/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 10 2018

 
 
Boktips nummer 10 i år är den bok som jag läser som ljudbok via BookBeat. Boken heter."Kaffe med musik skriven av  Karin Brunk  Holmkvist   Ytterligare en ny bekantskap i litteraturvärlden som jag har hittat. Min namne beskriver det lilla i vardagen med mycket humor. "Kaffe med musik utgavs i pocket augusti  2012 på Kabusa böcker och den omfattar 218 sidor. Som pocket kostar boken 55:- hos Bokus. Där finns "kaffe med musik" även som ljudbok (laddas ner direkt) och som CD-bok. Bokus pris är då 169:- respektive 230:-
 
Handlingen:
"I Brantevik pinar höstvindarna det lilla samhället och de övergivna katternas sorgsna ögon tittar mot sommarhusens tomma fönster. Viola och Inez parkerar sina cyklar utanför Olgas hus. Denna kväll saknas Svea, som annars brukar vara med på deras symöten. I hemlighet retar sig Inez på Svea, tycker hon gör sig högfärdig genom att resa omkring och slösa pengar, den här gången är hon tydligen i Stockholm. 
Viola har lotter som hon fått av sin son Eskil som tränar pojklaget i fotboll. Alla tre tar en lott och bestämmer att de ska åka tillsammans om någon vinner. När så Inez skrapar fram en bussresa till julmarknad i Tyskland utbryter vild oro. Åka buss så långt? Hur ska det gå? Och hur ska det bli med Svea, som inte tagit någon lott? 
Resan visar sig bli ett äventyr som damerna sent ska glömma och de lär känna varandra på ett helt annat sätt än tidigare. Med värme och stor humor skildrar Karin Brunk Holmkvist de fyra damerna och vad som kan hända när vardagen ställs på ända". (Källa: BookBeat)
 
Lite om Holmkvists författarskap :
/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN HÄRLIG SOMMARLUNCH

 Min bild tagen den 22/7
 
Ännu en het sommardag hos mig med en tempratur på en sådär 27 grader. Det går inte att göra något rejält, men ibland måste man såsom att tvätta. Som jag tidigare har sagt, försvinner de tunna sommarkläderna snabbt, - Ja, allt för snabbt. - Ska nog gå in på nätet i kväll och se om det finns kvar något i min storlek. Jo jag vet att snart lämnar sommaren oss för den här säsongen. Det är bara augusti kvar, men skulle det börja regna i nästa månad, så har jag ju kläderna kvar till år 2019. Det vill säga om jag nu hittar något. Hoppas det, annars omkommer jag av värmeslag. Retligt att jag inte kan ha bikini eller tunna blusar som jag hade förr, men det går inte. Idag måste jag ha tunikor eller långa strandklänningar som döljer min så ofärdiga kropp. Ack ja!
 
Vid lunchtid idag gjorde jag den här tallriken(bilden)av lite kycklingpålägg, några matskedar Coleslawsallad,en aprikos och en nektarin. Seedan gick jag ut i mitt uterum och mumsade i mig det här.Mycket gott och nyttigt! Naturliigtvis njöt jag av en kopp kaffe efteråt. Några timmar senare gjorde jag en glassdrink på glass, krusbärscider och rabarbersaft. En riktig kall sommardrink! Det enda man vill göra är att dricka, dricka och dricka. Tyvärr svalkar det bara för stunden, men det är gott så...
 
I kväll ska jag bara koppla av, för i morgon blir det åka av under hela tre veckor. Hoppas det är en bra film på teve. Eller så tar jag kanske en kvällspromenad för att svalka ner mig före jag har en dejt med min namne (Holmqvist) och hennes bok "Kaffe med musik". Det är en söt historia om fyra äldre damer som vinner en resa. Åh, vad den är dråplig. Författaren har verkligen fått till det bra!
 
/Ec
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 5 2018

 
 
Mitt femte filmtips för året blir " Mamma Mia! Here we go again" Det är uppföljaren till Mamma Mia, vilken kom år 2008. Rullen hade biopremiär i Sverige onsdagen den 18 juli.För regi och Manus står Ol Parker. Bland skådespelarna märks Meryl  Streep, Amanda  Seyfried, Stellan  Skarsgård och Piercee Brossoon. Filmens speltid är en timme 54 ninuter. Den kommer att kosta hos discshop 149:-
 
Handlingen:
"Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor. Med Tanyas och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand. Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlighetsförändrad".(Källa Vikipedia)
 
Delar av två rencisioner av Filmen:
 
Så här Skriver Kristoffer Vilta  Göteborgsposten:
 
"Året är 1979 och unga Donna (Lily James) kuppar sin examen med ett uppträdande av "When I kissed the teacher". Det blir startskottet för en göttigt sexpositiv eurotrip där Donna "letar efter sitt öde" även om hon mest hittar killar att ligga med...
 
Ingenting avslöjas eller står på spel. Förutom när filmen motvilligt hoppar tillbaka till nutid. Sophie vill hedra sin mamma efter hennes död med en fet fest på det gamla grekiska hotellet. Men det verkar som att det kommer börja regna och alla färjor är inställda. Tänk om inte festen blir av? Som om...

Det är njutbart men plottrigt berättat. Sophies pojkvän syns inte till särskilt mycket bortom inledningen, Cher dyker upp som Sophies mormor och river av en "Fernando"-duett tillsammans med Andy Garcia, trots att bägge två saknar koppling till ramhandlingen. Det svullna persongalleriet och de dåligt ihopklippta tidslinjerna gör att "Here we go again" ibland ofrivilligt liknar "Game of thrones: Abba edition".

Så här skriver Annika Andersson om filmen:
 
"Filmupplevelsen bjuder på ren och skär glädje, samt riktigt snygg koreografi! Donnas och Sophies livsöden har många paralleller, och de utspelas på samma plats – den solskensvackra grekiska ön som Donna förälskade sig i, och där hon lät sin lilla dotter växa upp. Filmen är visuellt vacker och idyllisk, lite som ett vykort från barndomen. Tänk mycket blå himmel och blonda lockar i motljus.
 
Och musiken ja, musiken... det är helt enkelt omöjligt att inte dras med i ABBAs magiska koncept! För vad gäller handling finns inte så mycket att orda om. Den fungerar som ett väldigt löst ramverk, som tycks ha komponerats ihop enkom för att försöka hålla ihop de olika musikalnumren i någon form av tidslinje.
 
Att sätta betyg på "Mamma Mia! Here We Go Again" är alltså lite knepigt, eftersom filmen trotsar all logik vad gäller dramaturgi, verklighetsförankring, och, ja, i princip samtliga beståndsdelar som brukar ligga till grund för ett manus. Men tre starka stjärnor av fem tycker jag ändå är ett måste, med så mycket glädje förpackat i en enda filmupplevelse! Vågar man hoppas på en musikaltrilogi?" (Källa Moviezoe)
 
Jag kommer att köpa den här filmen till mitt filmbibliotek för jag har den förra Mamma Mia.
 
 
/Ec