemot att bli mera aktiv i NHR ånyo.

Ha en fin vecka!

/Ec