/ MY POEMS /

WEEKENDERNA I JUNI


Nu är det gott att finnas till.

Nu när vår svenska sommar är här.

Den som är så unik och efterlängtad

av oss alla i det här landet.

De flesta av oss har semester,

Då vi gör lite hur vi vill.

Men vi som inte kan vara lediga,

vi får göra det bästa av det möjliga -

Njuta av weekenderna fullt ut istället.-


I juni månad doftar det mesta sommar.

Av havet som kluckar mot strand.

Då jag kan smutta på en glassdrink -

Där jag sitter med benen dinglande i vattnet -

Det som är alldeles varmt och klart.

Nu är det gott att leva.


Från Folkets Park ett stenkast bort

hörs sång och musik som jag känner igen.

Det är något om sol, vind och vatten.

Jag kommer på mig själv med

Att jag börjar nynna den.


Jag älskar de ljusa sommarnätterna i juni.

De där ljumma och härliga ni vet.

Då allting har tonat ner sig i staden.

Då bara värmen finns kvar i husen.

En och annan mygga letar sig upp

på mitt ben och suger i sig mitt söta blod

Strunt samma om jag får klåda i morgon, -

Det är sommarkväll i juni. -
Av Ewacarin Holmqvist

/ KROPP OCH SJÄL /

LÖRDAGEN DEN 27:E JUNI. OM DEN SVENSKA SOMMAREN. OM EN LAT DAG.Det är en underbart vacker och varm sommarlördag i juni. Den sista weekenden av den första sommarmånaden. Så fort det har gått! Jag tycker att den här månaden bara har gått förbi utan att den har sagt "hej, nu är jag här". Visst har jag skyndat ner på torget i min hemstad, då jag haft något kort uppehåll mellan det som jag har varit tvungen att göra i veckorna. Men om inte tiden har räckt till, så har jag även tagit vissa lördagar och söndagar till hjälp. Det är så det är ofta för mig. Där på torget har jag köpt ekologisk svensk frukt, bär och grönt. På det sättet har jag känt att det är sommar. Tyvärr har jag inte hunnit med att njuta av sommaren på annat sätt ännu. Vi har ju två härliga sommarmånader kvar, så jag ska nog få till det - att njuta av det som är sommar för mig. -  Ändå är det något speciellt med juni. Hela naturen blommar. Den kläds i den här ljuvliga grönskan. Människor sitter på utecaféer, dricker kaffe av olika sorter eller tar en kall öl. Människor ler mot varandra. Barn går och äter glass. Den svenska sommaren är unik och alldeles underbar! Synd bara att den här årstiden är så kort. Jag är verkligen ett sommarbarn - Mår aldrig så bra som när det är soligt och varmt - Då kan även morgnar vara helt fantastiska!

Lördagen den 27:e juni kopplar jag av efter en ganska så jobbig vecka. Alldeles nyss åt min vän/assistent en liten skål med svenska jordgubbar och gammaldags vaniljglass samt en kopp kaffe. Vi satte oss i mitt inglasade uterum, eftersom vi samtidigt har tvättstugan, småpysslar med lite av varje. Kanske jag går ut i min "oas" om det inte blåser för mycket. Det är så gott för själen att sitta en stund med ett kryss eller en bok och känna hur sommaren kommer emot mig. Det får jag ny energi av! Eller att bara sitta tillbakalutad i min stol och låta tankarna flöda fritt bakom ett par solglasögon, är också något som jag gillar skarpt. Hur det än blir idag tänker jag inte anstränga mig i onödan utan ta dagen som den kommer. Jag ska leva i nuet och njuta av det som finns just nu! Bekymmerna får vänta till måndagmorgon cirka klockan 09.00. Ibland skulle jag vilja ha en skylt som jag kunde ta fram varje fredag klockan 18. På den kunde det stå ungefär så här: Verkligheten har tagit ledigt över weekenden, var god återkom på måndag kl 09.00. Ack ja, drömma kan man ju alltid....

Ha en fortsatt bra lördag!


Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

RADIONS SOMMARPRAT FYLLER 50 ÅR

45.gif

Det finns radioprogram som har fått en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Ett sådant är sommar i P1 som i år fyller 50 år. Tage Danielsson kläckte idén till det här programmet. Hans tanke var att det skulle vara ett program med lättsam musik och där det skulle finnas småprat emellan. Sommar sändes från början i P3, men numera sänds det i P1 och kan även lyssnas i efterhand på webben. Varje program ligger i sändningsarkivet i 30 dagar.

Minns hur jag satt där i mormors solstol i trädgården i min barndomsby i Skåne. Bredvid mig hade jag ett litet grönt bord med en trasistor på. Ur den här strömmade signaturmelodin ut. Varje solig sommardag klockan 13 - 15 satt jag där på gräsmattan hemma hos mormor och morfar och lyssnade på programmet. Det var min heliga stund, då fick ingen störa mig.
 
Programmet har utvecklats genom åren. I början var det inte så mycket prat utan mer musik.  Några värdar har givit upphov till folkstorm på växeln på 70-talet. Numera är värdarna mer personliga och låter oss lyssnare få en inblick i deras liv.  Kanske ligger nyckeln till att Sommar är populärt i det faktum att det finns ett visst avstånd mellan värden och den som lyssnar på honom/henne. Kanske behöver vi ett sådant här program under vår ledighet - ett program utan stress, där en person under en och en halv timme får prata till punkt. - En miljon lyssnar på Sommar. Musiken är en viktig del i programmet. För min egen del lyssnar jag vidare om musiken är bra. Värdar som jag minns med välbehag är Mark Levengood, Filippa Reinfeldt, Jonas Karlsson, Bodil Malmsten och Lars Ulvenstam. De gav så mycket av sig själva.

Må Sommar i P1 finnas länge länge. Grattis till de 50 åren som gått!

Av Ewacarin Holmqvist